Dezbaterile din comisia Roșia Montană, la secret. Greblă: „Opinia unor parlamentari ar putea fi deformată dacă sunt camere de luat vederi prezente”

Dezbaterile din comisia Roșia Montană, la secret. Greblă: Opinia unor parlamentari ar putea fi deformată dacă sunt camere de luat vederi prezente
Publicat: 16/10/2013, 17:08
Actualizat: 31/07/2014, 15:43

Parlamentarii din comisia specială pentru proiectul de exploatare minieră de la Roșia Montană au început dezbaterile pe articole într-o ședință secretă. Dacă în primă fază unii membri s-au arătat surprinși, deși încă de marți se anunțase că presa nu va avea acces la lucrări, abia după ce ședința a început jurnaliștii au primit și o explicație oficială: se discută cu licența originală, care este secretizată.

Înainte cu aproximativ o oră de a începe dezbaterile, unii senatori nici nu știau că presa nu va avea acces, motivând că pe ei nu i-a întrebat nimeni dacă sunt de acord. Senatorul PNL, Petru Ehegartner, proaspăt ieșit din plenul Senatului, spunea că el nu ar fi deranjat de prezența presei.

„Probabil se va discuta procedura finală de elaborare a raportului. Eu n-aș vedea un impediment în a fi și presa prezentă, de ce nu?”, a declarat senatorul, pentru gândul.

Nici pesedistul Ioan Chelaru nu pare a fi înștiințat de acest aspect. „Vorbiți cu președintele comisiei, probabil vom avea o discuție pe acest subiect la începutul ședinței, atunci vom lua o decizie”, ne spune el.

Președintele comisiei, Darius Vâlcov, pe de altă parte, nici atât nu știe. Și nici nu vrea să își expună părerea, „pentru a nu influența”. „Nu s-a luat o decizie, o vom face la începutul ședinței. Dacă sunt colegi care spun că nu-și pot exprima toate punctele de vedere dacă e și presa de față. Eu o să mă abțin ca să nu-mi influențez colegii”, a precizat el, pentru gândul.

Chiar înainte de a începe ședința comisiei, deputatul PPDD Tudor Ciuhodaru se arată ușor iritat de această decizie nespusă oficial, de a se interzice accesul presei la lucrări.

„Din punctul meu de vedere, liber. Intrați pe ușă, nu am nimic împotrivă, transparență totală. Cu ușile închise o să existe și mai multe suspiciuni legat de cine a primit, cât a primit, mi se pare anormal să consideri secret național faptul că unii au avut niște contracte sau beneficii. Această comisie face numai să ascundă astfel de lucruri prin acest lucru. După cum vedem actuala puterii, presa dăunează grav sănătății, așa că mâine-poimâine o să vă întrebați dacă mai existați. Presa ar trebui să fie oriunde, oricând, să nu mai fie doar titulatura drăguță de a patra putere în stat, doar la nivel ipotetic”, a explicat Ciuhodaru, contactat de gândul.

Aparent, singurul care era în cunoștință de cauză este senatorul PSD Toni Greblă. De ce fără presă? Foarte simplu, „opinia unor parlamentari ar putea fi deformată dacă sunt camere de luat vederi prezente”, spune el.

„Numai membrii comisiei vor fi la dezbateri pentru ca toate argumentele să fie expuse cât mai tehnic, de aceea cred că este bine să nu asiste presa, televiziunile, pentru că atunci opinia unor colegi ar putea fi deformată de prezența presei. Acest subiect are un puternic impact în mass-media. Senatorii și deputații, văzând camerele de luat vederi, microfoanele, opinia lor s-ar putea să nu fie cea în care cred, ci una livrată publicului”, a explicat Greblă, pentru gândul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce alimente ultraprocesate cresc cel mai mult riscul de moarte prematură
Soția lui Cristi Tănase a obținut ordin de protecție împotriva fostului fotbalist, la 2 luni...
Simona Halep s-a dus să mănânce la Gigi. Ce prețuri a găsit la restaurant
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
VIDEO Cum să irosești 3 milioane de dolari. Rușii au tras cu o rachetă Iskander...
Sebastian Dobrincu și Ioana Ignat și-au spus ADIO după 3 ani de relație. Motivul care...
Mihai Albu, vești devastatoare de la medici. CANCERUL a avansat! Declarații sfâșietoare
Aurora Boreală a făcut spectacol, azi noapte, pe cerul României. Cum explică oamenii de ştiinţă...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Accident teribil la Brașov, între Voila și Făgăraș! Un șofer a murit pe loc după...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Finlanda se pregăteşte pentru un război la scară largă cu Rusia: Trebuie să fim pregătiţi
Alertă de gradul 4 pentru 11 și 12 mai! Vine FURTUNA geomagnetică
Se confiscă banii românilor. S-a dat lege pe 10 mai: Direct la pușcărie, indiferent de...
Schimbare pentru toți românii. Ce se întâmplă cu codul numeric persona
Creatură cu cap de lup care merge în două picioare, surprinsă lângă o grădină zoologică....
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Preferințele Monicăi Tatoiu în materie de bărbați și motivul pentru care a treia căsătorie durează...
Novak Djokovic, lovit cu o sticlă în cap după victoria de la Roma. Tenismenul s-a...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Păianjenii exotici, tot mai răspândiți în Europa. Specii noi identificate în Marea Britanie