Reacție nervoasă a mai multor preoți după ce Arhiepiscopia Clujului a fost de acord cu un concert în Catedrala Mitropolitană. Care e motivul

Reacție nervoasă a mai multor preoți după ce Arhiepiscopia Clujului a fost de acord cu un concert în Catedrala Mitropolitană. Care e motivul
Publicat: 16/03/2016, 17:07
Actualizat: 25/03/2019, 23:17

Dirijorul concertului, Gheorghe Dumănescu, a declarat, miercuri, la Cluj-Napoca, într-o conferință de presă susținută la Opera Națională Română, că acest concert va fi o experiență din punct de vedere acustic, pentru că nu s-a cântat niciodată, la Cluj-Napoca, într-un asemenea ambient muzical, într-o catedrală, , transmite corespondentul MEDIAFAX.

„Opera Națională Română Cluj-Napoca organizează, în 23 martie, de la ora 19.30, concertul , de Marțian Negrea, susținut în premieră absolută în Catedrala Mitropolitană Ortodoxă. Evenimentul reunește o orchestră completă și soliști pentru prima dată în istoria Catedralei clujene, la invitația Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. Vor fi circa 140 de instrumentiști și soliști. Acest concert nu încalcă ritualurile bisericești, este un foarte mare eveniment, o experiență din punct de vedere acustic, pentru că nu s-a cântat niciodată, la Cluj-Napoca, într-un asemenea ambient muzical. lui Marțian Negrea este o înlănțuire de stihuri și tropare, compozitorul reușind să le pună în pagină astfel încât nu te simți îndepărtat de ritualul din biserică prin apariția orchestrei și soliștilor”, a spus Dumănescu.

Concertul ar urma să fie susținut de soprana Irina Săndulescu Bălan, mezzosoprana Iulia Merca, tenorul Sergiu Coltan și baritonul Florin Estefan, care este și directorul Operei Naționale Române Cluj-Napoca, acompaniați de Corul și Orchestra Operei. De asemenea, la concert va participa și Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultății de Teologie Ortodoxă a UBB.

Concertul are un scop caritabil, donațiile colectate urmând să fie oferite unei profesoare de religie care este bolnavă.

Intrarea va avea loc pe bază de donație în valoare de 20 de lei, fiind așteptați circa 800 de spectatori.

Mai mulți preoți și călugări au declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că, prin organizarea acestui concert în Postul Paștelui, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, se încalcă „rânduieli și canoane ale Bisericii Ortodoxe”.

„BOR are niște legi, numite canoane, după care funcționează biserica. Canonul 75, al Sinodului VI Ecumenic, spune că în biserică nu se cântă cu instrumente muzicale. În plus, cei patru soliști vor cânta pe solee, care este locul din fața altarului, unde nu are voie să calce decât preotul și diaconul, nicidecum femeile. De asemenea, din ceea de știm noi, solistul Florin Estefan este de religie baptistă, iar un alt canon bisericesc spune că un neoprotestant nu are voie să stea în fața altarului. Acest concert în Catedrală duce în derizoriu instituția bisericii prin încălcarea canoanelor”, au spus sursele citate.

Potrivit acestora, fostul mitropolit Bartolomeu a interzis un concert al lui Alexandru Tomescu, cu vioara Stradivarius, în Catedrală, tocmai din cauza canoanelor BOR.

„Acest concert este programat în Postul Mare, cea mai strict perioadă pentru credincioși. Catedrala Mitropolitană are regim de mănăstire, iar regulile sunt, la fel, mult mai stricte decât într-o biserică obișnuită”, au precizat mai mulți preoți și călugări.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX, că evenimentul arată deschiderea Bisericii Ortodoxe spre manifestări culturale.

„Prin acest concert de muzică sacră nu se forțează tradițiile bisericești, mai ales că are și un scop caritabil. Nu sunt încălcate canoanele pentru că nu are loc concertul cu instrumente muzicale în timpul slujbei religioase. Concertul este deschis tuturor iubitorilor de muzică sacră, indiferent de confesiune, sunt bineveniți să participe cât mai mulți spectatori”, a spus Ivanov.

„Requiem” este o operă de inspirație neoclasică, fiind considerată cea mai importantă lucrare a compozitorului Marțian Negrea. Piesa a fost compusă în 1957, dar a fost interzisă de cenzura comunistă, fiind prezentată prima oară în 1990 la Filarmonica din Cluj-Napoca.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Polițista care a luat mită de la Lidia Buble, condamnată definitiv! Ce pedeapsă a primit...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
Reghe cere sprijinul instanței: 'Trebuie să înceteze această hărțuire!' Poliția nu confirmă urmărirea penală împotriva...
Detalii tabu din viața intimă a unei actrițe: și-a pierdut virginitatea la 35 de ani
Momentul în care strada din Cluj s-a surpat și s-a format un crater uriaș. Un...
Tragedie în România! A MURIT
Cum va fi vremea în luna mai! Specialiștii de la ANM preconizează o perioadă imprevizibilă...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Devine imposibil în România. Se interzice direct prin lege. S-a votat azi, 29 aprilie
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto