BRAZI DE CRĂCIUN ÎN RATE. Cât de scump este un brad adus din nordul Europei

BRAZI DE CRĂCIUN ÎN RATE. Cât de scump este un brad adus din nordul Europei
Publicat: 17/12/2013, 18:34

Vânzarea brazilor în rate – aceasta este cea mai nouă găselniță prin care comercianții din piețele bucureștene încearcă să atragă clientela. Metoda se aplică în cazul pomilor de Crăciun aduși din Danemarca, prețul acestora, ce poate ajunge și la 1.700 de lei, putând fi plătit în șase tranșe lunare.

Convinși că la sfârșitul lui 2013 vor (re)găsi, în sfârșit, succesul în afaceri, vânzătorii de brazi au invadat piețele din București cu mii de pomi de Crăciun, la prețuri pentru toate buzunarele și cu oferte inedite.

Prețurile brazilor diferă de la piață la piață și pornesc de la 40 de lei – pentru un pom cu mic și cu crengile rare, tăiat dintr-o zonă împădurită a Moldovei -, până la 1.700 de lei pentru unul înalt și bogat, importat din Danemarca.

Indiferent de prețuri, clienții nu prea se înghesuie, cel puțin deocamdată, așa că vânzătorii se plictisesc și își redecorează în permanență standurile cu globulețe, beteală și Moși Crăciun cu baterii din interiorul cărora se aud cântece de sezon.

La Piața Crângași, brazii danezi reprezintă grosul ofertei, cu prețuri între 70 și 220 de lei, în funcție mărime. Există, însă, și pomi sensibil mai ieftini, aduși de la Piatra Neamț, care costă între 40 și 100 de lei. Diferența între cele două categorii de marfă este evidentă: brazii românești sunt mai sărăcăcioși decât cei din import, la fel cum puterea de cumpărare intră în picaj pe traseul Copenhaga-București.

Există variante și pentru clienții cu buget redus, în maldăre uriașe de crengi de brad, care costă până la cinci lei bucata.

Oferta este, astfel, una bogată, iar prețurile se negociază cu fiecare client în parte. Mai mult, dacă le place un brad, dar nu au destui bani să-l cumpere pe loc, clienții pot lăsa un avans, iar pomul este pus deoparte până când întorc cu restul sumei.

„Vânzările merg slab deocamdată, dar sperăm că de acum încolo o să fie mai bine. Am riscat sume mari în afacerea cu brazi și sperăm să nu ieșim în pierdere”, spune unul dintre vânzătorii de brazi danezi.

Tot el adaugă, legat de topul vânzărilor, că se dau cel mai bine crengile de brad „de trei lei”, însă nici la acestea nu este „înghesuială”.

„Cumpără lumea crengi de-astea, de trei lei bucata. Sunt oameni săraci sau, cine știe, oameni care nu au loc în casă pentru un pom de Crăciun”, comentează comerciantul.

Tot în Crângași, cel mai scump brad, „import Danemarca”, se vinde cu 1.700 de lei.

Oferta este și mai bogată în Piața Obor, unde, însă, nu există la vânzare brazi românești. Toți provin din import și sunt expuși cu sutele, de toate mărimile. Cel mai ieftin – un brăduț în ghiveci care costă 60 de lei și poate fi plantat, după sărbători, în curte. Un molid mare costă 200 de lei, în timp ce prețul brazilor de dimensiuni medii este între 120 și 150 de lei.

Tot la Obor există și o ofertă prin care brazii pot fi cumpărați în șase rate lunare. Astfel, cei care au carduri de credit de la o anumită bancă pot cumpăra, cu ajutorul acestora, brazi pe care să-i termine de plătit abia în mai 2014. Metoda se aplică, firește, numai la comercianții care au cititoare de carduri, ratele aferente pomului de Crăciun urmând să fie oprite, lună de lună, direct din salariu, după cum explică un vânzător

În centrul Capitalei, la Piața Amzei, un singur comerciant de brazi, care are, și el, marfă din Danemarca. Dacă majoritatea brazilor din aceeași „sursă” se vând la Moghioroș, Crângași și Obor cu cel mult 220 de lei, în Amzei ajung să coste 160-180 de lei bucata, nefiind în ofertă crengile și coronițele de câțiva lei.

Andrei Dumitrescu
Andrei Dumitrescu este un jurnalist specializat în realizarea de articole legate, în special, de activitatea Ministerului Afacerilor Interne și toate mai mult
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O nouă erupție puternică pe suprafața Soarelui! Semnalele radio din Pacific au fost perturbate