Motivare în dosarul „ICA”: Voiculescu recompensa coinculpații după efectuarea operațiunilor nelegale

Motivare în dosarul ICA: Voiculescu recompensa coinculpații după efectuarea operațiunilor nelegale
Publicat: 31/12/2013, 17:44
Actualizat: 29/07/2014, 18:45

Dan Voiculescu îi recompensa pe subalternii din partidul său judecați în dosarul „ICA”, după efectuarea diferitelor operațiuni nelegale, prin participări la simpozioane în străinătate și menținerea în funcții sau desemnarea lor pe unele noi, reiese din motivarea Tribunalul București.

Instanța subliniază, în motivarea deciziei prin care inculpații din dosarul „ICA” au fost condamnați la închisoare cu executare, că probele administrate susțin rechizitoriul procurorilor.

„Analizând prin coroborare probele administrate în cursul urmăririi penale și al cercetării judecătorești, Tribunalul reține că situația de fapt reținută în rechizitoriu este dovedită prin ansamblul probator administrat în cauză”, se arată în documentul citat.

Instanța reține că, la procesul de privatizare a Institutului de Cercetări Alimentare (ICA), Dan Voiculescu și-a exercitat influența asupra altor inculpați din dosar în calitate de președinte al PUR (actualul PC).

În acest context, sunt menționați în motivare Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiș și Cătălin Jean Sandu, care ar fi fost „recompensați, după efectuarea diferitelor operațiuni nelegale, prin asigurarea participării la simpozioane în străinătate și prin menținerea sau desemnarea unor funcții noi, funcții ce erau remunerate”.

„Probatoriul administrat în cauză a demonstrat că inculpații M.G., P.S. și S.J.C. se aflau în sfera de influență a inculpatului V.D., conferită de funcția de președinte al PUR în condițiile în care coinculpații M.G., P.S., S.J.C. aveau calitatea de ……. ai aceluiași partid, fiind și recompensați după efectuarea diferitelor operațiuni nelegale, prin asigurarea participării la simpozioane în străinătate și prin menținerea sau desemnarea unor funcții noi, funcții ce erau remunerate”, notează instanța.

Tribunalul precizează că Voiculescu și-a folosit influența, ca președinte de partid, pentru ca Grivco, firmă controlată de el, să cumpere pachetul de acțiuni deținut de Agenția Domeniilor Statului (ADS) „la un preț mult inferior față de valoarea comercială reală și în condiții discriminatorii, netransparente și prin subevaluarea cu intenție a activelor și a titlurilor de participare”.

„Privatizarea societãții nou înființate și adjudecarea prin licitație a pachetului de acțiuni de către SC ‘G.’ SA B. s-au realizat în condiții discriminatorii, netransparente și prin subevaluarea de zeci de ori a valorii activelor. (…) Ulterior, titlurile de participare ale SC ICA au fost ‘spălate’ prin dobândirea lor în nume propriu de către inculpatul V. D. în condițiile cunoașterii provenienței ilicite a acestora și transmiterii lor ulterioare unor terțe persoane de bună-credință”, se arată în motivare.

Instanța mai subliniază că, deși Voiculescu „a negat în mod constant că ar avea vreo implicare în activitatea de privatizare a SC ICA SA, activitatea premergătoare privatizării (…), precum și activitatea infracțională a celorlalți inculpați (… ) demonstrează că inculpatul și-a folosit influența și autoritatea, în calitatea sa de ….. al P.U.R., asupra inculpaților M. G., P.S. și S. J. C.”.

În privința inculpaților Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiș și Cătălin Jean Sandu, în motivare se arată că aceștia s-au lăsat influențați de Dan Voiculescu și „au acționat prin nerespectarea dispozițiilor legale în vigoare la momentul privatizării, în vederea realizării scopului urmărit de inculpatul D. V.”. „Totodată relațiile de prietenie existente și dezvoltate ulterior între inculpați și acțiunea lor concertată și concomitentă în beneficiul firmei G. (Grivco – n.r.), realizată cu încălcarea dispozițiilor legale, cu consecințe păgubitoare pentru SC ICA SA a condus la privatizarea frauduloasă a SC ICA SA”, se mai menționează în documentul citat.

Dan Voiculescu a fost condamnat de Tribunalul București, în 26 septembrie, la cinci ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani, în dosarul privind privatizarea ICA.

Tribunalul București a dispus condamnarea lui Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare și interzicerea drepturilor de a alege și de a fi ales, precum și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat pe o perioadă de trei ani după executarea pedepsei principale.

Instanța a constatat că a fost împlinit termenul de prescripție specială și a dispus încetarea procesului penal pentru cealaltă infracțiune de care a fost acuzat Dan Voiculescu de către procurorii DNA, respectiv cea de folosire, de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, a influenței și autorității date de această calitate în scopul de a obține, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

Gheorghe Mencinicopschi a primit o pedeapsă de șase ani de închisoare cu executare și interzicerea drepturilor de a alege și de a fi ales, precum și de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat pe o perioadă de patru ani după executarea pedepsei principale. De asemenea, Mencinicopschi nu poate ocupa timp de patru ani după executarea pedepsei funcțiile de director general și președinte al Consiliului de Administrație al SC ICA SA.

Tot la șase ani de închisoare cu executare au fost condamnați și fostul ministru Sorin Pantiș, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu și Flavius Adrian Pop.

Instanța a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu și Vica Ene.

Decizia Tribunalului București nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Ies la lumină noi detalii în cazul morții lui Diego Maradona. Ce s-a descoperit după...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
Frâna de motor: Când și cum ar trebui s-o folosești?
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
Regula OBLIGATORIE pentru toți românii! S-a anunțat astăzi, 3 Mai
Probleme legate de funcționarea telefoanelor iPhone. Apple, mesaj pentru utilizatori
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Modul direct de a spune lucrurile". Cum a reacționat Elena Gheorghe după ce Dana Budeanu...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Carmen Tănase povestește cum se simte, la propriu, ÎNVIEREA | Altceva cu Adrian Artene