Sporuri salariale între 20 și 50% și bani de chirie, în proiectul noului Statut al polițistului

Sporuri salariale între 20 și 50% și bani de chirie, în proiectul noului Statut al polițistului
Publicat: 04/12/2013, 10:07
Actualizat: 04/12/2013, 10:14

Polițiștii ar putea primi sporuri salariale între 20 și 50 la sută din salariul de bază, bani de chirie, dacă lucrează în alte localități decât cea de domiciliu, și plată dublă pentru zilele de sărbătoare muncite, potrivit noului Statut al polițistului, supus dezbaterii publice.

La capitolul „Drepturi compensatorii” din proiectul publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI) se arată că polițiștii care acceptă să lucreze în mediul rural sau în localități izolate vor primi un spor salarial de 20 la sută din leafa de bază.

Sporurile ajung, însă, la 50 la sută din salariul lunar „corespunzător riscurilor deosebite ale funcției de polițist, a interdicțiilor, a restrângerii unor drepturi sau libertăți și a incompatibilităților impuse de funcția publică cu statut special, în condițiile stabilite prin ordin al ministrului Afacerilor Interne”.

Conform proiectului, polițiștii care vor merge la serviciu în zilele de sărbătoare vor fi plătiți dublu pentru orele lucrate. În același timp, polițiștii care fac ore suplimentare ar urma să încaseze, pentru acestea, un spor de 75 la sută din salariul lunar.

În același timp, noul Statut al Polițistului aduce noutăți în ceea ce privește compensația lunară pentru polițiștii care lucrează departe de casă. Astfel, în cazul în care polițistul este „numit în prima funcție sau transferat în interesul serviciului într-o altă localitate decât cea în care își are domiciliul” și nu deține o locuință în localitatea respectivă sau pe o rază de 30 de kilometri, el poate beneficia de decontarea chiriei, în raport cu prețul pieței din localitatea respectivă.

Potrivit proiectului publicat pe site-ul MAI, polițiștii care lucrează în altă localitate decât cea de domiciliu care nu vor să stea cu chirie, ci doresc să își cumpere sau să își ridice o casă în localitatea respectivă, urmează să fie „sprijiniți prin acordarea unei compensații lunare, pentru o perioadă ce nu poate depăși durata creditului aflat în derulare, dar nu mai mult de 10 ani, o singură dată în carieră, din momentul contractării unui credit ipotecar sau imobiliar destinat achiziționării sau construirii unei locuințe în acea localitate sau pe o rază de 30 de km”.

Noul proiect al legii privind Statutul polițistului aduce modificări și legate de modul de evaluare profesională al polițiștilor. Astfel, polițiștii vor fi evaluați anual, ca și până acum, însă, dacă vor primi calificativul „nesatisfăcător” sau de două ori „satisfăcător”, cei cu funcții de execuție vor fi obligați să urmeze cursuri de perfecționare. Dacă nici după aceste cursuri nu primesc calificativul „bine” sau „foarte bine”, ei vor fi dați afară.

În același timp, polițiștii care ocupă funcții de conducere și care vor fi notați cu „nesatisfăcător” sau „satisfăcător” vor face obiectul unui control, iar dacă se vor descoperi neajunsuri, aceștia vor fi trecuți într-o funcție inferioară sau una de execuție.

„Sunt multe articole bune în noul Statut al polițistului, care, până la un punct, a fost conceput împreună cu noi. Este un lucru bun că s-a ținut cont de propunerea noastră legată de modul în care se acordă compensațiile lunare pentru polițiștii care lucrează departe de localitatea de domiciliu și care sunt obligați să închirieze locuințe. Acesta este modelul magistraților propus de noi”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Vasile Lincu, președintele Sindicatului Pro Lex.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
FOTO. Cum s-a lăsat pozată Simona Halep de Paște, la câteva ore după ce a...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Locul din România în care oamenii s-au întors în timp, în 1888. Cel mai ciudat...
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
El este Cristian, polițistul care și-a pierdut viața într-un accident de motocicletă la Galați: „Doi...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
INTERZIS pe tot teritoriul României. Legea pe care niciun român nu o va încălca
Buletinele vor fi înlocuite de noua carte de identitate pe model european
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Ce substanță radioactivă a fost găsită în urina fumătorilor de țigări electronice?