Două foste directoare de la CEC Bank, trimise în judecată pentru corupție

Două foste directoare de la CEC Bank, trimise în judecată pentru corupție
Publicat: 18/11/2013, 16:17
Actualizat: 01/02/2019, 06:27

Două foste directoare de la sucursala din Brașov a CEC Bank au fost trimise în judecată pentru luare de mită și abuz în serviciu, în cazul acordării unor credite pentru 12 firme, prejudiciul produs băncii fiind de peste șapte milioane de lei.

Florentina Tăvălică, director al CEC Bank SA Sucursala Brașov din octombrie 2005 până în 21 martie 2013, este acuzată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție Brașov de luare de mită și 12 fapte de abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, iar Afrodita Nicoleta Rențea, director de operațiuni la CEC Bank SA Sucursala Brașov până în 5 ianuarie 2009 și șef serviciu de credite până la 21 martie 2013, de abuz în serviciu contra intereselor publice, arată luni DNA, într-un comunicat de presă.

Alături de acestea va fi judecat și Mugur Babciuc, administrator al SC „On Astor” SRL Brașov, pentru complicitate în nouă dintre faptele de abuz în serviciu contra intereselor publice și pentru șapte fapte de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit procurorilor, în 2008, înaintea sărbătorilor de iarnă, Florentina Tăvălică i-a cerut administratorului firmei „On Astor” SRL Brașov, Mugur Babciuc, să facă lucrări de amenajare la un imobil, în schimbul acordării unui credit. Babciuc a acceptat cererea directoarei CEC Bank Brașov și a dispus atunci efectuarea lucrărilor solicitate, evaluate la 6.886 de lei.

Ulterior, Florentina Tăvălică și Afrodita Nicoleta Rențea i-au spus lui Mugur Babciuc că poate obține bani de la CEC Bank SA Sucursala Brașov prin intermediul altor firme. Aceste firme nu aveau datorii la bugetul de stat și puteau obține credite succesive până la pragul maxim de 600.000 de lei. Garantarea lor era doar formală, realizată prin facturi care să ateste existența unui stoc de marfă nereal.

Cele două directoare ar fi aprobat și acordat astfel credite pentru 12 firme deținute de cunoscuți și angajați ai lui Babciuc sau de persoane care aveau societăți fără activitate, producând astfel CEC Bank un prejudiciu de peste șapte milioane de lei.

„Prin urmare, în perioada aprilie 2008 – februarie 2009, inculpatele Tăvălică Florentina și Rențea Afrodita Nicoleta, în calitatea lor de director al sucursalei Brașov, respectiv director operațiuni (până la data de 5 ianuarie 2009 și, în continuare, șef serviciu credite la CEC Bank S.A. – Sucursala Brașov), cu știință și-au îndeplinit în mod defectuos atribuțiile de serviciu aprobând și acordând, cu încălcarea normelor bancare, un număr de 12 credite, în favoarea a 12 societăți comerciale deținute de cunoscuți ori de angajați ai lui Babciuc Mugur ori de persoane care dețineau firme fără activitate. Ca urmare, s-a produs o pagubă totală patrimoniului CEC Bank SA în sumă totală de 7.020.000 lei și s-a obținut de către S.C. «On Astor» S.R.L. Brașov un avantaj patrimonial echivalent cu valoarea creditelor”, au precizat procurorii.

Mugur Babciuc este acuzat că a pus la dispoziție acte necorespunzătoare, pentru a fi aprobe și acorde nelegal nouă dintre creditele acordate unora dintre firme.

„Totodată, inculpatul Babciuc Mugur, în calitate de administrator al S.C. «On Astor» S.R.L. Brașov, a emis și semnat la rubrica furnizor mai multe facturi fiscale, prin care a atestat nereal vânzarea unor materiale de construcție în favoarea unor societăți comerciale, documente ce au fost depuse la CEC Bank S.A. – Sucursala Brașov, ca garanție fictivă a creditelor acordate în favoarea acestora”, au scris anchetatorii în actul de sesizare a instanței.

Procurorii au dispus instituirea sechestrului asigurator asupra bunurilor Florentinei Tăvălică, până la concurența sumei de 7.027.693 lei (7.020.000 de lei prejudiciului cauzat din acordarea ilegală a creditelor și 7.693 lei contravaloarea lucrărilor de construcție primite ca mită) și ale Nicoletei Rențea, până la concurența sumei de 7.020.000 de lei, reprezentând contravaloarea prejudiciului produs prin acordarea ilegală a creditelor.

Dosarul va fi soluționat de judecătorii Tribunalului Brașov.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Mașinile trebuie să îl aibă la bord. Devine obligatoriu din 1 iulie. UE a dat...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
În urmă cu 203 ani, murea Napoleon Bonaparte. Cum a ajuns din simplu caporal un...