Floriana Georgescu (ANM): Nu putea fi emisă avertizare de cod roșu în Galați, aria fiind foarte restrânsă

Floriana Georgescu (ANM): Nu putea fi emisă avertizare de cod roșu în Galați, aria fiind foarte restrânsă
Publicat: 12/09/2013, 18:42
Actualizat: 12/09/2013, 18:42

Floriana Georgescu, director executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a precizat pentru MEDIAFAX că nu putea fi emisă avertizare de cod roșu pentru ploile care au afectat miercuri zona din jurul orașului Tecuci, județul Galați, deoarece aria vizată era foarte restrânsă.

Georgescu a făcut aceste precizări, în urma declarațiilor președintelui Consiliului Județean (CJ) Galați, Nicolae Bacalbașa, care a spus că se impunea avertizare de cod roșu pentru ploile abundente care au afectat, începând de miercuri seară, mai multe localități din județ.

Directorul executiv al ANM a amintit că, miercuri, de la ora 17.25 și până la ora 23.30, au fost emise șase avertizări meteorologice pentru zona respectivă, din jurul orașului Tecuci, între care patru avertizări de cod galben, anunțând precipitații de 25 de litri pe metru pătrat din oră în oră, rezultând astfel o cantitate de 100 de litri pe metru pătrat, și două avertizări de cod portocaliu, fiind prognozate averse suplimentare de 80 de litri pe metru pătrat.

Deși cantitatea totală de precipitații, de 180 de litri pe metru pătrat, corespundea unui cod roșu, aria prea restrânsă în care s-a produs fenomenul a făcut ca acesta să nu poată fi încadrat astfel, a explicat Georgescu, precizând că un cod roșu s-ar fi impus dacă erau precipitații de peste 100 de litri pe metru pătrat în tot județul Galați, și nu numai în jurul orașului Tecuci.

„Propagarea undei de viitură a afectat mai multe localități, dar aceasta nu face obiectul unei avertizări meteo. (…) Cantitatea mare de apă a fost determinată în mare parte de scurgerile de pe versanți”, a mai arătat directorul executiv al ANM.

Ea a mai precizat că aceste precipitații nu puteau fi prognozate decât cu o oră, maxim două înainte și pe măsură ce evoluau.

Președintele CJ Galați, Nicolae Bacalbașa, a declarat, joi, în videoconferința Comitetului pentru Situații de Urgență convocat la Guvern, că autoritățile județene au primit alerta de cod portocaliu când „fenomenul era în plină desfășurare”, el spunând că situația impunea, de fapt, avertizare de cod roșu.

„Au funcționat foarte bine sistemele de alarmare din comune, sirenele. Din păcate, noi am primit cod galben. Portocaliu a fost emis când fenomenul de fapt era în plină desfășurare. Fără îndoială că meteorologia este o știință până la un punct exactă, dar situația era de cod roșu”, a spus Bacalbașa.

Președintele CJ Galați le-a relatat celor prezenți despre cantitatea mare de precipitații care a căzut în localitățile afectate, într-un interval mic de timp.

„Forța de impact a fost extrem de mare. La Cuca, unde avem trei morți, e o chiuvetă naturală pe care au venit torente, sunt automobile urcate în copaci. Nu a fost o zonă extrem de mare, albiile majore ale râurilor nu au fost afectate, ci este numai un fenomen de torențialitate în condițiile unui debit de ploaie de până la 150 de litri pe metru pătrat”, a spus Bacalbașa.

El a mai precizat că au fost șuvoaie care au venit „ca lama de buldozer” și au ras totul în cale.

Totodată, președintele CJ Galați a cerut Guvernului să-i aloce de urgență motorină pentru utilajele care acționează în zona afectată și apă, pentru că în rest se „descurcă”, el precizând că s-au improvizat spații de cazare în căminele culturale.

Opt persoane și-au pierdut viața, iar o alta este dată dispărută, după ce au fost luate de viituri, în noapea de miercuri spre joi, în județul Galați, a anunțat președintele Consiliului Județean Galați, Nicolae Bacalbașa, în ședința comandamentului pentru situații de urgență convocată la Guvern.

„Se pare că sunt opt morți – șase persoane înecate și două persoane care au suferit infarct. De asemenea, o persoană este dată dispărută”, a spus președintele CJ Galați în ședința comandamentului pentru situații de urgență convocată la Guvern și condusă de viceprim-ministrul Liviu Dragnea.

El a precizat că echipele de pompieri, jandarmi și polițiști merg din casă în casă în zonele inundate, pentru a căuta eventuale victime ale viiturilor.

„Se face cercetare casa cu casa de catre ISU, dat fiind ca este vorba despre oameni bâtrâni. Este posibil ca cifra de pierderi umane să crească, a spus Bacalbașa.

Datele cu privire la numărul victimelor inundațiilor se schimbă de la o oră la alta, potrivit autorităților, iar bilanțul precedent indica șapte persoane decedate și o alta dispărută, după ce au fost luate de viituri, în noapea de miercuri spre joi.

Printre persoanele care au murit în urma inundațiilor se numără doi bărbați și o femeie din localitatea Cuca, un bărbat și o femeie din localitatea Costache Negri, o femeie din Cudalbi și un bărbat din comuna Pechea. De asemenea, bilanțul precedent indica faptul că o fetiță de 8 ani din comuna Cudalbi, despre care inițial reprezentanții Prefecturii și ai ISU informaseră că ar fi decedată, este dată dispărută.

Conform reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Galați, inundațiile produse în urma ploilor torențiale, care au atins 110 l/mp, formându-se viituri pe versanți, au provocat pagube importante în 17 localități din județ, fiind evacuate 519 persoane.

Inundațiile au afectat 700 de locuințe, în unele apa atingând un metru înălțime, precum și peste 500 de curți și grădini.

Potrivit raportărilor Prefecturii Galați, cele mai grave pagube s-au înregistrat în comuna Cudalbi, unde 500 de case și tot atâtea curți și grădini au fost inundate, iar 200 de persoane au fost evacuate din casele afectate de viituri.

În localitatea Cuca, opt case au fost inundate, una fiind complet distrusă, 87 de persoane au fost evacuate, 14 persoane fiind salvate după ce au fost surprinse de inundații. Tot în această localitate, două poduri au fost distruse și mai multe porțiuni de drum au fost afectate. Aproximativ 100 de case au fost inundate și în localitatea Costache Negri, aceleași pagube înregistrându-se și la Măcișeni. Ploile au mai produs pagube și la Tecuci, Corni, Foltești, Măstăcani, Rediu, Pechea și Grivița.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Cronica unui 'blat' anunțat. Motivul real pentru care Zanni a fost eliminat și adus înapoi...
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
În ce stare se află Florin Piersic după ce ar fi contactat o bacterie nosocomială!...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
OBLIGAȚIE totală pentru toți cei care au CONT LA BANCĂ. Regulile au venit direct de...
Au început lucrările la o autostradă vitală pentru România. S-a forat primul kilometru de tunel
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Opere pierdute ale Fraților Grimm, redescoperite în colecția unei biblioteci din Polonia