Radulian, despre seismele de la Galați: Nu sunt influențate de exploatări; se pot produce alunecări

Radulian, despre seismele de la Galați: Nu sunt influențate de exploatări; se pot produce alunecări
Publicat: 07/10/2013, 14:46
Actualizat: 07/10/2013, 14:46

Directorul științific al Institutului Național pentru Fizica Pământului (INFP) Mircea Radulian a declarat, luni, că nu există o influență a exploatărilor de la Galați asupra activității seismice din zonă, precizând că există posibilitatea producerii unor alunecări de teren.

La finalul unei ședințe care a avut loc luni la sediul INFP de la Măgurele, Mircea Radulian a susținut o serie de declarații alături de Tudor Prisecaru, secretar de stat pentru Cercetare în Ministerul Educației.

Radulian a explicat că forajele din zonă se fac la adâncimi între 100 și 700 de metri, în timp ce cutremurele s-au produs la 5 – 10 kilometri. În plus, exploatările în zonă se fac de aproximativ 40 de ani, perioadă în care nu s-au înregistrat „fenomene speciale”, și există astfel de exploatări din Moldova, în toată Câmpia Română până spre vest, a completat Radulian.

Tudor Prisecaru a spus la rândul său că OMV Petrom, care face exploatări în zonă, nu dispune de o tehnologie care să permită forarea la o adâncime mai mare de 1.000 de metri.

„Toate aceste elemente ne fac să considerăm că nu există o influență a acestor exploatări privind activitatea seismică din zonă”, a declarat Radulian, concluzionând că seismele din Galați au o cauză tectonică.

El a menționat totodată că nu există elemente care să indice vreo corelație între cutremurul din Vrancea, de 5,5 grade, produs duminică dimineață, și cele din Galați, înregistrate zilnic începând cu 23 septembrie.

Radulian a mai spus, răspunzând la întrebările jurnaliștilor, că există „o oarecare posibilitate” să se producă alunecări de teren în zona afectată de cutremurele din Galați.

La ședința care a avut loc, luni, la INFP, au participat directorul onorific al instituției, Gheorghe Mărmureanu, directorul științific Mircea Radulian, alături de alți specialiști din institut, inclusiv dintre cei care s-au deplasat la Izvoarele, precum și reprezentanți ai unor ministere și ai altor instituții.

Directorul general al INFP Constantin Ionescu a declarat anterior pentru MEDIAFAX că instituția a instalat, în zona localităților Izvoarele, Slobozia Conachi și Negrești din Galați, trei stații seismice portabile, pentru a localiza cu precizie unde se produc cutremurele, precum și echipamente care măsoară deplasarea faliilor cu rezoluție de un milimetru. Datele culese de acestea sunt corelate cu informații din toată rețeaua, prelucrate la București de un soft și interpretate de seismologi. Totodată specialiști ai INFP sunt prezenți în zonă în această perioadă, a mai menționat Ionescu.

O echipă de specialiști ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU) se află de joi după-amiază, pe termen nelimitat, în localitățile Slobozia Conachi, Schela și Izvoarele din Galați, misiunea principală a acestora fiind consilierea populației și a autorităților locale.

Aproximativ 30 de localnici din Izvoarele au ieșit joi în stradă, cerând autorităților explicații privind cauza cutremurelor. Oamenii au încheiat protestul după ce autoritățile le-au promis că în zonă se va afla un geolog de la INFP, care va rămâne acolo pentru o perioadă și care se va întâlni zilnic cu ei pentru a le oferi explicații.

Satul Izvoarele din comuna Slobozia Conachi s-a numărat și printre localitățile afectate de inundațiile produse în perioada 13 – 14 septembrie în județul Galați.

Din 23 septembrie, în Galați s-au produs peste 30 de cutremure cu magnitudine de peste 2,5 grade pe scara Richter. Cele mai puternice au avut 3,9 grade și s-au produs pe 29 septembrie și în 4 octombrie. Ultimul cutremur de peste 2,5 grade în Galați s-a produs duminică, la ora 5.35 și a avut magnitudinea de 2,8 grade pe scara Richter.

Un cutremur cu magnitudinea de 5,5 grade pe scara Richter s-a produs duminică, la ora 4.37, în zona Vrancea, fiind simțit și la București, dar și în nordul Bulgariei și în Republica Moldova. Un alt cutremur în zona Vrancea, de 2,7 grade pe scara Richter, s-a produs duminică, la ora 8.10.

Anul acesta, în zona Vrancea s-au mai produs șase cutremure cu magnitudinea de cel puțin 4 grade, la 11 august (4,5 grade), 28 iulie (4 grade), 12 iulie (4,1 grade), 20 iunie (4,2 grade), 21 aprilie (4,2 grade) și 6 martie (4,2 grade).

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
Tatuajul ireal care a produs controverse în mediul online. Bărbatul de 60 de ani nu...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Cea mai „nebună” ofertă vine de la Lidl! Ce o să găsiți în supermarketuri de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
S-A DAT ORDIN în Ungaria. Viktor Orban a luat deja decizia: Situaţia este înfricoşătoare
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Momente pline de emoție în familia Sterp. Getuța a făcut mărturisiri înduioșătoare despre regretata ei...
"Oare cât mai trebuie să mai îndur? Credeți-mă că nu mai pot". Mesajul fostului socru...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cercetătorii sugerează să încercăm experiențe noi atunci când simțim că timpul ne scapă printre degete