„Modificare Constituției nu se poate face decât cu un nou Legislativ. Noi am zis că este unul dintre obiectivele pe care un Parlament nou, legitim și le poate fixa. O Constituție nu prevede doar modificare unui articol sau al altuia, prevede totuși girul unei majorități și eu aș spera că putem agrea în unanimitate anumite modifcări instituționale de amploare”, a răspuns copreședintele PNL Alina Gorghiu, întrebată cum privește obiectivul asumat de premierul desemnat de a comasa alegerile locale și de o perioadă de cinci ani pentru exercitarea tuturor mandatelor.
Alina Gorgiu a mai afirmat, în perspectiva alegerilor parlamentare de anul viitor, că „un nou Parlament (..) poate reprezenta începutul unui nou proces de modificare, regândire, ajustare a prevederilor constituționale”.
Copreședintele PNL a mai spus că ideea comasării alegerilor este îi preocupă „cam toți liderii de partide politice parlamentare”, adâugând că în caz contrar în fiecare an sau din doi în doi ani vom avea alegeri electorale.
„(…) în fiecare an sau din doi în doi ani mai avem câte o alegere că vorbim de europarlamentare, de locale și parlamentare, că vorbim peste patru ani de prezidențiale, o mai fi și un referendum. De fiecare dată, noi în loc să asigurăm o stabilitate socială să asigurăm un mediu economic care să nu fie influențat permanent de alegeri ne pierdem energiile și resursele”, a apreciat copreședintele PNL.
Alina Gorghiu a mai declarat că a discutat cu Dacian Cioloș și despre alegerea primarilor în două tururi de scrutin, afirmând că liberalii vor acorda o atenție sportită acestui subiect.
Potrivit copreședintelui PNL anularea efectelor Ordonanței 55 care a permis migrarea aleșilor locali și revenirea la alegerile în două tururi pot influența în bine procesul electoral din România.
„Trebuie ca acea catastrofă de Ordonanță făcută special de PSD în momentul acela pentru a câștiga alegerile să fie anulată și trebuie ca primarii și aleșii locali să își piardă mandatul. A doua propunere pe care o vom discuta cu Cabinetul Cioloș și cu ceilalți este alegerea în două tururi de scrutin pentru că vorbim despre nevoia de legitimare a alesului”, a explicat Gorghiu.
Planul Guvernului Cioloș cuprinde modificarea de urgență a legislației electorale astfel încât primarii și președinții de consilii județene să fie aleși în două tururi de scrutin, iar alegerile să fie comasate și toți aleșii să aibă mandat de 5 ani,ceea ce ar însemna revizuirea Constituției.
Pe de altă parte, Comisia de la veneția și Curtea Constiuțională au stabilit că legile electorale nu pot fi modificate decât cu cel puțin un an înaintea scrutinului.