Torționarul Vișinescu, la Parchetul General. „Vă pare rău de ce-ați făcut?” – „Nu, nici vorbă!”

Torționarul Vișinescu, la Parchetul General. „Vă pare rău de ce-ați făcut? - „Nu, nici vorbă!
Publicat: 14/01/2014, 12:39
Actualizat: 30/04/2015, 05:33

Fostul comandant al penitenciarului Râmnicu Sărat, Alexandru Vișinescu, a fost audiat pentru a treia oară de procurorii Parchetului General. În noiembrie 2013, Institutul pentru Cercetarea Crimelor Comunismului a identificat încă șapte deținuți care au decedat în închisoarea de la Râmnicu Sărat care a fost condusă de torționarul Vișinescu. În total, acestuia i se impută moartea a 12 deținuți politici printre care și Ion Mihalache. Vișinescu este acuzat de genocid. Întrebat, la ieșirea de la audieri dacă îi pare rău de ceea ce a făcut, Vișinescu a răspuns: „Nu, nici vorbă!”

UPDATE:La ieșirea din sediul Parchetului, întrebat dacă regretă ceva din ceea ce a făcut sau moartea acelor deținuți, Vișinescu a răspuns: „Nici vorbă”.Întrebat dacă este pregătit pentru o eventuală trimitere în judecată și pentru un proces bazat pe aceste acuzații, Vișinescu a răspuns afirmativ, fără a face alte comentarii.

Avocatul Dan Petre a declarat că Alexandru Vișinescu a dat „o declarație dictată”, pe care doar a semnat-o, și în care și-a menținut poziția de om nevinovat.

„Le-a arătat procurorilor că a fost comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat și că a executat ordinele Direcției Generale a Penitenciarelor, nu a fost sancționat, nu a fost evidențiat, a avut o activitate normală, nu a dat dovadă de exces de zel. Este conștient că au fost niște timpuri și perioade urâte în care oamenii erau luați de acasă seara și nu știau dacă mai trăiesc până a doua zi dimineața, erau condiții grele, iar el nu a contribuit cu nimic la înrăutățirea situației vreunui deținut. Îi pare rău doar că au existat acele timpuri, el nu a făcut nimic”, a spus avocatul.

Întrebat ce a spus Vișinescu despre decesul mai multor deținuți, avocatul a spus că a susținut că toate „au fost decese din cauze naturale”. (SURSA: Mediafax.ro)

Pe 3 septembrie 2013, procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică au început urmărirea penală a lui Alexandru Vișinescu pentru genocid, „constând în aceea că în perioada 1956-1963, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, a supus colectivitatea reprezentată de deținuții politici încarcerați în Penitenciarul Râmnicu Sărat la condiții de existență sau tratament de natură să ducă la distrugerea fizică a acestora, prin acțiuni ce depășesc cadrul legal (lipsa medicamentelor și a îngrijirii medicale refuzul de a acorda asistență adecvată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaților prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreționar și abuziv deținuților, condiții de detenție inumane, rele tratamente, bătaia și alte violențe, ignorarea adreselor și sesizărilor formulate de către deținuți)”.

Gândul, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, a publicat, în cadrul unui proiect media în premieră pentru România, profilul complet al torționarului Alexandru Vișinescu. Printre victimele care i se impută lui Vișinescu este și fostul lider țărănist Ion Mihalache, care a decedat la Râmnicu Sărat în urma torturilor aplicate de fostul comandant, acum un pensionar fericit și liniștit.

Alexandru Vișinescu a fost comandant al Penintenciarului Râmnicu Sărat din anul 1956 și până la desființarea închisorii, în 1963, fiind și ultimul comandant al închisorii în care a sfârșit, în urma torturilor, Ion Mihalache.

„Faptele lui Alexandru Vișinescu pot fi încadrate în infracțiunea de omor deosebit de grav, săvârșit prin cruzimi și asupra mai multor persoane, prevăzută de art. 176 alin. 1 lit. a și b din Codul Penal Român”, se arată în sesizarea penală înaintată de IICCMER către Parchetul General.

Cu toate că au trecut 50 de ani de la faptele de care este acuzat Vișinescu, juriștii IICCMER susțin că termenul de prescripție al infracțiunilor nu poate fi luat în considerare. Potrivit sesizării, autoritățile comuniste au împiedicat cercetarea și trimiterea în judecată a torționarilor precum Alexandru Vișinescu, astfel că, din punct de vedere legal, el încă poate fi tras la răspundere.

Mărturiile despre torturarea deținuților politici de la Râmnicu Sărat au fost făcute publice de către câțiva dintre supraviețuitorii acestei închisori. Alexandru Vișinescu este acuzat de asasinarea lui Ion Mihalache. Ion-Ovidiu Borcea, lider al PNȚ și deținut politic la Râmnicu Sărat, l-a acuzat public pe Vișinescu de moartea lui Mihalache. Într-un interviu consemnat de Cicerone Ionițoiu, Ion-Ovidiu Borcea spune cu subiect și predicat că fostul comandat al penitenciarului este vinovat de moartea dizidentului Mihalache.

Condițiile inumane de la Râmnicu Sărat au fost povestite în detaliu de către Ion Diaconescu, unul dintre ultimii seniori ai PNȚ, stins din viață în 2011. Într-un interviu acordat lui Cosmin Budeancă, cercetător în cadrul IICCMER, Ion Diaconescu a rezumat astfel condițiile de detenție de la Râmnicu Sărat: „Bătăi și terorizări fizice, care – la fel frigul și foamea – au fost generale. Bătăile erau pe categorii, pă… și nu permanente, să-nțelege. Apoi, izolarea. Izolarea fantastică – să trăiești ca-ntr-un mormânt. Și mai a fost și promiscuitatea, care… mă rog, este reprezentată prin acele tinete care stăteau în mijlocul celulelor și-așa mai departe”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Karina Pavăl & iubi, apariție spectaculoasă în Floreasca. Moștenitoarea imperiului Dedeman este, cu adevărat, adorabilă....
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Vine următoarea zi libera legală. Beneficiază de ea și bugetarii, și salariații din domeniul privat
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Minunea din grădina unui sătmarean. Fructele sale ajung să cântărească şi 140 de grame şi...
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a vorbit despre recalcularea pensiilor! Documentele pe care pensionarii nu vor...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin este învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce ţări europene vor...
VINDECĂTOR sau ȘARLATAN? Călugărul care a avut LUMEA la picioare
S-a schimbat legea în 2024 pentru cei care stau la bloc. A devenit obligatoriu să...
Încă o lovitură pentru Simona Halep. Necazurile se țin lanț
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
”Am plâns pentru el, este o victimă. Amărâtul de el” Elena Merișoreanu îi ia apărarea...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Cercetătorii au găsit o mutație care protejează oamenii de îmbătrânire