11 lucruri pe care nu le știai despre alimentația raw vegană

Publicat: 22/02/2016, 02:03
Actualizat: 01/10/2018, 17:06

1. Ce ar trebui să înțelegem prin raw vegan?

Raw vegan înseamnă crud. Adică tot ceea ce consumăm este crud sau gătit până la temperatura de 42 de grade Celsius. În momentul în care gătim mâncarea la o temperatură mai mare de 42 de grade Celsius, hrana își pierde vitaminele, nutrienții și enzimele.

2. Cum ai descoperit acest tip de hrană?

Am descoperit acest tip de alimentație acum 3-4 ani, moment în care am și deschis prima cofetărie-ceainărie raw vegan din România. Mereu am fost preocupată de tot ceea ce înseamna stil sănătos de viață. Am realizat, însă, că ceea ce descopeream eu acum patru ani, în alte țări și în alte culturi se cunoștea și se experimenta de zeci de ani. În România acest concept este nou, lumea încă are senzația că a mânca crud înseamnă o salată și atât. Alimentația raw vegan înseamnă mult mai mult decât atât.

3. Care sunt beneficiile într-o alimentație raw vegană?

Beneficiile sunt foarte multe, atât în ceea ce privește corpul, cât și mintea noastră. Deoarece hrana crudă este plină de nutrienți vii, dar mai ales de clorofilă, care ne încarcă.

1. Alimentele crude au o mare valoare nutritivă. Dacă nu sunt gătite, își păstrează toți nutrienții intacți.

2. Ajută la detoxifierea organismului.

3. Beneficiem de o digestie mult mai rapidă decât în cazul alimentelor procesate termic.

4. Oxigenarea și hidratarea celulelor corpului

5. Echilibrarea greutății și ajungerea la o greutate optimă. Verdețurile, legumele și unele fructe sunt sărace în calorii, astfel încât putem să mâncăm cantități mari, dar să pierdem în greutate.

6. Alimentația raw vegan ne furnizează toți macro și micronutrienții necesari – proteine, acizi grași esențiali, minerale, vitamine și zaharuri simple. Alimentele crude sunt bogate Și în enzime.

7. Are efect anti-îmbătrânire datorita antioxidanților prezenți în fructe și legume .

8. Creșterea nivelului de energie și a vitalității.

9. Sănătate mentală și emoțională bună.

4. Sunt și dezavantaje?

Nu. Singurul aspect la care trebuie să fim atenți este cum facem schimbarea. Nu este recomandat ca de astăzi să renunțăm complet la stilul alimentar pe care-l avem de 30 de ani și să trecem pe alimente crude 100%. Trecerea se face treptat, în timp. Procentul de hrană crudă și-l stabilește fiecare. Nu există un „așa trebuie,” ci „așa mi se potrivește mie”. Ideea este că, cu cât creștem mai mult procentul de alimente crude, pe măsură ce corpul este pregătit, cu atât rezultatele vor fi mai evidente.

5. Care sunt acele alimentele care ne pot ajuta să scăpăm de kilograme?

Verdețurile și legumele verzi. Cu cât consumăm mai multe verdețuri, adică tocmai acelea pe care le evităm în alimentația tradițională, cu atât ne vom simți mai în formă și, evident, corpul va renunța din mers la excesul de kilograme. Deoarece majoritatea persoanelor nu agrează gustul de „verde,” adică de clorofilă, le recomand să introducă verdețurile în alimentație, dar în combinație cu fructele, prin intermediul sucurilor naturale, stoarse prin presare la rece, și a smoothie-urilor, care conțin și fibră. În categoria verdețuri intră tot ceea ce înseamnă frunze și sunt comestibile: spanac, salată, frunze de sfeclă, mangold, varză kale, pătrunjel, iarbă de grâu etc.

6. Există și sucuri minune?

Da. Există. Sucurile minune sunt cele verzi. Pentru început, dacă nu am mai băut niciodată un suc verde trebuie să fim atenți cu raportul ingredientelor introduse în băutură. Adică să avem mai mult fruct și mai puține verdețuri. Un începător poate încerca să stoarcă acasă 4-5 mere, o mână de spanac și jumătate de lămâie. Sau putem înlocui merele cu ananasul. Datorită fructului vom acoperi gustul legumelor. Secretul este să bem băuturi gustoase. Pe măsură ce ne vom obișnui cu acest suc, vom încerca și alte combinații. Astfel, vom trece la diversificare. Exact ca la copii. Astfel se creează obiceiul sănătos de a bea câte un suc natural în fiecare zi.

