Porumboiu acuză „grave abuzuri” din partea Agenției de Plăți și Ministerului Agriculturii. „Nu pot crede că două hotărâri ale Inaltei Curți de Casație și Justitie pot să nu fie respectate”

Porumboiu acuză grave abuzuri din partea Agenției de Plăți și Ministerului Agriculturii. Nu pot crede că două hotărâri ale Inaltei Curți de Casație și Justitie pot să nu fie respectate
Publicat: 08/09/2015, 08:54
Actualizat: 05/07/2016, 23:03

Adrian Porumboiu precizează în scrisoarea adresată șefului Guvernului că se judecă cu APIA pentru o amendă record de circa 12 milioane de euro, iar cu Ministerul Agriculturii se judecă din anul 2008, „timp în care a trebuit și trebuie să achităm salarii, obligații catre stat, creditori, furnizori”.

Porumboiu, care este unul dintre latifundiarii României și printre investitorii importanți din fotbalul românesc, acuză APIA și Ministerul Agriculturii de acțiuni de o gravitate care „întrece orice măsură » împotriva societăților sale, Comcereal Vaslui și Agrocomplex Bârlad.

Omul de afaceri declara în luna mai că, în mod abuziv, APIA Vaslui i-a aplicat o amendă record de 12 milioane de euro pentru că nu a înregistrat într-un registru național moartea a 200 de viței. Porumboiu dă vina pe „o eroare umană” din partea unor angajați ai săi, iar funcționarii Ministerului Agriculturii spun că s-au încălcat repetat și intenționat normele de acordare a subvențiilor.

„Concret, la data de 01.04.2015 v-am înaintat un memoriu înregistrat cu numărul 3857 / 01.04.2015, prin care vă solicitam sprijinul pentru restabilirea situației legale privind tratarea unui caz de neconformitate, identificat la nivelul Comcereal SA Vaslui – ferma de vaci de lapte Târzii în urma căreia am fost sancționați în mod incredibil cu suma de 12 milioane de euro. Este un caz unic în Uniunea Europeana iar abuzul este unul pe măsură. APIA Vaslui (de fapt APIA central sub directa « îndrumare » a ministrului Daniel Constantin) a calificat in mod neintemeiat drept neregula « repetitiva și intentionată » o eroare umană privind « Identificarea sș Inregistrarea Animalelor in baza de date naționala SNIA”, se arată în scrisoarea semnată de Porumboiu.

„Rog să rețineți, asa cum v-am explicat și în memoriul inaintat, că prin respectiva eroare umană, nu s-a încercat fraudarea și nu s-a fraudat nici măcar un singur leu din fondul național sau un singur euro din fondurile europene”, scrie Porumboiu.

Omul de afaceri arată că memoriul pe care i l-a trimis premierului în luna aprilie și în care îi solicita sprijinul „pentru restabilirea situației legale”, a fost direcționat către APIA.

Pe de altă parte, Porumboiu spune că se judecă din 2008 cu Ministerul Agriculturii pentru a obține despăgubiri acordate în cazul unor calamități naturale și susține că există o sentință definitivă a instanței care nu este pusă în aplicare de instituțiile statului.

În anul agricol 2008 – 2009 Agrocomplex Bârlad a înaintat documentația legală pentru acordarea despăgubirilor în caz de calamitate naturală. Porumboiu spune că ministerul „a blocat pur și simplu” procedura stabilită de lege, așa că Porumboiu a acționat ministerul în judecată.

„Prin sentinta civilă nr. 1249 din 21.02.2011, promovată de Curtea de Apel București – sectia a VIII-a Contencios administrativ si fiscal, ramasa definitiva si irevocabila prin Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie – Sectia Contencios administrativ si fiscal nr. 2862 / 07.06.2012, s-a admis în parte cererea noastră de chemare în judecată”, arată omul de afaceri.

„Nu pot crede că două hotărâri ale Inaltei Curti de Casatie și Justitie pot să nu fie respectate de Guvern și de Ministerul Agriculturii. Dacă nici hotărârile judecătorești definitive și irevocabile nu se respectă, chiar orice comentariu este de prisos”, arată el.

„Din data de 7.06.2012, când Înalta Curte de Casație și Justiție a promovat hotărârea nr. 2862, am asistat doar la amânari și tergiversări. Într-un final, prin Decizia civila nr. 2630 / 24.06.2015, Inalta Curte de Casație și Justitie a respins recursurile declarate de Guvernul Romaniei și Ministerul Agriculturii.După rămânerea definitivă a sentintei civile nr. 3928 din 10.12.2013, am solicitat Guvernului României să pună în executare această hotarare, lucru care nu s-a întâmplat », atrage atenția Porumboiu.

Latifundiarul încheie arătând că grupul de firme din care fac parte și cele doua societăți a plătit la stat taxe și impozite de peste 380 milioane euro.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O fetiță de 4 ani și bunica ei au murit după ce ar fi mâncat...
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Dieta biochimică a lui Ion Iliescu | Ce mănâncă, de fapt, fostul președinte la 94...
Un bistriţean şi-a pus în pericol vecinii, după ce a instalat singur panourile fotovoltaice pe...
Florin Piersic, în stare gravă! Breaking news!
Incendiu de proporții în Capitală. O clădire din sectorul 1 a ars din temelii. Ce...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Cum poți stinge martorul pentru sonda Lambda? Ce alte probleme indică „check engine”?
Situaţie critică. Europa devine dependentă de Rusia într-un domeniu vital. Şi România a fost afectată
URMĂRI groaznice după un simplu transplant de organ! 89% dintre oameni...
S-a vândut o VECHE UZINĂ din România. A fost fondată în urmă cu peste 80...
Ce a putut găsească o mamă în camera fiicei care spunea că aude „monștri”. Trăiau...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Scene terifiante în plină stradă! Un barbat înarmat cu o sabie de samurai a atacat...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Impresionanta colecție de arme de vânătoare pe care a deținut-o Nicolae Ceaușescu