Codul etic care interzice „cadourile nesimțite” în școli, UITAT în dezbatere de doi ani. Explicația Ministerului Educației: „Poate suna foarte bine literar, dar poate fi interpretat juridic”

Codul etic care interzice cadourile nesimțite în școli, UITAT în dezbatere de doi ani. Explicația Ministerului Educației: Poate suna foarte bine literar, dar poate fi interpretat juridic
Publicat: 19/01/2014, 09:51
Actualizat: 24/10/2014, 03:47

Codul etic din învățământ care interzice strângerea de bani în școli a zăcut în birourile Ministerului Educației aproape doi ani, sub pretextul „dezbaterii publice”, fiind scos din sertar odată cu amplificarea scandalului „cadourilor nesimțite” de la școala de fițe a învățătoarei Bându.

Prevăzut în legea educației din 2011, codul trebuia adoptat prin ordin de ministru. De ce nu s-a întâmplat acest lucru? „Știu că se finalizase codul etic, dar guvernarea venită după aceea nu a mai făcut nimic”, susține fostul ministru Daniel Funeriu.

De ce nu a fost adoptat totuși un cod etic al profesorilor cu toate că există un astfel de proiect pus în dezbatere publică de mai bine de un an și jumătate?

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, arată cu degetul către USL care spune că el a adoptat ordinul privind regulamentul Consiliului Național de Etică și că a lăsat codul etic în dezbatere publică. „Guvernarea venită după aceea nu a mai făcut nimic”, susține el.

„Părerea mea personală este că este un proiect slăbuț”, spune în replică Gabriel Ispas, secretar general adjunct la Ministerul Educației. „Unele formulări pot suna foarte bine din punct de vedere literar, dar pot fi interpretate din punct de vedere juridic”, susține și secretarul de stat Ștefania Duminică.

Daniel Funeriu: Guvernarea venită după plecarea mea nu a mai făcut nimic

Fostul ministru al Educației, Daniel Funeriu, spune că el a dat ordinul de ministru nr 5550/2011, emis în luna octombrie 2011, pe baza căruia a fost constituit acel consiliu în februarie 2012: „Acest consiliu s-a constituit la câteva zile după ce am plecat de la minister. Știu că se finalizase codul etic, dar guvernarea venită după aceea nu a mai făcut nimic”.

După plecarea lui Daniel Funeriu, la Ministerul Educației a venit Ecaterina Andronescu, care spune că acest cod etic nu a fost adoptat pentru că timpul a fost foarte scurt.

„Nu a fost adoptat pentru că a fost lansat de Funeriu și eu am stat șase luni ca ministru. A fost un mandat scurt. Și după părerea mea, acest cod trebuie refăcut pentru că unele dintre prevederi nu sunt potrivite. Codul Etic ar trebui să înlocuiască statutul personalului didactic, care a fost anulat de legea educației. În statutul personalului didactic erau scrise foarte clar care sunt drepturile profesorilor și, deopotrivă, obligațiile pe care cadrele didactice le au. Funeriu a anulat statutul și de aici situația asta. În legea educației mai e un simulacru de statut al profesorilor”, a spus Ecaterina Andronescu.

Codul Etic va fi refăcut de juriștii de la Educație

Reprezentanții Ministerului Educației și-au propus ca cel mai târziu până la 15 iunie să adopte un cod de etică pentru școli, îmbunătățit.

„Termenul de 15 iunie este unul maximal, dacă terminăm dezbaterea în februarie, atunci va fi adoptat mai devreme. Ceea ce este acum în dezbatere este un proiect de lucru de la care pornim. Și invităm pe toată lumea să vină să facem un cod etic foarte bun. Părerea mea personală este că este un proiect slăbuț”, a spus Gabriel Ispas, secretar general adjunct la Ministerul Educației. Acesta susține că la începutul săptămânii viitoare se va stabili modul în care va avea loc dezbaterea.

„Codul actual este corect, dar mai trebuie îmbunătățit. Părerea mea personală este că este un proiect slăbuț”, a mai spus Gabriel Ispas.

