Frank Rose la București: „SUA sunt aici, vor fi aici”. De ce este important scutul antirachetă pentru influența unei țări

Frank Rose la București: SUA sunt aici, vor fi aici. De ce este important scutul antirachetă pentru influența unei țări
Frank Rose, adjunctul secretarului de stat al SUA pentru politica spațială și de apărare, a vorbit la București despre perspectivele scutului antirachetă de la Deveselu.
Publicat: 30/04/2014, 23:35
Actualizat: 18/07/2014, 11:57

Frank Rose, adjunctul secretarului de stat al SUA pentru politica spațială și de apărare, a explicat că administrația Obama a asigurat, pentru anul 2015, 8,5 miliarde de dolari pentru programul de apărare antirachetă la nivel mondial. Fondurile pentru instalația de la Deveselu, unde vor fi amplasate baterii de rachete interceptoare SM 3, au fost deja asigurate încă de anul acesta, a spus Rose, prezent la masa rotundă „Missile Defence – A True Commitment for the Allied Security”, organizată de Institutul Diplomatic Român.

Frank Rose este al doilea oficial american sosit la București, după Hoyt Yee, asistentul adjunct al secretarului de Stat pentru Europa și Eurasia, Victoria Nuland. Rose a fost primit astăzi și de președintele Traian Băsescu.

Rose a precizat că implementarea instalației de la Deveselu merge excelent și că programul va fi respectat, astfel că până la sfârșitul anului 2015, rachetele interceptoare și baza de lângă Caracal să fie funcționale. Oficialul american a anunțat de asemenea că SUA au asigurat fonduri de 225,7 milioane de dolari pentru o bază similară cu Deveselu, în Polonia, unde urmează să fie instalate rachete interceptoare începând cu 2015, până în 2018.

Frank Rose a evitat să comenteze relația tensionată a SUA cu Rusia, în contextul crizei din Ucraina, însă a explicat că acest lucru nu afectează cu nimic programul antirachetă și a subliniat că prezența SUA în România rămâne la fel de puternică, în contextul în care SUA au deja o bază militară aici, la Mihail Kogălniceanu, pe unde își vor retrage trupele din Afganistan, începând cu acest an. „Suntem aici, vom fi aici”, a spus Rose.

Oficialul american a explicat de ce consideră el că prezența unei componente a scutului antirachetă într-o țară, așa cum se întâmplă în România este deosebit de importantă: „Credem că apărarea antirachetă este un factor stabilizator. Când o țară are o apărare antirachetă eficientă, capătă timp de decizie, pentru a lăsa diplomația să lucreze. Oamenii mă întreabă: Frank, de ce te tot plimbi prin lume vorbind despre apărarea antirachetă? Pentru că trebuie să privești apărarea antirachetă într-un cadru strategic mai larg. Este o unealtă în strategia de diplomație și de securitate națională. Folosind astfel de unelte, te ajută să câștigi stabilitate și timp pentru exersarea opțiunilor diplomatice”.

Relația cu Rusia, neschimbată în ciuda tensiunilor din Ucraina

Frank Rose a mai explicat că relația cu Rusia în ce privește subiectele de pe agenda apărării antirachetă au rămas neschimbate, în ciuda tensiunilor privind criza din Ucraina.

„Vom lucra cu Rusia atunci când este în interesul nostru să lucrăm cu Rusia. Criza din Ucraina a arătat că și în vremuri dificile am înțeles importanța menținerii unei stabilități strategice”, a spus Rose.

Întrebat dacă Rusia a amenințat că se retrage din Tratatul Start III, privind reducerea arsenalului nuclear și de arme strategice al Rusiei și SUA, în contextul crizei din Ucraina, Rose a spus că „Rusia continuă să-și respecte obligațiile din cadrul Tratatului Start III” și că nu există indicii că ar avea astfel de intenții.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cât de frumoasă e iubita milionarului care a fost timp de 8 ani amantul...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Șapte reguli care te vor ajuta să economisești mulți bani
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Elisabeta I, Regina Fecioară sau Gloriana