Bistrița: Plata ajutoarelor sociale, suspendată pentru 1.500 de persoane care le încasau necuvenit

Bistrița: Plata ajutoarelor sociale, suspendată pentru 1.500 de persoane care le încasau necuvenit
Publicat: 10/09/2013, 00:41
Actualizat: 28/03/2019, 00:15

Peste 1.500 de persoane din județul Bistrița-Năsăud au primit ajutoare sociale în mod necuvenit, întrucât aveau depozite bancare mai mari de 3.000 de lei, au stabilit, în urma unei verificări, reprezentanții AJPIS, care au dispus suspendarea plăților în aceste cazuri, controalele continuând.

Mai mulți primari din județul Bistrița-Năsăud au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că mulți beneficiari de ajutoare sociale din comunele pe care le conduc sunt obligați să restituie banii primiți de la stat, după ce Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) a descoperit situații în care vârstnicii, mai ales, aveau depozite bancare mai mari de 3.000 de lei.

Contactat în legătură cu acest subiect, șeful AJPIS Bistrița-Năsăud, Ani Bob, a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX, că persoanele respective au încălcat legea, situație care a ieșit la iveală în urma unei campanii de monitorizare, care a început luna trecută și care va dura până în octombrie.

„În perioada august-octombrie 2013, AJPIS Bistrița-Năsăud desfășoară o campanie de monitorizare a cazurilor de beneficiari care au prezentat suspiciuni de nedeclarare a unor venituri ori bunuri mobile/imobile în obținerea principalelor beneficii sociale, respectiv: ajutor social, alocație pentru susținerea familiei și ajutorul pentru încălzirea locuinței. Campania se desfășoară în urma suprapunerii de către Camera de Conturi Bistrița-Năsăud și AJPIS a unor baze de date furnizate de către ANAF, Casa Națională de Pensii Publice, ANOFM, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Direcția Sanitar-Veterinară, APIA, Inspectoratul Școlar Județean, Direcția Economică a municipiului Bistrița”, a declarat ea.

Potrivit sursei citate, până în prezent, au fost descoperite 3.047 de cazuri în care există suspiciuni că beneficiarii au obținut ajutoare sociale necuvenite. Cele mai multe – 1.578 – sunt persoane care au primit ajutoare pentru încălzire, urmate de 1.066 de persoane care au beneficiat de alocații pentru susținerea familiei și de 403 persoane care au primit ajutoare sociale.

„Un număr de 1.279 de persoane au primit ajutor de încălzire, deși dețineau depozite bancare ce depășesc 3.000 de lei, ca limită legală stabilită. În aceeași situație, (respectiv au depozite bancare mai mari de 3.000 de lei – n.r.) sunt 163 de persoane care au primit ajutor social și 87 care au beneficiat de ajutoare pentru susținerea familiei. Din cele peste 3.000 de suspiciuni pe care le-am identificat, am suspendat acordarea ajutoarelor sociale în cazul celor 1.529 de persoane care au depozite bancare mai mari de 3.000 de lei. Am cerut primăriilor să ceară acte din care să reiasă de când sunt depozitele ca să putem calcula debitele. În cazul celorlalați beneficiari, am cerut acte doveditoare de la primării. Nu vă pot da o cifră exactă cu câte cazuri sunt confirmate. Vin zilnic la noi, la instituție, cu dosare și confruntăm ce avem noi cu ce au ei, ca să putem stabili debitele și să le recuperăm. De aceea, avem stabilită perioada de monitorizare până în octombrie ca să putem face acest lucru”, a declarat Ani Bob.

Conform sursei citate, beneficiile de asistență socială se acordă pe bază de cerere și declarație pe propria răspundere, însoțite de acte doveditoare.

Totodată, titularii beneficiilor sociale au obligația să comunice primarului, în scris, orice modificare cu privire la domiciliu, venituri și la numărul membrilor familiei, în termenele de 15 zile de la data la care a intervenit modificarea pentru ajutor social, zece zile de la data la care a intervenit modificarea la alocație pentru susținerea familiei și cinci zile la ajutorul pentru încălzirea locuinței, în cazul în care nu fac acest lucru urmând să se supună consecințelor legii.

„Verificarea a fost efectuată pentru toate beneficiile sociale, inclusiv indemnizația pentru creșterea copilului, unde au fost identificate 43 de suspiciuni privind realizarea de venituri din activități salariale sau independente în perioada de acordare, fapt care contravine prevederilor legale. Titularii identificați cu suspiciuni confirmate ca urmare a nerespectării prevederilor legale au fost suspendați de la plata beneficiilor sociale, urmând ca în baza dispozițiilor primarilor să le fie întocmite decizii de debit pentru recuperarea sumelor plătite necuvenit”, a spus sursa citată.

Totodată, instituția a solicitat verificarea de către primării, prin anchete sociale și acte doveditoare, a suspiciunilor care nu au putut fi confirmate de către AJPIS Bistrița-Năsăud, urmând să fie aplicată aceeași procedură a recuperării, pe parcursul confirmării acestora.

Limitele legale care exclud solicitanții beneficiilor sociale de la stabilirea drepturilor se regăsesc în Anexa nr. 4 la H.G. nr. 50/2011, care cuprinde „Lista bunurilor ce conduc la excluderea acordării ajutorului social și a alocației pentru susținerea familiei”, precum și în Anexa nr. 2 la H.G. nr. 920/2011, care cuprinde „Lista cuprinzând bunurile ce conduc la excluderea acordării ajutorului pentru încălzirea locuinței”, printre acestea fiind și depozitul mai mare de 3.000 de lei.

În iarna 2012-2013, au existat peste 13.000 de beneficiari de ajutoare de încălzire. Totodată, în județ, peste 64.000 de persoane primesc alocații de stat, iar alte peste 27.000 de persoane beneficiază de diverse prestații sociale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Șoseaua din România pe care mulți turiști o consideră mai frumoasă decât Transalpina și Transfăgărășanul
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Cine este românul care și-a pierdut viața în noaptea de Înviere, în Italia. Mașina tânărului...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
Se schimbă legea în ROMÂNIA. S-au anunțat NOILE REGULI pentru vechimea în muncă
Vremea pune probleme în România. Urmează două săptămâni ciudate
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul