Planul Rusiei, după renunțarea la South Stream: un nou gazoduct care nu implică Europa

Planul Rusiei, după renunțarea la South Stream: un nou gazoduct care nu implică Europa
Publicat: 02/12/2014, 11:46

Președintele rus Vladimir Putin a afirmat că, în locul South Stream, Rusia se va orienta spre livrarea de gaz către Turcia, prin intermediul unei alte conducte care traversează Marea Neagră.

Astfel, Gazprom va construi, alături de Boru Hatlari Ile Petrol Tasima din Turcia, un gazoduct capabil să livreze 63 de miliarde de metri cubi de gaz dinspre Rusia spre Turcia, relateazp Bloomberg.

Gazprom va putea folosi, însă, o parte din investițiile făcute deja pentru South Stream, a declarat Alexei Miller, directorul general al gigantului rus. Acesta a precizat că aproximativ 14 miliarde de metri cubi de gaz, adică 20% din capacitate, vor fi livrate Turciei, restul fiind trimis către țările din Balcani.

Gazprom a cheltuit 487 de miliarde de ruble (9,4 miliarde dolari) în ultimii trei ani pentru proiectul South Stream și pentru renovarea conductelor de pe teritoriul Rusiei, care urmau să fie conectate la South Stream.

De asemenea, Rusia va crește livrările cu 3 miliarde de metri cubi pe an către Turcia, oferind statului condus de Erdogan și o reducere de 6% a prețului începând cu 1 ianuarie.

Construirea gazoductului South Stream ar fi oferit Gazprom o rută directă, care să ocolească Ucraina, pentru furnizarea de gaz către țările europene. Uniunea Europeană s-a opus acestui plan, întrucât avantajul Ucrainei față de Rusia ar fi dispărut.

În acest context, renunțarea la proiectul de 45 de miliarde de dolari reprezintă cel mai recent semn al faptului că legăturile economice dintre Rusia și Europa rămân tensionate, în condițiile în care criza din Ucraina continuă.

Decizia este „un caz clasic de troc între accesul la energie și cooperarea politică și economică”, a declarat Chris Weafer, unul dintre directorii firmei de consultanță Macro Advisory din Moscova.

„Putin speră că o relație extinsă cu Turcia va compensa într-un fel relațiile comerciale mult mai dificile pe care le are cu Uniunea Europeană”, a afirmat el.

Luni, la finalul întâlnirii dintre Putin și președintele Turciei Recep Tayyip Erdogan, care a avut loc luni la Ankara, a declarat că Rusia nu poate continua realizarea proiectului de gazoduct ruso-italian South Stream, din cauza opoziției Bulgariei.

„Consider că poziția Comisiei Europene nu a fost constructivă. Dacă Europa nu dorește realizarea acestui proiect, atunci el nu va fi realizat”, a subliniat președintele rus.

Proiectul gazoductul South Stream presupunea transportul de gaze naturale din Rusia, pe sub Marea Neagră, către țările din sudul și centrul Europei.

Proiectul a fost suspendat în momentul în care Comisia Europeană și-a exprimat îngrijorarea în legătură cu acordurile bilaterale pe care Rusia le are cu țările prin care urmează să treacă gazoductul, printre care Austria, Bulgaria, Ungaria și Slovenia.

Comisia a apreciat că aceste înțelegeri încalcă legislația Uniunii Europene, care stipulează că gazoductele nu pot aparține companiilor care se ocupă cu extracția gazelor naturale.

Gazprom deținea 50% din South Stream Transport, care urma să construiască gazoductul. Ceilalți acționari erau grupul italian Eni, cu o participație de 20%, EDF din Franța și Wintershall din Germania, fiecare cu o participație de câte 15%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Măcelarul de eunuci”: Un bărbat care a făcut o afacere filmându-se în timp ce își...
Vestea care îi “îngroapă” pe șoferi în datorii. Urmează creșteri uriașe
FOTO. Mădălina Ghenea, apariție absolut incendiară! Pictorial hot după ce s-a despărțit de milionar
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un mercenar rus, fost membru Wagner, spune că ucide prizonieri ucraineni din compasiune: „E și...
Ce vedetă din România se iubește cu un puștan cu 22 de ani mai tânăr...
De ce nu a fost înmormântată Naomi până acum. Noi detalii cutremurătoare
ANIMAŢIE. Filmul teribilului accident din Timiş, provocat de un şofer de BMW care îşi luase...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
“Vreau să fie și el la trei metri cum este fata mea”. Mama tinerei decedate...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
E legal să circuli cu portbagajul deschis când transporți mărfuri voluminoase? Ce obligație au șoferii
Cine va fi succesorul lui Putin?
Actorul din Războiul Stelelor a spus ADEVĂRUL! „Este mai mult un basm...
Permis suspendat pentru 10 ani. Legea care va intra în vigoare în România
Angajări masive în Armată. Condițiile de concurs pentru cele 2.500 de posturi
Florin Salam, în genunchi în fața soției după ce Roxana i-a oferit cadou o mașină...
"Plângea lângă fată". O tânără de 17 ani și-a pierdut viața după ce mașina condusă...
Julia și Sebastian schimb acid de replici! Roberta consideră că Julia este invidioasă: „Nu putem...
Irina Loghin, indignată de modul în care este tratat Florin Piersic: ”Mai mare bătaie de...
BANCUL ZILEI. În seara de Ajun, Moş Crăciun vine la Bulă. Îl arată cu degetul...
Acord între Apple și OpenAI! ChatGPT, introdus în sistemul de operare iOS
×