Cum se schimbă sistemul educațional în era digitală

Cum se schimbă sistemul educațional în era digitală
Publicat: 23/05/2016, 14:37

Experții din domeniul educației văd potențialul care stă în spatele dispozitivelor electronice de care majoritatea oamenilor sunt dependenți în ziua de astăzi. Dacă în ultimii ani cărțile electronice au câștigat teren în fața celor clasice, învățământul poate atinge un nivel superior, adaptat cerințelor și obișnuințelor generației crescute în era digitală. Centrele dedicate inovației în domeniul educațional se ocupă deja cu dezvoltarea diferitelor platforme online pe care elevii și studenții să le poată accesa cu ușurință, dar care să fie accesibile și profesorilor care-și doresc să își alinieze metodele de predare cerințelor moderne.

„Creăm produse pentru cei care doresc să învețe folosindu-se de noile tehnologii de care nu se despart în viața reală. De asemenea, avem o mulțime de produse pentru profesori, acest tip de produse devenind o prioritate în ultimii doi ani”, a explicat Anna Lloyd, directorul departamentului de tehnologie educațională din cadrul Cambridge English.

Dacă la început oamenii nu s-au arătat interesați de acest tip de produse, în prezent platformele educaționale online care există pe piață sunt accesate de milioane de oameni, fie ei elevi, studenți, profesori sau pur și simplu persoane care au nevoie de diferite certificate pentru obținerea unui loc de muncă.

„Lucrurile s-au schimbat, iar oamenii încep să accepte și să se adapteze tehnologiilor de ultimă generație și atât părinții, cât și copiii înțeleg că evoluția științei este un pas înainte și pentru educație”, susține Anna Lloyd.

Cambridge English încearcă să dezvolte noi produse digitale pentru cei care-și doresc să învețe limba engleză repede. Există astfel de aplicații pentru toate categoriile de vârstă, chiar și pentru cei mici, care pot învăța engleza prin intermediul jocurilor pe calculator.

De asemenea, se dorește perfecționarea și accesibilizarea platformelor educaționale și în varianta pentru mobil. În multe țări școlile folosesc platforme online pentru materialele trimise elevilor, pe care aceștia le pot accesa și de pe telefonul mobil. „Ne ocupăm acum cu dezvoltarea aplicațiilor de învățare pentru mobil. Acum câteva săptămâni am participat la o conferință UNESCO cu tema ‘Mobile Learning’, pentru că este foarte important ca în perioada următoare să reușim să dezvoltăm această latură a educației digitale”, arată Anna Lloyd.

Dezvoltarea platformelor educaționale pentru mobil are potențial și în România, potrivit experților, având în vedere că mai mult de jumătate dintre utilizatori accesează internetul de pe telefonul mobil.

Profesorii, instruiți în domeniul învățământului digital

Problema care poate apărea în această direcție este aceea că profesorii sunt obișnuiți cu metodele de predare clasice și, chiar dacă folosesc un laptop, o tabletă sau un telefon mobil, nu se pot descotorosi atât de ușor de stilul cu care s-au obișnuit. De aceea, cei din industria „digital learning” încearcă să dezvolte platforme online și pentru profesori, unde ei să își poată evalua capacitatea de adaptare la învățământul digital și, în funcție de rezultat, să primească sfaturi despre cum pot evolua în această direcție a noilor metode de predare.

„Profesorii răspund la niște întrebări și în funcție de răspunsuri li se face o evaluare, în urma căreia primesc niște sfaturi pentru a-și îmbunătăți acele părți în care există carențe”, explică Anna Lloyd.

În unele școli din străinătate se folosește deja, în clase, tabla inteligentă, care este conectată la tableta fiecărui elev.
„Era digitală poate fi o cale de a oferi elevilor și studenților șansa de a primi suportul educațional potrivit nevoilor fiecăruia”, susține Lloyd, care admite că domeniul educației este, încă, unul destul de conservator și că tehnologia a pătruns și pătrunde cu greu pe acest teritoriu.

Experții susțin că acest tip de predare șistudiu este preferat de elevi și studenți și ei sunt mult mai motivați să învețe, folosindu-se de dispozitivele tehnologice pe care le folosesc în fiecare zi.

Există deja platforme de formare a profesorilor și de perfecționare sau instruire a elevilor, studenților și a tuturor celor care doresc să își dezvolte anumite aptitudini, cum ar fi MOOC sau futurelearn.com. Aici cei interesați pot găsi atât cursuri gratuite, cât și contra cost.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Lege pentru cei care au telefoane mobile. Persoanele care ar putea avea interzis să aibă...
Pensiile care ar putea fi dublate. Românii vizați
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
47 de copii migranți au dispărut în Europa în fiecare zi începând cu anul 2021