PNL Cluj cere demisia lui Tiberiu Nițu, după o decizie a Parchetului ICCJ favorabilă premierului Ponta

Publicat: 11/08/2015, 14:55
Actualizat: 12/08/2015, 08:13

Potrivit unui comunicat transmis, marți, de PNL Cluj, semnat de copreședintele executiv Mihai Seplecan, care este și președintele Consiliului Județean (CJ) Cluj, „în România lui Victor Ponta respectarea legii a devenit facultativă, iar procurorii înregimentați politic decid să înfrângă decizii ale instanțelor de judecată”.

Gândul a dezvăluit că Parchetul General a clasat cazul în care premierul Ponta era acuzat de PNL Cluj de abuz în serviciu pentru că a încălcat legea și nu a organizat alegeri parțiale în termenul legal.

„În România lui Ponta respectarea legii a devenit facultativă, iar procurorii înregimentați politic decid să înfrângă decizii ale instanțelor de judecată, să treacă peste ele și să se erijeze în judecători. Deși există trei decizii a trei instanțe din România – Curtea de Apel Cluj și de două ori Curtea de Apel București, care confirmă faptul că Guvernul nu a respectat legea privind organizarea la termen a alegerilor parțiale locale și parlamentare și le-a blocat în mod intenționat, procurorii de la Parchetul General, condus de Tiberiu Nițu, au decis să nu înceapă urmărirea penală a premierului Victor Ponta, împotriva căruia, în numele PNL Cluj, am depus, la începutul anului, o plângere penală pentru abuz în serviciu. Cer demisia lui Tiberiu Nițu. Cred că este momentul ca acesta să părăsească funcția în care a fost numit din moment ce ține să o trateze ca pe o sinecură politică din care trebuie să-și mulțumească binefăcătorul”, a arătat Seplecan.

El a susținut că, potrivit motivării deciziei Curții de Apel Cluj din luna aprilie, a fost vorba de un „un exces de putere” din partea Guvernului.

„Chiar dacă nicio decizie nu este definitivă, nu procurorii sunt cei chemați să judece acest lucru, ei doar trebuie să țină cont de deciziile judecătorilor, care au confirmat de trei ori, independent, încălcarea legii. Voi arăta de ce abuzul procurorilor Parchetului General condus de către Tiberiu Nițu în interesul premierului Victor Ponta este evident”, a subliniat șeful CJ Cluj.

Seplecan a explicat că, după respingerea primei plângeri penale, considerând că decizia favorabilă a Curții de Apel Cluj dovedește și abuzul procurorului de caz, a contestat-o la Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, în 21 mai 2015, „atenționând că procurorul de caz nu poate înfrânge o decizie a unui judecător”.

„Din momentul depunerii contestației, procurorul șef de secție avea 20 zile la dispoziție să ne răspundă, fapt ce nu s-a întâmplat. Din moment ce procurorul-șef nu a răspuns în termenul legal, conform prevederilor legii, am contestat ordonanța de clasare direct la judecătorul de cameră preliminară din cadrul ICCJ, motiv pentru care am fost citați în 3 iulie, pentru termenul din 9 septembrie. Cu toate acestea, în mod cu totul inexplicabil, procurorul șef de secție emite o ordonanță de respingere a plângerii inițiale, în 23 iulie, în contextul în care ultima zi în care putea să o respingă în termenul legal era data de 11 iunie”, a precizat președintele CJ Cluj.

Acesta a menționat că, din punctul său de vedere, cu o întârziere de 45 de zile, „procurorul pus de către Tiberiu Nițu să scoată castanele din foc pentru premierul urmărit penal Victor Viorel Ponta, produce un abuz în fața legii”.

„Acțiunea noastră continuă la Înalta Curte de Casație și de Justiție”, a precizat Mihai Seplecan.

Parchetul ICCJ a decis să nu înceapă urmărirea penală a premierului Victor Ponta, împotriva căruia PNL Cluj a depus la începutul anului o plângere penală pentru abuz în serviciu.

Copreședintele executiv al PNL Cluj Mihai Seplecan a depus, în 20 ianuarie, la Parchetul ICCJ o plângere penală pentru abuz în serviciu împotriva premierului Victor Ponta, pentru că nu organizează alegeri parțiale la președinția Consiliul Județean Cluj, după demisia lui Horea Uioreanu, trimis în judecată pentru fapte de corupție.

Potrivit unui comunicat al lui Mihai Seplecan transmis atunci, după turul al doilea al alegerilor prezidențile, Victor Ponta a fost notificat să respecte legea „și să facă diligențele necesare desfășurării alegerilor parțiale pentru funcția de președinte al CJ Cluj”.

Curtea de Apel Cluj a dat, în luna aprilie, câștig de cauză PNL Cluj, care a intentat proces Guvernului, pentru că nu a organizat alegeri anticipate pentru funcția de președinte al Consiliului Județean, rămasă vacantă după demisia lui Horea Uioreanu, decizia instanței nefiind definitivă.

Funcția de președinte al CJ Cluj a rămas vacantă în 6 octombrie 2014 când prefectul județului Cluj, Gheorghe Ioan Vușcan, a emis ordinul prin care se constată încetarea de drept a mandatului de președinte al Consiliului Județean Cluj al lui Horea Uioreanu, ca urmare a demisiei acestuia.

Horea Uioreanu a fost arestat preventiv în 29 mai 2014 alături de oamenii de afaceri Vasile Pogăcean și Ioan Bene pentru fapte de corupție, iar în 23 iunie a fost trimis în judecată de către procurorii DNA, pentru infracțiuni de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnatură privată și complicitate la spălare de bani.

Mihai Seplecan a fost ales, în luna iunie, președinte al CJ Cluj, fiind votat de plenul deliberativului județean conform prevederilor noii legi a alegerilor locale.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Criminalul de 16 ani din Crângași avea porecla "Beleaua" și era în atenția poliției. Ce...
Ea este noua iubită a lui CRBL! Și-a găsit alinarea în brațele unei puștoaice, după...
Mihai Albu, noi detalii ÎNFIORĂTOARE despre lupta cu cancerul de prostată: „A fost o operație...
Vremea 20 mai - 17 iunie 2024. Val de ploi, vijelii și grindină în mai...
El este bărbatul ucis cu sânge rece în Crângași! Cei doi ucigași l-au snopit în...
Cum se modifică alocațiile pentru copii! Schimbări importante în lege
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
A venit vestea cea mare pentru cei cu MAȘINI DIESEL. S-a întâmplat chiar astăzi, 17...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Val polar în România! Anunțul îngrijorător al meteorologilor
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
"Cumva bănuiam ceva". Anca Dumitra, declarații despre sarcină. Emoțiile prin care trece în această perioadă
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce scrisul de mână este mai bun pentru memorie?
×