CSM: Parchetele care nu vor soluționa dosarele penale mai vechi de cinci ani într-un termen rezonabil vor fi trase la răspundere

CSM: Parchetele care nu vor soluționa dosarele penale mai vechi de cinci ani într-un termen rezonabil vor fi trase la răspundere
Publicat: 05/09/2014, 08:31
Actualizat: 11/02/2019, 18:03

Unitățile de parchet, inculsiv DNA și DIICOT, care nu vor soluționa dosarele penale mai vechi de cinci ani, într-un termen rezonabil, vor fi trase la răspundere, dacă inspectorii judiciari vor constata că aceste întârzieri au la bază motive imputabile, a hotărât CSM.

Inspecția Judiciară (IJ) din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a efectuat un raport având ca obiect „verificarea măsurilor luate de procurori și conducerile parchetelor din cadrul Ministerului Public în vederea soluționării dosarelor penale mai vechi de 5 ani de la data sesizării”. Acest raport a fost aprobat de Secția pentru procurori a CSM.

Potrivit raportului Inspecției Judiciare, una dintre măsurile ce urmează a fi luate este aceea de efectuare a unui control de IJ „în termen de șase luni de la aprobarea prezentului raport, urmând ca în situația constatării neluării măsurilor necesare, din motive imputabile, în vederea soluționării dosarelor penale mai vechi de cinci ani de la data sesizării să fie stabilite răspunderi”.

O altă măsură ce a fost aprobată de CSM, în urma propunerilor venite din parte inspectorilor judiciari, constă în exercitarea unei supravegheri eficiente de către procurorii cu funcții de execuție, cu privire la activitatea de cercetare penală realizată în dosarele mai vechi de cinci ani. Aceste lucru se va realiza prin întocmirea de dispoziții scrise, stabilirea unor termene precise de finalizare a cercetărilor, precum și verificarea aducerii la îndeplinire a acestor dispoziții.

„În situația în care nu sunt respectate aceste dispoziții ale procurorului se va proceda, după caz, la sesizarea conducătorului organelor de cercetare penală, conform articolului 303 alineatul 3 din Codul de procedură penală, aplicarea sancțiunii amenzii judiciare în cazurile prevăzute de articolul 283 alineatul 4 litera m din Codul de procedură penală, ori formularea de propuneri pentru retragerea avizului de lucrător de poliție judiciară”, se menționează în Raportul IJ.

O altă măsură propusă de inspectorii judiciari și aprobată de CSM are în vedere efectuarea periodică de către procurorii cu funcții de conducere a unor controale eficiente asupra dosarelor mai vechi de cinci ani și monitorizarea permanentă a modului în care procurorii efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetărilor penale în aceste cauze, pentru evitarea situațiilor de prelungire nejustificată în timp a soluționării acestora.

„Totodată, este necesar ca procurorii cu funcții de conducere să identifice acele metode care să conducă la reevaluarea modului de lucru al procurorilor în vederea stabilirii unor priorități care să realizeze un echilibru al cauzelor soluționate, ținându-se seama de vechimea înregistrării acestora la parchet, de soluțiile ce urmează să fie adoptate și de termenul procedural prevăzut de dispozițiile articolului 322 din Codul de procedură penală, precum și de cel instituit de dispozițiile articolului 154 Cod penal referitor la termenele de prescripție a răspunderii penale”, se menționează în măsurile dispuse.

Inspecția Judiciară a prezentat în ședința de marți a Secției de procurori a CSM raportul ce are ca obiect „verificarea măsurilor luate de procurori și conducerile parchetelor din cadrul Ministerului Public în vederea soluționării dosarelor penale mai vechi de 5 ani de la data sesizării”. Verificările au fost efectuate de către inspectorii judiciari în perioada 10 martie -11 aprilie.

Aceste verificari au fost realizate după ce, din analiza datelor statistice, a rezultat că la sfârșitul anului 2013 la nivelul Ministerului Public erau înregistrate 3.799 de dosare mai vechi de cinci ani de la data înregistrării, cele mai mult fiind la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București, respectiv 1.700.

Potrivit acelorași date statistice la Parchetul de pe lângă instanța supremă, Secția de urmărire penală și criminalistică, existau 56 de astfel de dosare, la Direcția Națională Anticorupție erau 52 de cauze, iar la DIICOT exitau 234 de dosare mai vechi de cinci ani de la data sesizării.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat a fost găsit crucificat pe un gard, cu cuie bătute în mâini. Poliția...
Nenorocirea abătută asupra României în noaptea de Înviere a șters de pe hartă un loc...
FOTO. Manechinul a simțit că trebuie să atragă atenția între burlacii milionari de la Miami...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
O gaură misterioasă, de mărimea Elveției, se formează în același loc în Antarctica. După 50...
Ce trebuie să faci neapărat azi, pe 6 mai, în a doua zi de Paște....
Minune de Paște! S-a vindecat de CANCER, după ce a trecut prin momente grele
Reacţia unor turişti thailandezi, ajunşi în ziua de Paşte în Maramureş. Au făcut poze cu...
Se spală rufe azi și în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Doliu în lumea filmului: unul dintre îndrăgiții actori din ”Titanic” și ”Stăpânul inelelor” s-a stins...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacă un șofer face o depășire neregulamentară, ești obligat să-l lași să intre în fața...
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Substanță RADIOACTIVĂ, găsită în urina fumătorilor de țigări electronice!
S-a decis plata a câte 1400 LEI de persoană în România. Banii au intrat deja...
Obicei mai puțin cunoscut de români. Ce se face în a doua zi de Paște
Zodiile care vor pierde o persoană dragă până la finalul primăverii. Ce anunță astrele pentru...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Maria Cârneci, destăinuiri emoționante despre pierderea soțului ei. Artista încă nu și-a găsit liniștea fără...
Cât de bogată este, de fapt, Maria Cârneci: "Nu am mașină"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
O grotă subacvatică este atât de adâncă încât cercetătorii nu i-au putut găsi fundul