Romsilva anunță când începe plantarea perdelelor forestiere de-a lungul Autostrăzii Soarelui

Romsilva anunță când începe plantarea perdelelor forestiere de-a lungul Autostrăzii Soarelui
Publicat: 03/04/2014, 11:02
Actualizat: 01/02/2019, 00:05

Romsilva va începe, în această toamnă, să planteze perdele forestiere de-a lungul autostrăzii A2 pe cele peste 23 de hectare transferate în administrarea sa, însă aceste plantări vor fi făcute în general de firme specializate, a anunțat miercuri directorul general al instituției Adam Crăciunescu.

În 26 martie, terenuri agricole în suprafață totală de peste 23 hectare au fost transferate de Guvern din administrarea Agenției Domeniilor Statului și concesiunea firmei A&SInternational 2000 în administrarea Romsilva, pentru realizarea unor perdele forestiere de protecție a autostrăzii București-Constanța.

Adam Crăciunescu a precizat, miercuri, într-o conferință de presă, la Bucșani, în Dâmbovița, că Romsilva, prin Direcția Silvică Ialomița, preia aceste terenuri efectiv în termen de 30 de zile, iar în toamnă se va face plantarea pe această suprafață, între brațul Borcea și brațul Măcin sau Dunărea Veche.

El a mai menționat că Romsilva a terminat campania de împădurire de primăvară din acest an în zonele de câmpie și mai are de făcut plantări, în acest moment, în zonele de munte.

Totodată, pestru desfășurarea programului de realizare a perdelelor forestiere de protecție de-a lungul autostrăzilor și drumurilor naționale, au fost notificați proprietarii de terenuri să permită plantarea pe proprietățile lor, iar în cazul celor care nu vor dori Romsilva va face expropriere pentru utilitate publică, a mai spus Crăciunescu.

Însă, acolo unde Romsilva nu va prelua terenul respectiv, plantarea se va face de către firme specializate în îmbunătățiri funciare, desemnate prin licitație, și nu de către regie.

Crăciunescu a mai spus, în februarie, că Romsilva se va ocupa de exproprieri, poate acorda asistență tehnică și are disponibili spre vânzare peste 15 milioane de puieți pentru realizarea perdelelor forestiere, dar plantările vor fi făcute de aceste firme.

Potrivit directorului Romsilva, necesarul de perdele forestiere pentru protecția căilor de comunicație ar fi de aproximativ 19.000 de hectare, dintre care au fost deja realizate 740 de hectare pe terenurile aflate în administrarea regiei și 1.300 de hectare pe alte proprietăți.

Cea mai mare parte din terenurile pe care ar trebui plantate perdelele forestiere sunt în proprietate privată, a precizat atunci Crăciunescu, făcând un apel către proprietari să facă parte din program și să permită plantarea, rămânând astfel în posesia terenului și primind o rentă (de 10 ori prețul mediu al unui metru cub de masă lemnoasă pe picior) până la închiderea stării de masiv (realizarea independenței biologice a plantației), adică timp de cinci – șase ani.

„Într-un program coerent, de 10 ani, putem realiza aceste perdele”, a mai spus Crăciunescu în cadrul conferinței din 4 februarie, subliniind că ideea nu este nouă, însă, pentru prima oară din 2002, de când s-a dat Legea 289 privind perdelele forestiere de protecție, a fost alocat și un buget, care anul acesta este de 30 de milioane de lei și care ar trebui dublat din 2015.

Programul național de realizare a perdelelor forestiere pentru protecția autostrăzilor și drumurilor naționale a fost aprobat prin OUG în 23 decembrie 2013.

Programul urmează să fie implementat de consiliile județene, cu finanțare de la bugetul de stat, în limita fondurilor aprobate anual cu această destinație în bugetul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice – Departamentul pentru Ape, Păduri și Piscicultură și din fonduri aprobate anual cu această destinație în bugetele locale ale consiliilor județene, potrivit actului normativ.

Pentru anul acesta, Departamentul pentru Ape și Păduri are alocat un buget de 30 de milioane de lei pentru programul de realizare a perdelelor forestiere, sumă obținută din vânzarea de certificate verzi.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Mircea Geoană nici nu și-a depus candidatura, dar caraghiosul grăsuț a intrat în scenă. Penibilul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
România, lovită de ciclonul devastator din Italia! Cod roșu de fenomene extreme
Brigitte Macron, secretul unei siluete de invidiat la 71 de ani. Ce alimente consumă Prima...
Au străbătut mări şi ţări pentru fântânile arteziene din Capitală. Reacţia unor turişti străini când...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
El este afaceristul român care s-a stins din viață în timp ce repara o mașină....
Acum păpușă, în trecut mătușă! Cum arăta Inna înainte să fie celebră
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Tehnologia ULUITOARE care a generat CĂLDURĂ de peste 1.000 grade Celsius
S-a stins marele actor. Adio, maestre! A murit în mod pașnic și rafinat
Licitație inedită. Cât valorează semnătura lui Messi pe un simplu șervețel
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
Care au fost primele cuvinte rostite de Florin Piersic, după ce s-a trezit din anestezie?...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
CRISPR ar putea trata orbirea moștenită, arată datele preliminare
×