Avioane americane F-16 vor veni săptămâna viitoare în România pentru exerciții. Dușa: Vor rămâne o perioadă destul de lungă

Avioane americane F-16 vor veni săptămâna viitoare în România pentru exerciții. Dușa: Vor rămâne o perioadă destul de lungă
Publicat: 07/04/2014, 11:28
Actualizat: 02/02/2019, 01:33

Săptămâna viitoare vor veni avioane americane F-16 în România, întrucât „împreună cu americanii avem exerciții în această perioadă în spațiul aerian românesc și vor rămâne (avioanele F-16 – n.r.) o perioadă destul de lungă în România”, a anunțat, duminică, la Antena 3, Mircea Dușa.

Totodată, ministrul Apărării a precizat că, pe lângă aceste acțiuni „imediate și pe termen scurt”, Bucureștiul are și „alte solicitări și vizavi de partenerul american și vizavi de NATO” privind „dislocarea unor escadrile în România până când, în 2017, va deveni operațională escadrila noastră de F-16”.

Pe de altă parte, Dușa a respins catalogarea de „avioane second hand” a aparatelor pe care România le va achiziționa din Portugalia.

El a explicat că piloții și specialiștii i-au spus aceste avioane vor fi dotate cu armanent de ultimă generație și, practic, va rămâne doar fuzelajul din vechile aparate.

„Un avion de vânătoare care are avionica de ultimă generație, care are sistemele de război electronice de ultimă generație și are armanent de ultimă generație, pentru că cel mai important este armamentul, (…) este un avion eficient și foarte bun. Mai ales că prin reparațiile pe care le facem la aceste avioane, vor rămâne doar fuzelajele, ele sunt dotate cu motoare noi și în pachetul acela (acordul de achiziționare a avioanelor din Portugalia – n.r.) intră și motoare de rezervă”, a spus Mircea Dușa.

Totodată, ministrul Apărării a precizat că, luni, va discuta la telefon cu șeful Pentagonului, Chuck Hagel.

Anunțul ministrului Apărării vine după ce Statele Unite ale Americii au solicitat României extinderea operațiunilor de la baza Kogălniceanu, respectiv dislocarea unor elemente a unei unități de infanterie marină și a unui număr de aeronave militare, astfel încât numărul militarilor americani dislocați va fi de maximum 1.600.

Președintele Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, a citit, marți, în plenul comun al Parlamentului, scrisoarea transmisă de șeful statului, Traian Băsescu, privind solicitarea Ambasadei SUA de extinderea a operațiunilor actuale la aerodromul Mihail Kogălniceanu.

Solicitarea Ambasadei SUA se referă la dislocarea la aerodromul Mihail Kogălniceanu a unor elemente ale unei unități de infanterie marină denumită „Special Purpose Marine Air-Ground Task Force-Crises Response (SP MAGTF-CR)”, cu până la 600 de militari, precum și cu „un număr de aeronave militare necesare pentru îndeplinirea minisunilor specifice”.

Prin dislocarea elementelor menționate, numărul total al militarilor americani destinați pentru operațiunea temporară pe aeroportul Kogălniceanu în sprijinul operațiunilor de transport multimodal International Security Assitance Force (ISAF) și Enduring Freedom (OEF), precum și pentru misiunile specifice ale unității de infanterie marină SP MAGTF-CR este de maximum 1.600 de militari.

Potrivit Legii 291/2007, intrarea și staționarea forțelor armate străine în România sau tranzitarea teritoriului național de către acestea, în scopul pregătirii și/sau desfășurării de operații militare, potrivit angajamentelor asumate de România prin tratate internaționale, se aprobă de către Președintele României la propunerea primului-ministru, după consultarea Consiliului Suprem de Apărare a Țării. Președintele României informează Parlamentul despre decizie, în termen de 5 zile de la luarea acesteia, iar dacă Parlamentul este în vacanță, de la începerea sesiunii ordinare sau extraordinare, după caz.

Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București, Duane Butcher, a afirmat, la 17 noiembrie 2013, la Constanța, că baza de la Mihail Kogălniceanu va deveni un nod de transport esențial pentru echipamentele americane care se reîntorc din Afganistan.

„Vorbind despre Mihail Kogălniceanu, România ne-a permis cu generozitate să utilizăm în mod extins unitățile sale pentru transportul trupelor și echipamentului spre și dinspre Afganistan. Pe măsură ce se apropie retragerea trupelor ISAF din Afganistan, Mihail Kogălniceanu va deveni un nod de transport esențial pentru echipamentele americane care se reîntorc din Afganistan”, a declarat însărcinatul cu afaceri al Ambasadei SUA la București, cu ocazia unei recepții organizate la bordul navei Mount Whitney.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
BREAKING | Alex Alexandrov, fondatorul companiei Altex, a murit
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Cea mai tunată de la mare! A defilat de 1 Mai cu talia de viespe...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Întors în ţară din Germania, un bărbat din Gorj a avut parte de o surpriză...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Cine este tânărul din Suceava care și-a pierdut viața după ce a fost lovit cu...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Fenomenul El Niño SE TRANSFORMĂ chiar sub ochii lumii! Ce înseamnă asta
INTERDICȚIE pentru șoferii din România. Se reţin certificatul de înmatriculare şi plăcuţele
Vești proaste despre Florin Piersic. Spitalul l-a îmbolnăvit mai rău
De ce Gică Popescu nu i-a cumpărat fiicei sale o mașină mai scumpă: „Eu am...
"Am cheltuit peste 120.000 de euro ca să-mi rotunjesc formele". Cum arată suedeza Natasha după...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Planeta Marte ar fi fost „locuibilă” în trecutul îndepărtat, a descoperit roverul Curiosity al NASA