Zeci de persoane care au plătit pentru apartamente într-un proiect imobiliar, atrase într-o înșelăciune de milioane de euro

Zeci de persoane care au plătit pentru apartamente într-un proiect imobiliar, atrase într-o înșelăciune de milioane de euro
Publicat: 10/06/2014, 16:18
Actualizat: 03/02/2019, 11:29

Potrivit unui comunicat de presă trimis, marți, de Direcția Națională Anticorupție, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților Mihai Chezan, reprezentantul legal al SC Tower SRL și SC Tower Development SRL, pentru înșelăciune calificată în formă continuată, Mihaela Maria Bărbos, director de operații-tranzacții la SC Tower SRL, pentru înșelăciune calificată, în formă continuată, și a firmelor SC Clark International SRL (denumirea anterioară SC Tower SRL) și SC Sterling International Development SRL (denumirea anterioară SC Tower Development SRL), pentru înșelăciune calificată, în formă continuată, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Astfel, procurorii susțin că, în perioada decembrie 2007 – mai 2011, Mihai Dumitru Chezan și Mihaela Maria Bărbos au indus în eroare și au păgubit un număr mare de persoane (99 de persoane care s-au constituit parte civilă), prin intermediul SC Tower SRL și SC Tower Development SRL, anunțând public intenția de a edifica un ansamblu rezidențial, în Cluj-Napoca, deși nu aveau resursele necesare.

Totodată, spun procurorii, inculpații au primit de la numeroase persoane sume mari de bani, pe baza unor antecontracte și acte adiționale privind cumpărarea de apartamente și spații în blocurile respective, bani pe care păgubiții nu i-au mai putut recupera, întrucât inculpații au administrat fraudulos activitatea și bunurile celor două firme.

Potrivit sursei citate, prejudiciul creat este de 5.044.042,17 euro și 4.816.253,04 lei.

Mai exact, în rechizitoriul procurorilor se arată că inculpații au anunțat public intenția de a edifica un ansamblu rezidențial, format din mai multe imobile, și au încheiat un acord de asociere cu Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, proprietara terenului pe care urmau a fi construite imobilele, solicitând mai multe autorizații de construire.

După parcurgerea acestor etape preliminare, deși nu aveau banii necesari executării proiectului imobiliar, inculpații au făcut o campanie agresivă de publicitate, ascunzând situația reală. Astfel, au determinat numeroase persoane fizice și juridice să încheie antecontracte și acte adiționale la acestea, privind vânzarea-cumpărarea unor apartamente spații și locuri de parcare în clădirile care urmau a fi edificate.

Conform sursei citate, pe baza acelor acte, cumpărătorii au achitat inculpaților sume mari de bani, în mod repetat, iar pentru a fi mai convingători, inculpații au cheltuit sume importante de bani pentru o imagine publică favorabilă – amenajând sedii, achiziționând un parc de autovehicule de lux. Totodată, au început construcția efectivă la unele dintre imobilele din cadrul proiectului, fapt de natură să convingă persoanele interesate în cumpărarea unor apartamente de seriozitatea și capacitatea financiară suficientă a inculpaților.

„În realitate, inculpații nu dețineau capacitatea și resursele financiare de a duce la bun sfârșit proiectul, fapt pe care îl cunoșteau, însă l-au ascuns victimelor. În scurt timp, lucrările de construcție au fost tergiversate și, în cele din urmă, stopate, fapt care a dat naștere, treptat, unei situații tensionate. Cu toate acestea, inculpații și-au multiplicat eforturile și activitățile de inducere în eroare a promitenților cumpărători, devenind din ce în ce mai agresivi și mai insistenți, solicitându-le acestora să plătească în continuare sume mari de bani, invocând diferite pretexte mincinoase pentru a justifica stoparea lucrărilor”, se arată în rechizitoriu.

Totodată, pentru a tergiversa rezolvarea situației și a obține prelungirea termenelor de predare a apartamentelor, inculpații au cesionat proiectul Tower Park din patrimoniul SC Tower SRL, în patrimoniul SC Tower Development SRL, reușind astfel să convingă numeroase părți civile să accepte semnarea unor acte adiționale sau a unor noi antecontracte, prelungirea termenelor de predare și plata unor sume suplimentare de bani, se mai arată în rechizitoriul DNA.

Potrivit procurorilor, părțile vătămate susțin că ar fi fost induse în eroare în ce privește posibilitățile reale de construcție a apartamentelor promise, fiind determinate să plătească diverse sume de bani în temeiul antecontractelor încheiate. În cele din urmă, apartamentele respective nu au fost construite sau finalizate, iar părțile civile nu și-au putut recupera sumele de bani date.

Conform aceleiași surse, pentru a determina victimele să semneze antecontractele și să plătească sumele de bani solicitate, inculpații și suspecții le-au prezentat acestora diverse fapte mincinoase, precum aceea că terenul pe care urmau să fie edificate imobilele este proprietatea SC Tower SRL (în realitate terenul fiind proprietatea USAMV Cluj-Napoca), că SC Tower SRL ar fi fost finanțată de un investitor american și nu ar fi avut nevoie de contractarea unor credite bancare, că SC Tower SRL construiește imobilele din resurse financiare proprii, fără a utiliza sau utilizând doar parțial sumele plătite de promitenții cumpărători, că sumele plătite de promitenții cumpărători sunt solicitate cu titlul unei „garanții”, fără să fie necesare pentru continuarea proiectului.

„În vederea menținerii în eroare a victimelor, inculpații Chezan Mihai Dumitru și Bărbos Mihaela Maria au pretins că au reușit să identifice alți investitori germani sau italieni, care ar fi dispuși să investească în proiectul Tower, solicitând victimelor plata unor sume suplimentare de bani. Toate aceste susțineri ale inculpaților au avut scopul de a ascunde situația reală de fapt, și anume aceea a imposibilității obiective a SC Tower SRL și a SC Tower Development SRL de a finaliza apartamentele promise, din cauza lipsei resurselor financiare necesare”, se arată în comunicatul trimis de DNA.

Potrivit DNA, procurorii au instituit sechestru asigurător pe bunurile lui Mihai Chezan, în valoare de 275.000 de euro, și ale inculpatei Mihaela Maria Bărbos, în valoare de un milion și jumătate de euro.

Dosarul de înșelăciune Tower va fi judecat de Tribunalul Cluj.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
VIDEO Polițistul care i-a împrumutat motocicleta Dianei Șoșoacă cere ajutor pe Facebook: „Eu am fost...
Cum arată casa în care locuiește Zanni, câștigătorul Survivor All Stars. Vila full smart are...
FOTO. Ilinca Vandici a făcut-o praf pe Bianca Drăgușanu! Războiul frumoaselor foste iubite de fotbaliști
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
România introduce salariul minim european în acest an. Ciolacu: Termenul este 15 noiembrie
Nici vorbă de 100.000 euro! Câți bani primește Zanni, de fapt, pentru că a câștigat...
De ce oamenii nu zâmbeau în fotografii, în urmă cu 100 de ani. Care e...
Românii care nu vor beneficia de creşterea salariului minim
Raisa, ucisă de vărul ei! Băiatul a recunoscut ce i-a făcut! Detalii șocante
Mărturisirile cutremurătoare făcute de nepotul celor doi bătrâni din Iași, cărora le-a ars casa! „Au...
Cum au arătat Andreea Esca, Delia sau Andra când s-au căsătorit. Andreea Bănică a strălucit...
Când se va circula pe autostradă între București și Sibiu? Informații despre viitoarea autostradă a...
Donald Trump, prima conferinţă de presă după ce juriul l-a găsit vinovat în cele 34...
Este fruct SAU legumă? Puțini știu despre AVOCADO că este de fapt...
S-a dat interzis. 5 ANI închisoare pentru proprietarii sau chiriașii din clădiri. Iohannis a semnat
Edward Sanda și Cleopatra Stratan, la 3 ani de căsnicie. „Nimeni nu știa, era o...
Zece activități de 1 Iunie 2024 pentru copii și părinți. Ce puteți face în familie...
Cine e Dani, băiatul înecat în bazin! Detalii șocante
Cu ce intenții a chemat-o Gagea pe Roberta în camera roșie? Ce părere are Sebastian...
Cum a reușit Emily Burghelea să aibă doi copii deși are probleme cu infertilitatea: ”Am...
BANCUL ZILEI. Bulă ajunge pentru prima dată la țară. Vede un țăran și îl întreabă:...
Șomajul scade ușor la nivel global în 2024, însă piața muncii rămâne „inegală”
×