7. Ne pot da o stare de bine hrana din sfera raw vegană?

Sigur. Asta ne oferă în primul rând. Cu toate, astea, dacă o persoană este mare consumatoare de hrană procesată sau fast-food și trece deodată pe crudități sau sucuri, va resimți efectele instant. Carnea are un pH acid, iar hrana crudă este de cele mai multe ori alcalină. Aceasta persoană va avea cu siguranță anumite stări de detoxifiere a organismului: ușoare dureri de cap, mâncărimi, pot apărea bubițe etc. însă acesta este semn clar de detoxifiere și în câte zile va dispărea. Abia când treci prin aceste stări încerci să găsești răspunsul la întrebarea: mă hrănesc cu adevărat sau doar mănânc?

8. Alimente afrodisiace din sfera raw vegană?

Putem vorbi despre ingrediente cu efect afrodisiac. Ceea ce ne duce la concluzia că alimentul în care este inclus va deveni și el afrodisiac: cacao crudă, migdale, ardei iute, ghimbir, miere, nucșoară, busuioc.

9. Care ar fi cele mai bune produse raw vegane pentru sănătate?

Cele mai bune alimente sunt verdețurile, iar cel mai mare beneficiu al lor este acela că ne hrănesc cu adevărat celulele corpului, având capacitatea de a reconstrui și reface aceste celule.

10. Care ar fi acele 10 reguli din raw vegan ce trebuie respectate?

1. Trecerea către alimentația raw vegan nu se face deodată, ci treptat, chiar în ani de zile.

2. Scopul nostru nu trebuie să fie 100% raw vegan. Orice procent de hrană crudă de azi, dacă este mai mare decât ieri, este minunat.

3. Procentul de hrană crudă și-l stabilește fiecare. Scopul nu este să avem un procent cât mai mare, ci acela de a ne simți confortabil cu această schimbare și să simțim beneficiile.

4. În bucătărie avem nevoie de un storcător prin presare la rece și un blender cu o putere mai mare de 1000W. Astfel sucurile și smoothie-urile pe care le vom bea zi de zi vor fi pline de nutrienți, vitamine, minerale și enzime.

5. Diversitatea trebuie respectată. Cu cât consumăm alimente mai diversificate, cu atât beneficiem de mai mulți nutrienți.

6. Să nu ne simțim vinovați dacă, în drumul nostru către o alimentație sănătoasă, gustăm și alimente mai puțin sănătoase. Și acest lucru face parte din proces, iar sentimentul de vinovăție nu ne este de ajutor.

7. Să nu devenim peste noapte raw vegani, pentru că așa am auzit că este cool. Să ne informăm foarte bine, iar când începem să facem schimbarea, să o facem din convingere.

8. Să fim convinși că în cazul unei boli cronice, acest tip de alimentație este cel mai sănătos și ne poate ajuta mai mult decât multe medicamente.

11. Desertul raw vegan pe care îl putem face acasă?

Un desert ușor de preparat acasă este budinca de chia. O putem consuma atât pe post de desert, cât și ca mic dejun, deoarece este plină de nutrienți, fibre și vitamine.

· 1 cană lapte vegetal (de migdale, caju, cocos) ;

· 30 grame (2 linguri) semințe de chia;

· ½ linguriță de scorțișoară;

· ½ linguriță de vanilie;

· 1 linguriță de îndulcitor la alegere (miere, sirop agave, ștevia) – opțional;

· fructe uscate (stafide, goji, curmale);

· decor: felii de banană/kiwi/fructe de pădure (la alegere)

Se combină semințele de chia cu laptele, se amestecă până se distribuie uniform, apoi se adăugă condimentele preferate (vanilie, scorțișoara, nucșoară) și fructele uscate pentru îndulcit;

Se lasă peste noapte în frigider (sau măcar 1 ora) pentru ca semințele și fructele să se hidrateze bine;

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Polițista mituită de Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit femeia din partea judecătorilor
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Interdicție în România, din aprilie. E ILEGAL peste tot. Te lasă fără bani și fără...
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Trei femei au fost diagnosticate cu HIV după ce și-au făcut tratamente faciale