Piedone, eliberat din arest

Piedone, eliberat din arest
Publicat: 11/11/2015, 16:07

Fostul primar al Sectorului 4 a fost adus în jurul orei 09.00 la Curtea de Apel București (CAB), unde va fi analizată contestația formulată de acesta după decizia de arestare preventivă luată în 7 noiembrie de Tribunalul Capitalei.

În dosarul privind autorizarea clubului Colectiv au mai fost arestate, în 7 noiembrie, Aurelia Iofciu, șefa Serviciului autorizări comerciale din Primăria Sectorului 4, și Luminița Larisa Ganea, angajată la același serviciu, ambele fiind acuzate de procurorii DNA de complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit și complicitate la fals intelectual.

În motivarea deciziei de la Tribunalul București se arată că procurorii au argumentat că primarul și cele două angajate nu au făcut niciun demers din cele stipulate în atribuțiile lor, atunci când au eliberat autorizația de funcționare pentru Colectiv, „nici măcar demersul minim și firesc de a analiza și de a număra documentele depuse de solicitant”.

Procurorii au invocat și faptul că „inculpatul Popescu Cristian Piedone a desfășurat activitate și în domeniul alimentației publice, anterior funcției de primar, așa încât rezultă un tablou complet al indolenței sale în aprecierea că acordarea de autorizații se rezumă la declarații pe proprie răspundere, o sumă de bani achitată la ghișeu drept taxă și câteva documente formale”.

„De altfel, în același mod se manifestă și comportamentul celor două inculpate, concordant modului de lucru imprimat de primar la Sectorul 4”, au mai arătat procurorii.

În ceea ce privește absența avizului de prevenire și stingere a incendiilor între documentele necesare eliberării autorizației, judecătorul a reținut că, deși inițial Legea nr. 359/2004 prevederea emiterea acestui certificat fără obținerea înainte de către agentul economic a avizelor/autorizațiilor în domeniul sanitar, sanitar-veterinar, protecției mediului, protecției muncii și a celui de prevenire și stingere a incendiilor ci doar declarația agentului economic din care să rezulte că îndeplinește condițiile de funcționare prevăzute de legislația specifică, pentru activitățile declarate, ulterior legea a fost modificată prin Legea nr. 159/15.06.2007. Acest din urmă act excludea din categoria domeniilor pentru care declarația pe proprie răspundere echivala cu aviz/autorizație emise de autoritatea competentă avizul/autorizația PSI (pentru prevenirea și stingerea incendiilor).

Obligativitatea obținerii acestui aviz în vederea funcționării era și este prevăzută de Legea nr. 307/2006 și Hotărârea de Guvern nr. 1739 din 13/12/2006. Astfel, acest din urmă act normativ stabilește că se supun avizării și/sau autorizării privind securitatea la incendiu „clădiri sau spații amenajate în clădiri, având destinația de alimentație publică, cu aria desfășurată mai mare sau egală cu 200 m2”, se arată în motivare.

Cristian Popescu Piedone, Aurelia Iofciu și Luminița Larisa Ganea sunt încarcerați din 6 noiembrie, când au fost reținuți de procurorii DNA.

Potrivit ordonanțelor de reținere, Cristian Popescu Piedone, în calitate de primar al Sectorului 4, a încălcat dispozițiile legale privind apărarea împotriva incendiilor atunci când a emis acordul de funcționare și autorizația de funcționare, ambele din 14 ianuarie 2015, necesare desfășurării activității de către SC Colectiv Club SRL, cu la punctul de lucru în strada Tăbăcarilor nr 7.

Anchetatorii le acuză pe Aurelia Iofciu și Luminița Larisa Ganea că l-au sprijinit pe primarul Sectorului 4 în emiterea celor două acte administrative, cu încălcarea dispozițiilor legale și prin atestarea unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, „în sensul că cea din urmă le-a întocmit, iar prima menționată le-a avizat”.

Procurorii DNA au ridicat, în 6 noiembrie, documente de la mai multe instituții publice din București, printre care Primăria Sectorului 4 și Inspectoratul pentru Situații de Urgență București – Ilfov. Documentele ridicate de la Primăria Sector 4 sunt legate de autorizația de funcționare emisă pentru clubul Colectiv. De asemenea, de la ISU București – Ilfov au fost ridicate documente privind controalele făcute pe domeniul prevenirii incendiilor, în baza cărora se va stabili dacă au fost respectate metodologia și dispozițiile legale de control.

În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoană. În 12 zile de la tragedie au decedat alte 23 de persoane, numărul victimelor ajungând, miercuri, la 50. Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite și internate în spitale din Capitală. Dintre acestea, 34 au fost transportate spre unități sanitare din străinătate, însă șapte au decedat, trei în Marea Britanie, unul în Israel, doi în Olanda și unul în drum spre Elveția.

Ancheta în cazul incendiului este făcută de Parchetul Înaltei Curți de Casație și Justiție, care a stabilit că „incendiul s-a produs ca urmare a faptului că persoanele care aveau în administrare spațiul respectiv au încurajat și permis accesul unui număr de persoane mult peste limita admisă a clubului, în condițiile în care spațiul nu era prevăzut cu mai multe căi de evacuare în caz de urgență, precum și desfășurarea unui spectacol cu efecte pirotehnice (foc de artificii) în incinta acoperită a clubului, în condițiile amenajării interioare improprii unor astfel de activități, caracterizate prin existența unor materiale ușor inflamabile, montate cu încălcarea dispozițiilor legale și pentru evitarea costurilor suplimentare (obiecte de decor și pentru izolare fonică pe stâlpii de susținere, pereți si tavan, respectiv perete antifonat), cu consecința morții și vătămării corporale a mai multor persoane aflate în club”.

În dosarul de la PICCJ, Judecătoria Sectorului 4 a dispus, în 7 noiembrie, arestarea pentru 30 de zile a Danielei Niță, administratorul firmei Golden Ideas Fireworks Artists, care a furnizat artificiile din clubul Colectiv, a directorului societății, Cristian Niță, și a pirotehnicianului Viorel Zaharia. Pirotehnicianul Viorel Zaharia este acuzat de ucidere din culpă, iar patronii firmei care a furnizat artificiile din clubul Colectiv sunt cercetați pentru favorizarea făptuitorului și sustragerea sau distrugerea de probe sau de înscrisuri.

În același dosar, cei trei patroni ai Clubului Colectiv, Alin Anastasescu, Paul Gancea și Costin Mincu, sunt arestați preventiv din 3 noiembrie, fiind acuzați de ucidere din culpă în cazul incendiului din clubul Colectiv.

În ce privește autorizarea de securitate la incendiu a clubului Colectiv și controalele care ar fi trebuit făcute de Inspectoratul pentru Situații de Urgență București – Ilfov, procurorii militari de la DNA au deschis un dosar penal și au pus sub acuzare doi angajați de la ISU, respectiv căpitanii Antonina Radu și George Petrică Matei.

Căpitanul George Matei a fost arestat preventiv, pentru abuz în serviciu privind eliberarea avizelor pentru clubul din Capitală, iar pentru Antonina Radu, Tribunalul București a dispus plasarea în arest la domiciliu. Aceștia sunt acuzați că au permis funcționarea în continuare a firmei care deține clubul Colectiv, deși știau că nu aveau autorizație de securitate la incendiu și, mai mult, nu au luat nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere.

Anchetatorii au arătat că patronii Colectiv, deși au dat o declarație pe proprie răspundere că vor respecta limita maximă de 80 de locuri pe scaune, au încălcat obligația, în seara zilei de 30 octombrie intrând, într-un spațiu de 425 de metri pătrați, aproximativ 400 de persoane.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Sfânta şi Marea Joi din Săptămâna Patimilor. Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în Joia Neagră sau...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Se verifică BANII românilor. Statul te OBLIGĂ să anunți. Ai termen legal până pe 25...
Vopsirea ouălor de Paște. Patru tehnici simple, dar de efect
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Meteorologii anunță că vremea va fi schimbătoare în luna mai