Acestea sunt tehnologiile moderne folosite pentru protejarea elefanților din Africa

Publicat: 20/09/2015, 17:48

În rezervația Samburu, situată în nordul Kenyei, inginerii de la Google, gigantul american din domeniul internetului, au început să realizeze hărți 3D, pe baza datelor transmise prin satelit, care le vor permite să urmărească deplasările prin savană ale unor turme de zeci de elefanți, cu ajutorul unor coliere de monitorizare.

Obiectivul acestui proiect este de a garanta securitatea acestor animale, pe termen scurt, și de a contribui, pe termen lung, la protejarea habitatului lor natural.

„Proiectul nostru reprezintă o inestimabilă bancă de informații”, spune Iain Douglas-Hamilton, directorul asociației ecologiste Save the Elephants, prezentând o hartă pe care pot fi văzute, aproape în timp real, pe un ecran uriaș, siluetele unor elefanți.

Într-o perioadă în care prețul fildeșului a ajuns la mai multe mii de dolari pe kilogram în Asia, organizațiile care militează pentru protejarea elefanților se tem că această specie ar putea să dispară complet din Africa pe parcursul unei singure generații.

Dar, o cooperare de 10 ani între egologiști și compania Google a făcut ca, în acest teritoriu din Kenya, braconajul să scadă.

„Reușita noastră reprezintă o «anomalie» pe continentul african, însă am traversat ochiul ciclonului și braconajul este în scădere, aici”, a spus Douglas-Hamilton.

„Putem să folosim tehnologia Google Earth pentru a înțelege tiparele de migrație și să le folosim pentru a asigura o protecție mai bună a elefanților”, a adăugat Farzana Khubchandani, director de marketing al filialei Google Kenya.

Fiecare elefant echipat cu un colier de monitorizare apare pe o hartă pe care au fost suprapuse tiparele de folosire a solurilor, o indicație prețioasă într-o epocă în care extinderea terenurilor arabile reduce spațiile sălbatice aflate la dispoziția animalelor.

Până în prezent, 85 de elefanți sunt urmăriți în acest fel, jumătate în nordul Kenyei, iar restul în Republica Democrată Congo, Africa de Sud și Zimbabwe.

Kenya încearcă să îi împiedice pe braconieri să îi ucidă pe ultimii ei elefanți – aproximativ 30.000 – și ultimii ei rinoceri – ale căror efective numără cel mult o mie de exemplare.

În rezervația Samburu, aflată la 300 de kilometri nord față de Nairobi, trăiesc circa 900 de elefanți. Dar conflictul dintre oameni și animale s-a agravat, deoarece cirezile de animale domestice au invadat rezervația, din cauza secetei din regiune.

Pe termen scurt, monitorizarea elefanților cu ajutorul acelor coliere ameliorează securitatea animalelor, însă proiectul are costuri ridicate: 8.000 de dolari pentru fiecare achiziționare de coliere, reglare și întreținere a acestora.

„Colierele pot să ne spună atunci când un animal nu se mai mișcă. Asta ne permite să acționăm foarte repede și să trimitem patrule”, a spus David Daballen, coordonatorul operațiunilor pe teren din cadrul organizației Save the Elephants.

„Pe termen lung, proiectul ne permite o planificare mai bună, pentru a crea culoare de trecere pentru animale”, în zonele amenințate de dezvoltarea comunităților umane, a adăugat Douglas-Hamilton.

În plus față de aceste hărți 3D, cercetătorii alcătuiesc și arbori genealogici ai familiilor de elefanți.

„Acesta este Flaubert, are 26 de ani”, spune Douglas-Hamilton, care conduce o familie de „artiști”, deoarece fiecare membru a primit un numele unei personalități culturale.

„Iată-i pe Rodin și pe Matisse, însă Gauguin a murit, din păcate”, a adăugat celebrul zoolog britanic, în vârstă de 73 de ani, care și-a petrecut aproape întreaga viață printre pahiderme și a denunțat „genocidul elefanților”.

El poate să îi identifice și să le spună pe nume fiecăruia dintre cei 23 de elefanți care se hrănesc de-a lungul Ewaso Ng’iro, un râu care străbate o suprafață de 165 de kilometri pătrați din rezervație.

Google a anunțat în această săptămână lansarea unui serviciu al Google Street View care permite cu un simplu clic observarea populațiilor de elefanți din rezervația Samburu.

Camere video, instalate pe mai multe autovehicule, au captat imagini la 360 de grade, pentru a alimenta baza de imagini și pentru a permite astfel vizite virtuale ale rezervației. Proiectul se dorește o manieră inedită de sensibilizare a internauților în legătură cu viitorul elefanților și de promovare a turismului.

Vechile metode de studiu rămân și ele valabile.

În centrul de cercetare din Samburu pot fi observate zeci de maxilare de elefanți, provenind de la exemplarele ucise de braconieri sau care au fost victime ale secetei. Oasele lor furnizează informații prețioase despre vârsta animalelor și despre cauzele morții lor.

Alte părți ale scheletelor permit o reconstituire a vieții lor.

„Aici este un glonț, iar acolo este un altul”, explică Daballen, ridicând un os alb, provenind din șoldul unui elefant. Ebony, femela de elefant din scheletul căreia provine acel os, nu a murit din împușcătura de la nivelul umărului, ci din cauza unui glonț primit în cap, în mai 2011.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
BREAKING | Medicul care l-a operat de urgență pe Florin Piersic, în ziua de Paște,...
FOTO. Serena Williams și Maria Sharapova, rivalele Simonei Halep, apariții fenomenale la MET Gala! Imagini...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
A plecat în vacanță în Spania și a dispărut fără urmă. Ana Maria i-a trimis...
Meteorologii Accuweather anunță o vară ciudată în România. Temperaturi anormale în București
Absolut ȘOCANT! Ce au arătat ultimele analize în cazul Gabrielei, fetița de 4 ani moartă...
Meteorologii anunţă o "schimbare majoră" a vremii. Vom avea fenomene extreme în ţară toată săptămâna
Se spală în a treia zi de Paște? Ce spun preoţii
Accident sau sinucidere? Un bărbat a decedat în a treia zi de Paște, după ce...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Dacia Duster 2024: „Poate chiar e o problemă că arată atât de futurist”
Vladimir Putin a fost învestit azi într-un nou mandat la conducerea Rusiei. Ce declaraţii a...
Adevărul despre FIOROȘII T-REX! S-a aflat ABIA ACUM
S-a dat ordinul pentru TOATE FEMEILE, inclusiv din România. Noile reguli devin OBLIGATORII
Revenire de senzație pentru Chefi. Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu au început
Gabriela Cristea, prima reacție după problemele de la afacerea cu cozonaci. Cum a explicat situația:...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Suferința prin care a trecut Mihai Onilă când a auzit că fiica lui se va...
Pepe, mesaj cu subînțeles pentru Raluca Pastramă? Artistul stârnește controverse cu noua piesă „Pasăre de...
BANCUL ZILEI. De Paște, soțul e la bucătărie și face de mâncare. Soția, care e...
Satelitul care a orbitat Pământul nedetectat timp de 25 de ani