Brevetul de comandant de navă al lui Băsescu, reconfirmat: Pentru mine nu poate fi ceva spectaculos

Brevetul de comandant de navă al lui Băsescu, reconfirmat: Pentru mine nu poate fi ceva spectaculos
Publicat: 16/08/2013, 13:07
Actualizat: 14/06/2018, 12:25

Brevetul de comandant de navă al președintelui Traian Băsescu a fost reconfirmat, vineri, după ce a fost supus unui test de a scoate o navă din Portul Rotterdam și a o ancora în larg, șeful statului spunând că totul „a fost normal” și că pentru el nu poate fi „ceva spectaculos”.

Traian Băsescu a susținut, vineri, o testare pe un simulator de navigație, la Centrul de simulare al CERONAV din Constanța, pentru reconfirmarea brevetului de comandant de navă.

La ieșire, întrebat de jurnaliști dacă i-a fost reconfirmat brevetul de comandant de navă, Băsescu a răspuns: „Da”, adăugând: „A fost normal, pentru mine nu poate fi ceva spectaculos”.

De asemenea, el a afirmat că brevetul său este „pentru navă mai mare de 3.000 de tone, pentru orice tonaj”.

Președintele Traian Băsescu afirma, joi, că a învățat până la ora 6.00 dimineața pentru acest test și că ar fi rușinos să îl pice. El mai spunea că a început cursurile pentru reconfirmarea brevetului de comandant de navă pentru că este vorba despre sentimentul său de siguranță: „Fac parte din sentimentul meu de siguranță. Știu că am o meserie foarte bună. E o invitație și către alți politicieni ca înainte să facă politică să fie foarte buni în meseria lor”.

Directorul general al CERONAV, Ovidiu Cupșa, preciza, joi, pentru corespondentul MEDIAFAX că testul pe care președintele îl susține vineri constă într-o simulare pe calculator: „Programul simulează diferite condiții de navigație, spre exemplu intrarea într-un port sau trecerea printr-o strâmtoare, manevre care trebuie efectuate sub comanda cursantului. O comisie va analiza întreaga simulare, iar rezultatul se va regăsi în notarea finală”.

Potrivit lui Cupșa, cursul pe care îl urmează Traian Băsescu pentru reconfirmarea brevetului de comandant de navă are o durată totală de 40 de ore, iar din acesta face parte și instruirea și testarea pe un simulator de navigație pe care președintele va conduce o navă, în calitate de comandant, în condiții determinate de programul de calculator.

Președintele Traian Băsescu a început, luni, cursurile de reconfirmare a brevetului de comandant de navă ale Centrului Român pentru Pregătirea și Perfecționarea Personalului din Transporturi Navale (CERONAV), pregătirea, care se va încheia săptămâna viitoare, făcându-se la vila de protocol de la Neptun.

Directorul general al CERONAV, Ovidiu Cupșa, afirma că președintele a solicitat program personal de urgență pentru reconfirmare și a achitat 2.300 de lei, față de tariful obișnuit de 1.500 de lei, iar cursul va dura aproximativ două săptămâni, în loc de cinci zile cât este în mod normal.

Directorul CERONAV preciza că reconfirmarea brevetului de comandant nu-i va da dreptul președintelui să navigheze, în acest sens fiind necesară și efectuarea cursurilor IMO.

Președintele Traian Băsescu a urmat cursurile de reconfirmare a brevetului de comandant în august 2007, tot la CERONAV, iar acestea au expirat în august 2012.

În 1976, Traian Băsescu a absolvit Institutul de Marină „Mircea cel Bătrân”, Facultatea de Navigație, Secția Comercială.

Începutul activității profesionale a lui Traian Băsescu a avut loc tot în domeniul naval, acesta fiind ofițer maritim gradele III, II și I, pe nave de mare tonaj, la Navrom Constanța. În perioada 1981-1987 a fost căpitan de cursă lungă și comandant al navelor Argeș, Crișana și Biruința, iar între 1987 și 1989 a fost șef al Agenției NAVROM din Anvers.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
Actrița celebră, la un pas de PARALIZIE! A descoperit că are o TUMORĂ pe măduvă
EXPERIMENT. Pască plină de mucegai, drob cu probleme şi cozonac fără lapte. Analizele de laborator...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Există români care nu și-au primit pensiile înainte de Paște: „Mi-am făcut niște calcule. Mă...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
Descoperire ULUITOARE la polii Pământului! Se întâmplă chiar acum
Euro falși în toată Europa. Banii care au fost falsificați: Nu trebuie să fii expert
Vârsta de pensionare ar putea crește în România. Datele care ar duce la o decizie...
I-a cerut soțului o fotografie cu bebelușul celui mai bun prieten al său, dar a...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Zeci de experţi în Inteligenţă Artificială de la Google, recrutați de Apple