Soția președintelui Klaus Iohannis a pierdut un proces cu statul

Soția președintelui Klaus Iohannis a pierdut un proces cu statul
Publicat: 19/05/2015, 20:48

Potrivit reprezentanților Tribunalului Sibiu, magistații au respins, luni, cererea formulată de mai mulți profesori de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din Sibiu, de acordare a drepturilor salariale potrivit Legii 221/2008, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Admite excepția: prescripția dreptului material la acțiunea invocată în cauză. Respinge acțiunea”, se arată în decizia magistraților.

Decizia instanței nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la pronunțare.

Printre cadrele didactice care și-au cerut drepturile salariale în instanță se numără și Carmen Iohannis, soția președintelui Klaus Iohannis, precum și directorul liceului, profesorul Gabriel Octavian Negrea.

Dosarul în care este parte și Carmen Iohannis a fost înregistrat la Tribunalul Sibiu în ianuarie 2015, după ce soția șefului statului a fost, de-a lungul anilor, parte în mai multe astfel de cauze, care s-au disjuns.

Pe rolul instanței sibiene au fost deschise, în ultimii ani, mai multe procese de către profesorii din județ pentru recuperarea salariilor promise prin Legea 221, cele mai vechi datând din perioada 2008 – 2009.

Carmen Iohannis predă limba engleză la Colegiul „Gheorghe Lazăr” din Sibiu și este dirigintă la clasa a IX-a. Într-un interviu acordat televiziunii publice, în luna ianuarie, soția președintelui Klaus Iohannis spunea că nu ar vrea să renunțe la cariera de profesor și că intenționează să păstreze câteva ore la liceul sibian și să continue să ghideze elevii din clasa sa și în următorii ani.

„Încerc sa fac acest efort, să fiu câteva zile la Sibiu și câteva zile la București”, spunea ea.

O lună mai târziu, în 26 februarie, Carmen Iohannis declara, la Berlin, unde l-a însoțit pe președinte în vizita oficială, că deocamdată nu și-a început activitatea de Primă Doamnă, dar că i-ar plăcea să se implice în educație și în susținerea tinerelor talente.

Totodată, soția președintelui a recunoscut că îi este greu să facă naveta de la Sibiu la București.

„Mi-e greu, dar deocamdată nu am unde să mă mut. Mai așteptăm”, a afirmat ea, adăugând că dorește să predea în continuare, „măcar cu jumătate de normă”.

La jumătatea lunii aprilie, soția președintelui și elevii săi de clasa a IX-a de la liceul sibian au vizitat Muzeul Cotroceni și Palatul Parlamentului.

Legea 221 prin care se măreau salariile profesorilor cu 50 la sută, începând din octombrie 2008, a fost aprobată în Parlament în septembrie 2008. Legea a fost promulgată de președintele Traian Băsescu.

La câteva zile de la promulgare, Guvernul a emis OUG 136/2008, prin care amâna intrarea în vigoare a legii. Curtea Constituțională a decis, în 12 noiembrie 2008, că OUG 136 este neconstituțională, însă Guvernul a emis o nouă ordonanță – 151/2008 – prin care erau prevăzute majorări graduale ale salariilor profesorilor cu până la 28 la sută, în două tranșe, din martie și din septembrie 2009, de cele mai mari creșteri urmând să beneficieze cadrele didactice cu venituri reduse. Totodată, era abrogată vechea ordonanță declarată neconstituțională.

Guvernul justifica aprobarea Ordonanței 151/2008 arătând că efortul financiar al măririi salariilor cadrelor didactice nu putea fi susținut în contextul economic.

Ulterior, în iulie 2009, Curtea Constituțională a stabilit că ordonanțele care reduc sau amână aplicarea Legii 221/2008 nu respectă supremația Constituției.

În ianuarie 2011, procurorul general Laura Codruța Kovesi a sesizat instanța supremă cu recurs în interesul legii după ce s-a constatat că în practica judiciară nu există un punct de vedere unitar privind aplicarea Legii 221/2008 care se referă la creșterile salariale pentru personalul din învățământ. Verificarea practicii judiciare la nivelul întregii țări a fost făcută în urma sesizării formulate de Colegiul de Conducere al Curții de Apel Galați nr. 3225/25A din 13 mai 2010, transmisă prin adresa nr.47/SU/2010 din 19 mai 2010 a Înaltei Curți de Casație și Justiție – Secțiile Unite.

În aprilie 2011, Înalta Curte de Casație și Justiție a admis recursul în interesul legii formulat de procurorul general privind aplicarea Legii 221/2008 referitoare la creșterile salariale în Educație, cadrele didactice având astfel dreptul la plata diferențelor dintre drepturile salariale cuvenite potrivit OG 15/2008, aprobată prin Legea 221.

Din 2008, mii de profesori au intentat procese pentru neacordarea majorărilor salariale prevăzute de Legea 221/2008, mulți dintre aceștia având câștig de cauză în instanță.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
FOTO. Cine e Iulia, femeia care i-a fost alături lui Mihai Neșu după divorțul de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
S-a stins marele artist al țării. A murit chiar în Sâmbăta Mare. Drum lin!
Mihai Neşu, adevărul despre divorţ. Cine a decis, de fapt, separarea, după accident
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Cristina Șișcanu, motivul pentru care nu gătește nimic pentru masa de Paște. Cum își petrece...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice