Consiliul Concurenței a aplicat amenzi de 20 milioane euro anul trecut

Consiliul Concurenței a aplicat amenzi de 20 milioane euro anul trecut
Publicat: 08/04/2014, 15:34
Actualizat: 02/02/2019, 08:35

Comparativ cu anul 2012, valoarea amenzilor a crescut cu 187%, iar față de anul 2011 se situează la un nivel de 15 ori mai redus.

„Nivelul deosebit de ridicat înregistrat la nivelul anului 2011 s-a datorat finalizării cu amenzi a unor cazuri ce au implicat companii cu o cifră de afaceri foarte mare, precum cartelul de pe piața carburanților, abuzurile de poziție dominantă ale Orange și Vodafone”, se arată în raportul de activitate pentru anul 2013 al Consiliului Concurenței.

Printre cele mai mari amenzi din anul trecut se numără cea aplicată de Consiliul Concurenței celor 14 firme membre ROREC și ECOTIC, în valoare totală de 56,5 milioane de lei (aproximativ 12,7 milioane euro). De asemenea, Consiliul Concurenței a amendat cu 16,85 milioane lei (aproximativ 3,76 milioane euro) Compania Națională Loteria Română, Intralot SA Integrated Lottery Systems and Services, Intracom Holdings pentru înțelegeri anticoncurențiale.

Din punct de vedere al tipului de încălcare a legislației, 79,5% din totalul sancțiunilor aplicate a fost pentru înțelegeri orizontale, 19,9% pentru înțelegeri verticale, 0,2% pentru punerea în aplicare a unei concentrări economice înainte de notificare și de autorizarea sa de către Consiliul Concurenței și 0,004% reprezentând amenzi cominatorii aplicate în anul 2012 pentru nefurnizarea de informații în cadrul unei anchete sectoriale.

În anul 2013, Consiliul Concurenței a declanșat 18 investigații, din care 12 privind posibile încălcări ale legislației de concurență și 6 privind anumite sectoare economice (anchete sectoriale).

Numărul investigațiilor deschise în 2013 s-a diminuat cu 22% față de 2012 și cu 50% față de anul 2011, evoluție ce indică faptul că autoritatea de concurență și-a accentuat eforturile pe finalizarea cazurilor aflate deja în derulare.

Din cele 12 de investigații privind posibile încălcări ale legislației de concurență declanșate în anul 2013, aproximativ 67 % au fost declanșate prin autosesizare, în urma analizelor efectuate de autoritatea de concurență.

Cele mai multe investigații au vizat sectorul construcțiilor de drumuri, al laptelui și cel cinematografic (câte 16%).

În anul 2013, au fost finalizate 23 de investigații, cu una mai puțin comparativ cu anul 2012 și cu una mai mult față de 2011. Din cele 23 de investigații, 19 au vizat posibile încălcări ale legislației de concurență și patru au reprezentat investigații sectoriale.

În ceea ce privește investigațiile vizând posibile încălcări ale legislației de concurență, au fost finalizate mai puține cu 16% față de 2012, respectiv cu 5% comparativ cu 2011.

Numărul investigațiilor sectoriale finalizate în anul 2013 a fost de patru ori mai mare față de 2012 și dublu față de 2011.

„Luând în considerare numărul total al investigațiilor aflate în derulare la începutul lui 2013, precum și cele inițiate pe parcursul anului (cazuri privind posibila încălcare a legislației de concurență și investigații sectoriale), reiese faptul că autoritatea română de concurență a finalizat 24% din cazurile aflate în analiză”, se menționează în raport.

Procentual, 42% din numărul investigațiilor privind posibile încălcări ale regulilor de concurență finalizate au vizat atât legislația națională, cât și pe cea comunitară.

Din totalul investigațiilor privind posibile încălcări ale legislației de concurență 7 s-au finalizat cu amenzi, iar dintre acestea trei au avut ca obiect înțelegeri anticoncurențiale verticale, două înțelegeri anticoncurențiale orizontale și acțiuni ale administrației publice, una înțelegeri anticoncurențiale orizontale, iar una a vizat punerea în aplicare a unei concentrări economice înainte de emiterea unei decizii de către Consiliul Concurenței.

O investigație a fost finalizată prin constatarea săvârșirii de acțiuni anticoncurențiale ale administrației publice (în astfel de cazuri, nu se pot aplica amenzi), iar restul de 11 (58%) au fost închise întrucât nu au fost identificate dovezi suficiente privind încălcarea legii.

Sectorul economic cel mai vizat de investigațiile privind posibila încălcare a legislației de concurență a fost cel al construcțiilor de drumuri (21% dintre investigații).

Durata medie a investigațiilor privind posibila încălcare a legislației de concurență finalizate în anul 2013 a fost de 3 ani. În anul 2013, perioada medie în care au fost finalizate cazurile de încălcare a regulilor de concurență a crescut cu jumătate de an față de 2012 și cu puțin peste o lună comparativ cu anul 2011.

Au fost finalizate investigațiile sectoriale de pe piața distribuției de filme către cinematografe, lucrările de construcții de drumuri și autostrăzi, serviciile de plăți bancare prin carduri și piața berii.

La finalul anului 2013, erau în desfășurare 63 de investigații privind posibila încălcare a legislației de concurență, din care 26 mai vechi de 3 ani, și 11 anchete sectoriale.

În ultimii 3 ani se observă o scădere constantă a numărului total de investigații rămase în derulare la sfârșitul anului, inclusiv în ceea ce privește numărul celor privind posibila încălcare a legislației de concurență, în timp ce numărul investigațiilor sectoriale a urmat un trend opus.

Totodată, în cursul anului 2013, au fost efectuate inspecții inopinate la 80 de sedii/puncte de lucru deținute de 80 de întreprinderi, în cadrul a 12 investigații și au fost autorizate în urma notificării un număr de 47 de operațiuni de concentrare economică, valoarea taxelor de autorizare fiind de 2,2 milioane de lei (488.250 euro).

Toate concentrările economice au fost autorizate fără a necesita derularea unei investigații.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Xi Jinping vizitează Franţa, Ungaria şi Serbia pe fondul disputei privind tarifele comerciale din UE
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Absolut toți românii sunt obligați. Legea a intrat deja în vigoare. Trebuie să-ți cedezi locul
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Urangutan văzut în premieră cum a folosit plante medicinale pentru a se trata