Tratamentele cu ketoconazol prezintă risc ridicat de leziuni hepatice. Agenția Europeană a Medicamentului recomandă suspendarea autorizațiilor de vânzare. Reacția farmaciștilor

Tratamentele cu ketoconazol prezintă risc ridicat de leziuni hepatice. Agenția Europeană a Medicamentului recomandă suspendarea autorizațiilor de vânzare. Reacția farmaciștilor
Publicat: 29/07/2013, 16:55
Actualizat: 18/05/2015, 22:23

Tratamentele antifungice cu ketoconazol ar trebui retrase din farmacii. Recomandarea vine din partea Agenției Europene a Medicamentului (EMA), potrivit căreia persoanele care utilizează un astfel de medicament riscă să sufere de leziuni hepatice.

„Pacienții care utilizează, în prezent, ketoconazol oral pentru infecții fungice ar trebui să discute cu medicii lor despre tratamente alternative adecvate. Medicii nu trebuie să mai prescrie ketoconazol oral, fiind necesară analizarea opțiunilor de tratament pentru pacienți”, se arată într-un comunicat al EMA.

Recomandarea la nivelul UE vine în urma deciziei de suspendare a comercializării dispusă de autoritatea de profil din Franța. Aceasta a concluzionat că raportul beneficiu-risc în cazul acestei categorii de medicamente „a fost unul negativ, din cauza nivelului ridicat de leziuni hepatice asociat”. De asemenea, arată EMA, s-a ținut cont de faptul că, în prezent, există tratamente alternative considerate a fi mai sigure.

Reacția autorităților din România

În România medicamentele care conțin ketoconazol se vând în continuare în farmacii. „Chiar dacă este o recomandare a Agenției Europene a Medicamentului, noi retragem tratamentele din farmacii atunci când primim o circulară din partea Agenției Naționale a Medicamentului (ANM). Până atunci vom continua să le vindem”, a declarat pentru gândul Doina Oprea, patroana unui lanț de farmacii din România.

Contactați de gândul reprezentanții ANM au precizat că autoritățile din România nu sunt obligate să retragă, deocamdată, medicamentele care conțin ketoconazol, deoarece nu este o decizie a Comisiei Europene. „Deocamdată nu se retrage nimic de pe piața din România. EMA a transmis doar o avertizare. În prezent se analizează această situație, iar în cazul în care se va lua decizia ca medicamentele pe bază de ketoconazol să se retragă din farmaciile din Europa, aceasta se va lua peste două luni”, a declarat pentru gândul Anca Crupariu, purtător de cuvânt al Agenției Naționale de Medicamente.

Riscurile la care se expun persoanele care urmează un tratament care conține ketoconazol

Prof. dr. Ostin C. Mungiu, farmacolog, a declarat pentru gândul că medicamentele care conțin substanța de mai sus atacă ficatul. „Problemele apar atunci când ketoconazolul este absorbit de către organism. Ficatul este primul organ afectat. Persoanele care utilizează șampoane, precum este cazul Nizoralului, trebuie să evite să îl mai folosească în cazul în care au leziuni la nivelul scalpului, deoarece gradul de absorbție a substanței este destul de ridicat și își pune în pericol sănătatea”, a spus prof. dr. Mungiu.

În comunicatul EMA se mai arată că formulele ce conțin ketoconazol cum ar fi cremele, unguentele și șampoanele pot fi utilizate în continuare, în condițiile în care cantitatea de ketoconazol absorbită de corp este foarte scăzută.

Recomandările EMA vor fi transmise Comisiei Europene, pentru o decizie cu caracter juridic.

Agenția Medicamentelor din SUA (FDA) atrage atenția că pastilele cu ketoconazol pot cauza probleme la grandele suprarenale și leziuni ale ficatului care să necesite un transplant sau care chiar pot fi fatale, potrivit presei americane. Pastilele ce conțin ketoconazol, autorizate la nivelul UE prin proceduri naționale, sunt vândute sub diferite denumiri comerciale, inclusiv Nizoral și Fungoral.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
"Banii noștri s-au dus". Doi tineri s-au trezit fără 10.000 de dolari în cont. Era...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
EXCLUSIV: Cât timp trebuie să fierbi ouăle de Paște ca să nu le crape coaja....
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
S-a dat lege în România. Închisoare cu executare. Și nu există excepții!
Micul dejun, secretul siluetei japonezilor. Trucurile alimentare prin care niponii țin bolile la distanță
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern