Proiectul uriaș al unei mici edituri: tipărirea Wikipedia

Proiectul uriaș al unei mici edituri: tipărirea Wikipedia
Publicat: 21/02/2014, 16:54
Actualizat: 05/02/2019, 04:37

Peste 1.000 de volume, 1.200 de pagini în fiecare volum, 4 milioane de definiții în fiecare cuvânt, pentru un pachet final cu dimensiunile de 10 metri x 2,5 metri – acesta este proiectul uriaș al unei edituri germane care a avut o idee ce poate să pară ușor nebunească: să tipărească pe hârtie milioanele de articole din enciclopedia participativă online Wikipedia.

Compania PediaPress este parteneră de mai mulți ani cu Fundația Wikimedia, care este un fel de umbrelă pentru mai multe site-uri libere de drepturi de autor precum Wikipedia, Wiktionnaire, WikiCommons. Firma germană a lansat pe 10 februarie un apel de finanțare participativă pe site-ul Indiegogo, a anunțat cotidianul britanic The Guardian.

Obiectivul: strângerea a 50.000 de dolari înainte de 11 aprilie, fapt care va permite astfel tipărirea pe hârtie a peste 4 milioane de articole din versiunea în limba engleză a site-ului Wikipedia.

„Toate volumele vor avea paginile numerotate, iar ultimul articol din fiecare volum va începe la pagina 1.193”, au explicat Heiko Hees, Christoph Kepper și Alex Boerger, echipa editorială de la PediaPress. Textele și imaginile vor fi aranjate pe pagini despărțite în trei coloane. Chestiunea tipăririi în alb negru sau în culori va fi tranșată în funcție de bugetul care va fi obținut.

Rezultatul va face subiectul unei expoziții publice, în cadrul conferinței „Wikimania 2014”, ce va fi organizată la Londra, în vara acestui an. Dacă finanțarea va fi suficientă, organizatorii doresc să continue expoziția prin intermediul unui turneu internațional, iar apoi vor dona toate volumele unei mari biblioteci publice. Pentru a insista asupra caracterului evolutiv al enciclopediei, echipa redacțională de la PediaPress intenționează să propună și o vizualizare pe hârtie a actualizărilor pentru fiecare articol, în cursul expoziției, dacă bugetul o va permite.

Compania PediaPress colabora deja cu Wikipedia, propunându-i să tipărească diverse articole la cerere. Însă ideea unei tipăriri complete a enciclopediei este nouă. „Principalul motiv pentru care am decis să începem acest proiect acum constă în faptul că dorim să arătăm cantitatea mare de informații pe care le conține Wikipedia”, a precizat Christoph Kepper.

„Ne-am obișnuit atât de mult cu surse de informații extrem de importante încât mărimea lor reală ne pare surprinzătoare și neașteptată”, a adăugat el.

Organizatorii cred, de asemenea, că „volumele ar putea să pară un obiect de epocă pentru generațiile viitoare, după debutul revoluției digitale”. Un alt membru al echipei de la PediaPress a subliniat faptul că „enciclopedia va deveni depășită, iar noi ne vom da seama cât de puține lucruri cunoaștem”.

Joi, la zece zile de la debutul proiectului, aproape 3.000 de dolari erau colectați. Retribuțiile pentru participarea la finanțarea proiectului variază de la simpla menționare a numelui finanțatorului în proiectul final, la o pagină dedicată acestuia, atribuirea unui volum cu dedicație specială și imprimarea logoului companiei finanțatorului pe unul dintre volumele tipărite.

Echipa de la PediaPress a precizat, cu amuzament, că și-a stabilit sediul general la Mainz, orașul în care Gutenberg a început revoluția tipăriturilor în urmă cu peste 500 de ani.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Se reține certificatul de înmatriculare al mașinii. Șoferii care rămân pe loc fără drept de...
Noi amenzi pentru șoferi. Polițiștii fac controale amănunțite în această perioadă
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată