PREMIERĂ în România. Victor Ponta cere Avocatului Poporului să sesizeze CCR în privința unei ordonanțe semnate de el săptămâna trecută

Publicat: 21/04/2015, 10:10

Guvernul a adoptat săptămâna trecută o ordonanță de urgență care prevede că imobilele confiscate vor fi valorificate cu prioritate prin utilizarea acestora de către instituții publice, care le vor prelua în proprietate, urmând să fie valorificate sub o altă formă doar dacă nicio instituție publică nu va fi interesată de acestea.

CRJ a sesizat, vineri, Avocatul Poporului cu privire la neconstituționalitatea Ordonanței de urgență. „În graba de a recupera cei trei ani de la adoptarea Strategiei Naționale Anticorupție 2012-2015 în care nu a făcut nimic în privința reutilizării bunurilor confiscate din infracțiuni, Guvernul Victor Ponta a stabilit în data de 15 aprilie 2015, în mod netransparent și neconstituțional, printr-o ordonanță de urgență, că bunurile imobile confiscate pot fi atribuite instituțiilor publice, excluzând societatea civilă și neținând cont de obligațiile stabilite prin Directiva 2014/42/UE privind înghețarea și confiscarea produselor provenite din săvârșirea de infracțiuni în Uniunea Europeană sau cele mai bune practici europene”, se arată într-un comunicat transmis al CJR.

Astăzi, premierul a anunțat că va sesiza și el Avocatul Poporului. „Îi fac și eu o scrisoare Avocatului Poporului, domnul Ciorbea, în care îl rog și eu să sesizeze CCR pentru ca să se stabilească dacă acea reglementare este în conformitate cu Constituția (…) Cred sincer, mai ales că e o reglementare nouă, că e foarte bine ca Avocatul Poporului să sesizeze CCR și să ne spună Curtea dacă am procedat bine sau nu”, a spus Ponta.

În scrisoarea transmisă Avocatului Poporului, premierul susține că, „pentru ca finalitatea demersului Guvernului să fie să fie reprezentată de un act normativ care cre corespunde tuturor exigențelor legii fundamentale și interesului public, vă rog să vă exercitați atribuțiile ce vă sunt conferite de lege și să sesizați Curtea Constituțională cu excepția de neconstituționalitate a Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 7/2015 privind stabilirea destinației unor bunuri imobile confiscate, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 256 din 16 aprilie 2015″.

CITEȘTE AICI SCRISOAREA PREMIERULUI CĂTRE AVOCATUL POPORULUI

Ce prevede ordonanța

Potrivit ordonanței de urgență, imobilele confiscate vor fi valorificate cu prioritate prin utilizarea acestora de către instituții publice, care le vor prelua în administrare, urmând să fie valorificate sub o altă formă doar dacă nicio instituție publică nu va fi interesată de acestea.

Transferul acestor imobile se va face prin hotărâre a Guvernului inițiată de Ministerul Finanțelor.

Potrivit actului normativ, bunurile imobile confiscate pot fi date în administrarea autorităților administrației publice centrale, altor instituții publice de interes central sau regiilor autonome de interes național la solicitarea acestora.

„Noile reglementări privind destinația unor bunuri imobile confiscate au fost aprobate de Guvern având în vedere că prin hotărâri judecătorești s-a dispus confiscarea unor bunuri imobile de mari dimensiuni, iar în vederea administrării necesită personal specializat care este fie insuficient, fie indisponibil în cadrul organelor de valorificare (de exemplu, Direcția Generală Regională a Finanțelor
Publice București, administrațiile județene ale finanțelor publice și administrațiile finanțelor publice ale sectoarelor municipiului București, pentru bunurile intrate în proprietatea privată a statului aflate pe teritoriul României, precum și structurile de specialitate cu atribuții în acest sens din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, pentru bunurile intrate în proprietatea privată a statului, care nu se află pe teritoriul României). De asemenea, administrarea/conservarea acestor imobile necesită cheltuieli importante. Pe de altă parte, sunt necesare sedii pentru unele instituții publice, în condițiile în care locațiile actuale sunt improprii desfășurării activității sau au fost retrocedate în condițiile legii”, se afirmă în comunicat.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
FOTO. Andreea Prisăcariu, imagine controversată, în costum de baie, în Vinerea Mare! Rebela tenisului românesc...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
Marcel Pavel a fost la un pas de moarte. Ce i s-a întâmplat marelui artist
Avertisment teribil: Rusia pregătește acte violente și sabotaje în Europa
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Cum a schimbat Charles Darwin înțelegerea evoluției pe Pământ