ZF Power Summit. Ministrul Energiei: Încercăm să salvăm de la faliment complexurile energetice Oltenia și Huneadoara

ZF Power Summit. Ministrul Energiei: Încercăm să salvăm de la faliment complexurile energetice Oltenia și Huneadoara
Publicat: 23/02/2015, 12:18

„Suntem într-o situație ingrată. La Complexul Energetic Hunedoara este o nouă conducere, putem spune că și un nou Consiliu de Aministrație care sper să găsească soluții. Eu sunt un pic optimist din fire, sper ca într-o lună să avem o linie, să salvăm aceste două entități esențiale (complexurile Oltenia și Hunedoara – n.r.) pentru sistemul energetic”, a spus Gerea la conferința ZF Power Summit.

Potrivit acestuia, în cazul Complexului Energetic Oltenia Ministerul Energiei încearcă să „împuște doi iepuri dintr-o lovitură”, respectiv adică să transfere minele de la Berbești către CET Govora.

„Încercăm să împușcăm doi iepuri deodată, să vedem cum o anumită parte ineficientă poate căpăta valoare în altă zonă, adică minele de la Berbești să fuzioneze cu CET Govora, astel Complexul Energetic Oltenia scapă de presiunea mare legată de problema de personal. Aceste mine produc o pierdere apreciabilă, dar CET Govora va putea să asigure căldură la Oltchim și la Râmnicu-Vâlcea, totul conform unui program stabilit de CET Govora și Complexul Energetic Oltenia. La Complexul Energetic Oltenia rămân probleme de eficientizare, investiții”, a spus Gerea.

Ministrul a adăugat că deși este esențial pentru securitatea sistemului energetic național, Complexul Energetic Hunedoara este necompetitiv și nu poate face față cerințelor economiei de piață.

„Putem identifica unele cauze pentru care Complexul Energetic Hunedoara este ineficient. Dar nu putem lua măsuri radicale fără o analiză serioasă privind posibilități de salvare. Este simplu să spui hai să le închidem, dar ce pui în loc?”, a continuat Gerea.

Totodată, el a afirmat că a transmis FMI că populația nu poate suporta o creștere abruptă a prețului gazelor naturale, așa cum a cerut Fondul, și că autoritățile române au propus ca viitoare majorare, mai mică decât cea solicitată de FMI,să aibă loc la 1 iunie sau 1 iulie.

„Legat de problema gazelor pentru populație, lucrurile sunt oarecum destul de clare. Noi am spus că populația nu poate suporta creșteri foarte mari și imediate așa cum ne-au fost solicitate. Am propus de la 1 iunie sau 1 iulie un preț cu mult sub cel cerut de FMI, de la care nu cred că vom putea da înapoi, deci nu întrevăd nicio altă variantă de înțelegere în afară de cea propusă de noi deja”, a menționat Gerea.

Președintele Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei, Niculae Havrileț, spunea în urmă cu o săptămână că prețul gazelor naturale destinate consumului populației ar putea crește în acest an cu 7%, posibil de la 1 aprilie sau 1 iulie, în funcție de decizia Guvernului de a anula sau nu decizia prin care a suspendat calendarul de liberalizare a prețului.

Fondul Monetar Internațional (FMI) și Comisia Europeană (CE) au cerut Guvernului să crească de la 1 aprilie pentru populație și centrale de energie termică (CET-uri) de la 53,3 lei MWh la 62 lei MWh.

Executivul a respins solicitarea, considerând-o nesustenabilă, cu argumentul că populația și CET-urile nu pot suporta o astfel de creștere din aprilie, iar astfel s-ar acumula noi datorii. Refuzul de a crește prețul la gaze a fost unul dintre motivele pentru care nu a fost încheiată o nouă scrisoare de intenție la acordul cu cu FMI.

Piața de gaze a fost liberalizată pentru companii în 1 ianuarie 2014, astfel că în prezent doar populația mai primește gaze la prețuri reglementate.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?