Charlie Hebdo a revenit pe piață. Cine este pe coperta numărului din 25 februarie

Charlie Hebdo a revenit pe piață. Cine este pe coperta numărului din 25 februarie
Publicat: 25/02/2015, 16:02

Comparativ cu „numărul supraviețuitorilor” al publicației satirice Charlie Hebdo, care a fost lansat pe 14 ianuarie, într-un tiraj de 8 milioane de exemplare, un record pentru media franceză, noul număr al revistei (cel de-al 1179-lea) a apărut miercuri la chioșcurile de presă din Franța într-un tiraj mult mai scăzut, de 2,5 milioane de exemplare.

După 14 ianuarie, reprezentanții săptămânalului Charlie Hebdo, care a publicat caricaturi satirice la adresa profetului Mahomed și a fost victima unui atentat terorist pe 7 ianuarie, soldat cu 12 morți, a decis să amâne apariția următoarelor două numere, întrucât angajații săi nu se simțeau pregătiți pentru reluarea activității lor.

Astfel, după aproximativ șapte săptămâni de la atacul terorist, Charlie Hebdo a reapărut miercuri în chioșcurile de presă franceze, însă ritmul de vânzare a acestui nou număr al revistei a scăzut, față de cel precedent, din 14 ianuarie, realizat de supraviețuitorii atentatului, informează AFP, citat de fr.news.yahoo.

„Se vinde mai lent, nu are nimic de-a face cu numărul precedent”, realizat după atac, a declarat un vânzător de ziare din Paris. „Într-o oră, s-au vândut aproximativ 20 de exemplare. La numărul precedent, circa 240 de exemplare erau deja vândute după o oră”, a spus acesta.

Cifra de 2,5 milioane de exemplare pentru un număr al Charlie Hebdo rămâne totuși foarte importantă, având în vedere că înainte de atacul terorist produs asupra redacției, această publicație avea un tiraj mediu de aproximativ 50.000 de copii.

„Trebuie să ai la fel de mare responsabilitate chiar dacă desenezi pentru 20.000 de persoane sau pentru 8 milioane de oameni. Nu trebuie să ai mai puțină responsabilitate profesională. Cititorii nu sunt de o calitate mai puțin bună. Pentru mine, asta (tirajul mai mare, n.r.) nu schimbă nimic”, a declarat caricaturistul Laurent Sourisseau (Riss), noul editor al Charlie Hebdo. Acesta a fost la rândul său rănit în timpul atentatului produs asupra redacției din Paris a săptămânalului.

Noul număr al Charlie Hebdo, prin intermediul căruia redacția publicației încearcă să revină la cursul normal al vieții, este unul mai puțin provocator, deși continuă să beneficieze de solidaritatea cititorilor.

Totuși, pe prima pagină a noului număr al săptămânalului apar caricaturizați, pe un fond roșu, președintele partidului extremist francez Frontul Național, Marine Le Pen, fostul președinte al Franței Nicolas Sarkozy, dar și papa și un extremist islamic, cu un Kalashnikov ținut între dinți. Aceștia urmăresc un cățel care ține între dinți un exemplar al Charlie Hebdo.

Atentatul terorist de pe 7 ianuarie a făcut 12 victime în redacția săptămânalului francez și a îngrozit întreaga lume. Primul număr al revistei apărut după atentat, ce a publicat pe prima pagină o caricatură cu profetul Mahomed care plânge, s-a vândut în mai multe milioane de copii.

După atacul terorist din 7 ianuarie, un fost ministru pakistanez, Ghulam Ahmad Bilour, a promis o recompensă de 200.000 de dolari pentru asasinarea actualului proprietar al revistei satirice franceze Charlie Hebdo. „Am spus deja că nu voi tolera niciun atac la adresa onoarei profetului Mahomed”, a declarat Ghulam Ahmad Bilour, fostul ministru pakistanez al Căilor ferate, citat de site-ul publicației L’Express.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
FOTO. Cât de frumoasă e noua iubită cu care s-a cuplat la câteva zile după...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
S-a aflat motivul pentru care a murit Gabriela, micuța de 4 ani cu chip de...
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
Nu mai trec ITP-ul! Sunt vizate mașinile mai vechi de 12 ani din România
Sebastian Bălășescu, primul proprietar român de Rolls Royce Spectre. Poartă două ceasuri, ca Maradona
Rezultatele tragerilor speciale Loto de Paști. Numerele câștigătoare de la 6/49, Joker, 5/40, Noroc, Super...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Mioara Velicu rememorează copilăria autentică de la sat: „Am crescut într-o familie cu 8 copii....
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
James Clerk Maxwell, omul de știință care a demonstrat pentru prima dată legătura dintre electricitate,...