Ștefania Duminică, secretarul de stat pentru învățământul preuniversitar, susține că în prezent codul etic, cu toate că e în dezbatere, se află și la comisia juridică din Ministerul Educației.

„Vor fi organizate dezbateri în momentul în care departamentul juridic de la minister va rescrie o parte din codul etic pus in dezbatere. Acum se lucrează la tehnica legislativă, la formulări, pentru că unele formulări pot suna foarte bine din punct de vedere literar, dar pot fi interpretate din punct de vedere juridic”, a spus pentru gândul Ștefania Duminică, care arată că nu știe de ce codul etic a fost întârziat.

„Îmi e foarte greu să vă spun de ce nu s-a adoptat codul etic până acum, dat fiind că eu am venit din luna mai 2013 la minister. Probabil că au fost alte priorități. Legea1/2011 a necesitat multe îmbunătățiri și reformulări și probabil că acest cod etic a fost lăsat deoparte pentru alte legi mai importante”, a spus secretarul de stat. Aceasta mai spune că va exista un Consiliu Național de Etică format din profesioniști recunoscuți, consiliu care va funcționa după niște criterii.

Ce este interzis prin Codul Etic pus în dezbatere publică

Codul etic pus în dezbatere publică conține patru capitole printre care și responsabilitățile profesorilor. Codul interzice orice activități care generează corupție precum:

– fraudarea examenelor de orice tip contra bani, obiecte, servicii etc;

– solicitarea de către personalul didactic a unor sume de bani sau cadouri în vederea obținerii de către elevi a unor rezultate școlare incorecte;

– traficul de influență și favoritismul în procesul de evaluare;

– colectarea de fonduri de la elevi sau de la părinții acestora pentru cadouri sau pentru protocolul destinat cadrelor didactice antrenate în organizarea și desfășurarea unor activități de evaluare (examene și evaluări naționale, olimpiade, alte concursuri școlare etc.);

– interzicerea meditațiilor cu propriii elevi, contra unor avantaje materiale.

DESCARCĂ DE AICI CODUL DE ETICĂ PENTRU INVĂȚĂMÂNTUL PREUNIVERSITAR

PENTRU ȘTIRI ȘI COMENTARII, VĂ AȘTEPT PE PAGINA DE FACEBOOK GANDUL EDUCAȚIE

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
GALERIE FOTO. Cum arată Cernobîl și Pripiat la 38 de ani de la dezastrul nuclear...
Indicatorul rutier pe care puțini șoferi îl cunosc. Ce trebuie să faci și unde poate...
FOTO. Ce frumoasă e iubita celebrului fotbalist! Poze hot cu manechinul
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
O fetiță le-a spus părinților că are un monstru în cameră, dar ei nu au...
27 aprilie aduce cea mai bună veste pentru pensionarii din România
Regele Charles este într-o stare REA! S-au activat planurile de înmormântare!
Craterul din Slănic se măreşte, iar crăpăturile au ajuns la blocurile şi la casele din...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
EXCLUSIV: 50 de lei o porție de hamsie la malul mării! Ce prețuri au restaurantele...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
China ne bate și la diesel! A creat un motor REVOLUȚIONAR
„Este foarte bolnav”. Îngrijorările cu privire la Regele Charles sunt din ce în ce mai...
RUINELE unui ORAȘ imens, găsite pe planeta Marte? Cercetătorii, ULUIȚI!
3.500 DE LEI în fiecare lună pentru aceşti români. KLAUS IOHANNIS a promulgat legea deja
Cât costă cea mai ieftină înmormântare organizată de „Regina Întunericului”. Suma este accesibilă pentru toate...
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Leo de la Roșiori a făcut mărturisiri emoționante despre momentele de marginalizare pe care le-a...
Decizie istorică la Muzeul Louvre! Tabloul ”Mona Lisa” ar putea fi mutat
BANCUL ZILEI. Un dinamovist merge împreună cu câinele său într-un bar: - Dom’le, incredibil ce...
A fost descoperită o mutație genetică rară, nemaivăzută până acum la oameni