Costoiu: Nu se pune problema retragerii României din CERN. În prezent, se negociază contribuția noastră

Costoiu: Nu se pune problema retragerii României din CERN. În prezent, se negociază contribuția noastră
Publicat: 17/02/2014, 17:29
Actualizat: 22/10/2014, 03:58

Ministrul delegat pentru Cercetare, Mihnea Costoiu, a declarat că autoritățile române negociază felul în care România contribuie la activitatea CERN. Mai precis, este vorba despre banii pe care țara noastră îi alocă și despre felul cum aceștia vor fi folosiți în interesul României.

Săptămâna trecută surse de la CERN au declarat pentru gândul că România nu a plătit încă taxa de participare și că este posibil ca țara noastră să nu mai participe la experimentul în cadrul căruia oamenii de știință caută „particula lui Dumnezeu”.

Costoiu a precizat că în ciuda acestui lucru nu există vreun pericol ca România să renunțe sau să fie exclusă de la CERN, unde lucrează peste 120 de cercetători români. Costoiu susține că de fapt România își negociază în prezent modul în care taxa pe care o achită la CERN se va întoarce în România.

„România este interesată să fie parte a CERN. Am demarat negocierile și suntem în plin proces de aderare. Conform înțelegerii cu CERN, în anul 2015, urmează să devenim membru deplin. Ceea ce am solicitat și noi și alte țări europene este ca investiția pe care România o face să aibă rezultate și în România. Și este o negociere pe care o purtăm cu reprezentanții CERN”, a delcarat Mihnea Costoiu, în cadrul vizitei pe care Hannes Swoboda, președintele Grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European și membru al Parlamentului European, a efectuat-o luni dimineață pe platforma de la Măgurele.

România participă la laboratorul-gigant de la CERN (Organizația Europeană pentru Cercetări Nucleare) încă din 1991.

Mihnea Costoiu: „Este o negociere”

Costoiu a precizat că negocierea privind banii alocați de România a început încă de anul trecut. „Vom continua să negociem și pe parcursul anului 2014 felul în care România contribuie în mod concret la activitatea CERN. Este o negociere. După cum știți, în anul 2013, am purtat negocieri cu toate marile laboratoare la care România participă și am reușit să impunem, să negociem împreună cu partenerii noștri internaționali o colaborare reciproc avantajoasă nu doar pe infrastructuri, ci și pentru cercetătorii din România. Acest lucru ne dorim și la CERN și continuăm discuțiile”, a declarat Mihnea Costoiu.

Ministrul Cercetării a precizat că până în prezent reprezentanții CERN au fost de acord cu cerințele din România, dar negocierile vor continua.

„Sunt încrezător că negocierile vor fi constructive și reciproc avantajoase. N-am niciun motiv să cred altceva. Mai ales că România este un partener extrem de serios și toate angajamentele pe care le-a luat, le-am susținut și îndeplinit în totalitate”, a spus ministrul.

Pe de altă parte, Nicolae Zamfir, directorul Institutului pentru Fizica Pâmântului „Horia Hulubei” și în același timp reprezentantul CERN în România, a declarat pentru gândul că taxa pentru 2013 a fost achitată.

„Taxa este graduală în funcție de gradul de participare, anul trecut era de 60%. Pentru 2014 era 75%, urmând ca în 2015 să fie 100%.Toată cotizația depinzând de PIB, că așa se calculează, este de aproximativ 10 milioane de franci elvețieni (8,1 milioane de euro). Deci la nivelul lui 2014 este de 7 milioane de franci elvețieni (5,7 milioane de euro)”, a precizat Nicolae Zamfir.

Ce este CERN

CERN (Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire), înființat în 1954, a devenit ulterior Laboratorul European pentru Fizica Particulelor Elementare. Oamenii de știință de la CERN, care provin din 23 de țări europene, cercetează cele mai mici particule din Univers pentru a descoperi modul în care acesta s-a format și a evoluat în primele miimi de secundă. Laboratorul gigant este situat la granița dintre Franța și Elveția, la o adâncime de 100 de metri.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Panică totală pentru cei care stau în APARTAMENTE. Adevărul s-a aflat abia astăzi, 4 MAI:...
Trei zodii care vor avea succes pe plan amoros în următoarele zile
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii