Prima pagină » Știri » CSM închide accesul presei la dosarele de corupție. Consiliul a propus un ghid care promovează netransparența în comunicarea publică

CSM închide accesul presei la dosarele de corupție. Consiliul a propus un ghid care promovează netransparența în comunicarea publică

CSM vrea să limiteze accesul presei la informațiile de interes public

Consiliul Superior al Magistraturii a publicat luni, 5 mai, o nouă formă a ghidului de comunicare dintre sistemul judiciar și presă, care a fost modificat pentru a fi corelat cu Noul Cod Penal și Noul Cod de Procedură Penală. Conducerea Consiliului a avut cel puțin patru întâlniri cu presa și ONG-urile, la fiecare dintre ele presa și societatea civilă solicitând CSM să modifice ghidul în așa fel încât presa să aibă acces la dosarele penale. Cu toate acestea, comisia care a elaborat ghidul a propus plenului CSM o variantă care limitează accesul presei la informații din dosare precum cele de corupție.

În ședința de marți, plenul CSM a luat în dezbatere ghidul și a votat. Nu a fost publicat încă rezultatul votului din plen. Însă este clar faptul că aproape nici una din propunerile presei nu a fost inclusă în modificarea ghidului. Modificarea ghidului a fost votată de 15 membri ai CSM, trei reprezentanți ai consilului fiind împotrivă. 

Mircea Aron, membru CSM și judecător al Consiliului, a declarat că, dacă se va permite presei să aibă acces la copii după rechizitorii, atunci „se dorește senzaționalul”. 

Unul dintre articolele esențiale din ghidul de comunicare dintre magistrați și presă este articolul 27 indice 1. Acest articol trebuia să reglementeze modul în care jurnaliștii pot primi documente precum referatele cu propunerile de arestare preventivă sau rechizitoriile din dosarele penale. Forma propusă de CSM este următoarea:

Articolul 27 – (1) La cerere, reprezentanților mass-media le pot fi eliberate extrase ale rechizitoriului, ale acordurilor de recunoaștere a vinovăției sau ale actelor prin care au fost luate următoarele măsuri procesuale: începerea urmăririi penale, continuarea urmăririi penale față de suspect, punerea în mișcare a acțiunii penale, luarea măsurilor preventive care intră în competența procurorului, luarea măsurii reținerii și sesizarea instanței competente în vederea luării măsurii arestului la domiciliu sau a arestării preventive; extrasul va cuprinde situația de fapt, după asigurarea protecției datelor cu caracter personal, eliminarea pasajelor din care rezultă informații prin a căror divulgare se încalcă dreptul la respectarea vieții private, precum și a celor referitoare la probe și analiza acestora. Cererea se aprobă de către purtătorul de cuvânt al parchetului, cu consultarea procurorului de caz, sau în lipsa acestuia, a conducătorului parchetului.

În forma votată de plenul CSM, articolul limitează accesul la informațiile din dosarele penale. Mai precis, articolul conține următoarea sintagmă: „eliminarea pasajelor  ….referitoare la probe și analiza acestora”. Concret, formulare înseamnă că documente precum referatele sau rechizitoriile sunt golite de conținut, pentru a nu mai fi prezentate de presă. În mare parte, aceste documente fac referire la probe și reprezintă o analiză a probelor pe care le deține parchetul, astfel că birourile de presă ale parchetelor sau instanțelor vor fi nevoite să ofere documente din care vor elimina majoritatea informațiilor.

În plus, CSM a propus ca presei să îi fie furnizate extrase din rechizitorii sau referatele de urmărire penale. Din nou, reprezentanții presei care au participat la consultările de la CSM au solicitat ca magistrații să transmită copiile documentelor menționate.

În majoritatea articolelor modificate, comisia CSM a menționat că presei  trebuie să îi fie eliberate doar extrase din rechizitorii.

Gândul a transmis CSM cinci propuneri privind modul în care instanțele vor colabora cu jurnaliștii. Gândul a solicitat transparență maximă în special în cauzele de corupție: acces nelimitat la rechizitorii și dosarele penale, desecretizarea procedurilor din camera preliminară, publicarea motivărilor instanțelor, utilizarea nerestricționată a Internetului în sălile de judecată. Niciuna din propunerile noastre nu a fost luată în calcul. 

Citește și

Mediafax
Există posibilitatea ca TVA să crească din nou? Răspunsul premierului Bolojan
Digi24
Horațiu Moldovan, președintele CNAS, despre cei care plătesc asigurare, dar care nu beneficiază de tratamente: E ca RCA la mașină
Cancan.ro
BREAKING! O nouă tragedie aviatică! Martorii au văzut o minge de foc pe cer și...
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
Adevarul
„Ceaușescu, Ceaușescu!”. Scandări la „Beach, Please!”. IICMER: „Un gest profund îngrijorător”
Mediafax
Bolojan, realist în privința deficitului bugetar: 'Nu va putea coborî la 7% în 2025'
Click
Nutriționiștii avertizează, după decesul lui Mihai Leu. Cum prevenim cancerul de colon, care sunt alimentele-otravă? Trucul lui Dorel Vișan: „Bei cana asta, pe parcursul zilei, puțin câte puțin”
Wowbiz
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Antena 3
Supermodelul Brooks Nader s-a dus la cină cu Lauren Sanchez îmbrăcată într-o bluză complet transparentă, fără sutien
Digi24
Statele Unite au un plan de a crește milioane de muște și de a le arunca din avioane. Iată de ce
Cancan.ro
ALERTĂ la 40 de km de granița cu România! Patru oameni au murit: 'Ne-am ascuns! A fost tragic'
Ce se întâmplă doctore
O mai recunoști? Astăzi este cunoscută de toată lumea și a fost căsătorită cu un artist de renume! Imagini rare din tinerețea ei
observatornews.ro
Ucigașul din Mureș, de negăsit de aproape o săptămână. Poliția verifică piste în trei județe
StirileKanalD
Ce a spus presupusul criminal al Andei unor oameni, pe stradă. Declarații înfiorătoare: "A spus că are treabă cu..." Unde a fost văzut la cinci zile de la crimă
KanalD
Accident mortal în Arad! Două persoane și-au pierdut viața, iar alte patru sunt rănite: „Ce nenorocire i-a lovit pe acești oameni”
Ciao.ro
Divele din România care au atras toate privirile cu cele mai îndrăznețe ţinute! Imagini de colecție
Promotor.ro
Bigster-ul pe care românii nu îl primesc! Are sistem audio Harman Kardon și piele albatră - FOTO
Descopera.ro
Specia din Insulele Galapagos care pare să EVOLUEZE în sens INVERS
Capital.ro
Blestemul cifrei 8. Elena Udrea și soarta pe care n-o poate evita: La fel ca și Ceaușescu, omorât...
Evz.ro
Legea din 1956 va fi schimbată. Modificare majoră pentru sute de mii de români
A1
Gabriela Prisăcariu, amintiri de la prima defilare pentru Cătălin Botezatu: „Eram doar o fetiță timidă”. Cum se înțeleg acum
Stirile Kanal D
VIDEO Ea este Luiza, mămica de 24 de ani care a murit după ce a născut prin cezariană. Și-a ținut băiețelul în brațe și s-a stins. Mai avea două fetițe gemene acasă: "Când a operat-o, i l-a dat de l-a văzut și l-a pupat"
Kfetele
Cercetările au continuat și s-au făcut noi descoperiri cu privire la posibilă cauză care a dus la accidentul aviatic din India! Ce s-a întâmplat, de fapt?
RadioImpuls
Cât costa să cumperi un apartament în CRAIOVA? Prețurile pornesc de la 90 000 de euro pentru o locuință cu 2 camere
Râzi cu lacrimi
BANCUL ZILEI. Bulă se întoarce trist dintr-o țară exotică: – Am vrut fată, nu băiat!
Descopera.ro
Românii sunt mari iubitori de chebapuri. Câte au comandat în ultimul an?