Veniturile colectate de ANAF în ianuarie au crescut anual cu 16%

Veniturile colectate de ANAF în ianuarie au crescut anual cu 16%
Publicat: 08/02/2016, 17:49

Programul de încasări pentru ianuarie prevedea venituri de circa 16,86 miliarde lei, prin corelare cu încasările efective din operațiuni tip „swap” și taxa clawback. În ianuarie 2015, Fiscul a încasat 16,59 miliarde lei.

La bugetul de stat, ANAF a încasat 14,16 miliarde lei, în plus cu 18% față de aceeași perioadă a anului trecut și cu 22% peste program. Încasările din TVA au crescut cu 20% comparativ cu ianuarie anul trecut, la 6,97 miliarde lei.

„Menționăm că încasările lunii ianuarie 2016 reflectă activitatea economică a lunii decembrie, deci pentru compararea cu veniturile încasate în luna ianuarie 2015 se are în vedere numai reducerea cotei de TVA pentru alimente și băuturi non-alcoolice, animale și păsări din specii domestice, semințe și ingrediente alimentare, servicii de restaurant și catering, de la 24% la 9%. Gradul de realizare a programului de încasari a fost de 120%”, se arată într-un comunicat ANAF.

La impozitul pe venit s-au încasat 2,24 miliarde lei, în scădere cu 2% (56,9 milioane lei), fiind în linie cu așteptările. Impozitul pe profit a generat venituri de 451,3 milioane lei, în urcare cu 48% (146,1 milioane lei), la care se adaugă sume suplimentare de 94 milioane lei de la agenții economici și de 52 milioane lei de la bănci.

Fiscul a încasat din „alte venituri” 1,6 miliarde lei, cu 15% mai mult decât în ianuarie 2014 și cu 52% peste nivelul programat, datorită creșterii impozitului pe dividende datorat de firme cu 9,6
milioane de lei, impozitului pe veniturile microintreprinderilor cu 22,8 milioane lei, taxelor pentru jocurile de noroc cu 19,5 milioane lei, impozitului pe veniturile din dobânzi cu 166,98 milioane lei și sumelor provenite din finanțarea bugetară a anilor precedenți cu 171,1 milioane lei.

Încasările suplimentare pe aceste segmente sunt contrabalansate de scăderi ale veniturilor din redevențe cu 54,4 milioane lei, din dividende cuvenite statului cu 59,8 milioane lei, ale sumelor rezultate din emiterea certificatelor verzi cu 66,75 milioane lei și ale impozitului pe veniturile suplimentare obținute ca urmare a reglementării prețurilor din sectorul gazelor naturale, impozitului pe veniturile din exploatarea resurselor naturale, impozitului pe monopolul din sectorul energiei electrice și al gazului natural, cu 24,8 milioane lei.

În domeniul accizelor (inclusiv taxa pe viciu), încasările au crescut cu 29%, la 2,68 miliarde lei, cu un grad de realizare a programului de 122%, ca urmare a creșterii încasărilor din accize la produsele din tutun și a celor aferente taxei pe viciu.

La bugetul fondului național unic pentru asigurări de sănătate se constată o creștere a volumului sumelor încasate cu 13%, la 1,78 miliarde lei, iar la bugetul asigurărilor sociale de stat s-a înregistrat un avans de 9%, la 3,14 miliarde lei, însă cu 4% sub nivelul programat.

„Facem precizarea că încasările din ianuarie 2016 la acest buget sunt influențate negativ de creșterea volumului vărsămintelor la Pilonul II de pensii. Datorită creșterii cotei de contribuție cu 0,5 p.p, suma virată la fondul privat de pensii a fost cu 121,8 milioane de lei mai mare față de cea virată în ianuarie 2015, respectiv 317,8 milioane de lei – ianuarie 2015 față de 439,6 milioane de lei – în ianuarie 2016”, se precizează în comunicat.

ANAF a consemnat o creștere cu 16% la bugetul asigurărilor sociale pentru șomaj, la 162,1 milioane lei, cu 2% peste program.e 102%.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
"Nu există așa ceva". Reacția unui bărbat din Cehia la o terasă din România unde...
Florin Piersic este în pericol și trebuie dus de urgență la Viena! Scandal uriaș generat...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Primele rezultate în cazul fetiței de 4 ani care a murit după ce a mâncat...
Roxana i-a șocat pe toți de 1 mai! A ajuns să fie cea mai tunată,...
Declarații scandaloase ale unei vedete. Cum face sex la 85 de ani: „Încă pot să-mi...
Craterul din Slănic se mărește: a înghițit un stâlp și a dus la noi evacuări....
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Dan Negru, imagini spectaculoase din locul Cinei cea de Taină! Joia Mare vine cu o...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
Marele GENIU al muzicii, îngropat FĂRĂ INIMĂ! S-a aflat abia acum
Putin a împietrit. Vin soldații americani. Decizia SUA se aplică din 9 Mai
A murit starul rock and roll-ului. Este cel care i-a inspirat pe artiștii de la...
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
"Nu a murit nimeni, a murit artistul Alex Mica în sufletele voastre". Cântărețul care a...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Guglielmo Marconi, inventatorul telegrafiei fără fir. Părintele radioului modern