Legea care recunoaște voluntariatul ca experiență profesională, intrată în dezbatere parlamentară

Legea care recunoaște voluntariatul ca experiență profesională, intrată în dezbatere parlamentară
Publicat: 19/09/2013, 14:42
Actualizat: 19/09/2013, 19:08

Deputatul PSD Mihai Sturzu a anunțat, joi, că a depus la Senat o propunere legislativă care reglementează voluntariatul și care instituie obligația ca relația dintre voluntar și organizația gazdă să aibă la bază un contract, voluntariatul urmând a fi recunoacut ca experiență profesională.

Inițiativa legislativă depusă de Mihai Sturzu, care este susținută și semnată, în calitate de co-inițiatori, de 106 parlamentari din toate formațiunile politice parlamentare, aduce trei modificări importante, prima dintre acestea constând în reglementarea obligatorie a relației dintre voluntar și organizația gazdă printr-un contract cadru în formă scrisă, înregistrat în evidența organizației gazdă.

Sturzu a explicat, într-o conferință de presă, că argumentele introducerii acestei prevederi au constat în evitarea pe viitor a muncii la negru, stabilirea clară a responsabilităților voluntarului și organizației gazdă și evitarea încheierii altor forme contractuale.

A doua modificare, potrivit lui Sturzu, constă în recunoașterea voluntariatului ca experiență profesională, în condițiile în care majoritatea statelor UE implementează deja o astfel de prevedere. Această recunoaștere nu însemnă vechime în muncă și nu se referă la includerea voluntariatului în sistemul de asigurări sociale sau în sistemul de pensii, ci vizează direct creșterea gradului de angajare a tinerilor, dar și a tutoro categoriilor de vârstă.

Totodată, Sturzu a spus că a treia modificare rezidă în acordarea de către organizația gazdă a unui certificat de competențe dobândite prin voluntariat, la cererea voluntarului. Certificatul conține opt competențe preluate din cadrul național și european al calificărilor.

Prezent la conferința de presă în calitate de susținător al inițiative legislative, ministrul Tineretului, Nicolae Bănicioiu, a precizat că proiectul este un lucru bun, în concordanță cu solicitările ONG-urilor în acest sens. „Eu am găsit tot felul de astfel de proeiecte de lege ascunse prin sertare la minister. Ultimul era din 2009. Nu a existat însă o concretizare. Mă bucur că putem anunța intrarea pe un făgaș accelerat către Parlament și îi rugăm pe toși parlamentarii să ne sprijine. Eu am inclus acest proiect în strategia pentru tineret pe care Ministerul o adoptă”, a spus Bănicioiu.

Ministrul a precizat că de foarte multe ori, dincolo de munca la negru, voluntarii erau descurajați de faptul că nu exista un acord, respectiv un contract care să prevadă clauze clare. „Activitatea de voluntariat trebuie statuată prin acest contract cu clauze clare, cu activități recunoscute ca experiență. Partea de rezistență a proiectului e că toată experiența se va soluționa cu un certificat de competențe preluate din cadrul european și național al calificărilor. Va fi o dezbatere în comisiile de specialitate din Parlament și suntem deschiși oricăror amendamente care vin în ajutorul legii”, a mai spus Bănicioiu.

La conferința de presă a fost prezent, ca susținător, și senatorul PSD Mircea Geoană.

El a precizat că acest proiect de lege va face bine României pentru educarea și încurajarea sistematică a implicării civice a cetățenilor români în mersul cetății.

„În medie, un suedez face parte din 4,4 ONG-uri diferite. Nivelul de implicare, dorința de a contribui, de a fi parte a unei comunități e extrem de puternică acolo.Voluntariatul și impicarea se educă, nu vine din dat religios (…) Iar voluntariatul nu e adresat exclusiv tinerii generații. Sper să avem legea operațională în această sesiune”, a mai spus Geoană.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Se CONFISCĂ totul. Legea care se aplică în toată România. Românii au interzis
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern