Cum se schimbă sistemul educațional în era digitală

Cum se schimbă sistemul educațional în era digitală
Publicat: 23/05/2016, 14:37

Experții din domeniul educației văd potențialul care stă în spatele dispozitivelor electronice de care majoritatea oamenilor sunt dependenți în ziua de astăzi. Dacă în ultimii ani cărțile electronice au câștigat teren în fața celor clasice, învățământul poate atinge un nivel superior, adaptat cerințelor și obișnuințelor generației crescute în era digitală. Centrele dedicate inovației în domeniul educațional se ocupă deja cu dezvoltarea diferitelor platforme online pe care elevii și studenții să le poată accesa cu ușurință, dar care să fie accesibile și profesorilor care-și doresc să își alinieze metodele de predare cerințelor moderne.

„Creăm produse pentru cei care doresc să învețe folosindu-se de noile tehnologii de care nu se despart în viața reală. De asemenea, avem o mulțime de produse pentru profesori, acest tip de produse devenind o prioritate în ultimii doi ani”, a explicat Anna Lloyd, directorul departamentului de tehnologie educațională din cadrul Cambridge English.

Dacă la început oamenii nu s-au arătat interesați de acest tip de produse, în prezent platformele educaționale online care există pe piață sunt accesate de milioane de oameni, fie ei elevi, studenți, profesori sau pur și simplu persoane care au nevoie de diferite certificate pentru obținerea unui loc de muncă.

„Lucrurile s-au schimbat, iar oamenii încep să accepte și să se adapteze tehnologiilor de ultimă generație și atât părinții, cât și copiii înțeleg că evoluția științei este un pas înainte și pentru educație”, susține Anna Lloyd.

Cambridge English încearcă să dezvolte noi produse digitale pentru cei care-și doresc să învețe limba engleză repede. Există astfel de aplicații pentru toate categoriile de vârstă, chiar și pentru cei mici, care pot învăța engleza prin intermediul jocurilor pe calculator.

De asemenea, se dorește perfecționarea și accesibilizarea platformelor educaționale și în varianta pentru mobil. În multe țări școlile folosesc platforme online pentru materialele trimise elevilor, pe care aceștia le pot accesa și de pe telefonul mobil. „Ne ocupăm acum cu dezvoltarea aplicațiilor de învățare pentru mobil. Acum câteva săptămâni am participat la o conferință UNESCO cu tema ‘Mobile Learning’, pentru că este foarte important ca în perioada următoare să reușim să dezvoltăm această latură a educației digitale”, arată Anna Lloyd.

Dezvoltarea platformelor educaționale pentru mobil are potențial și în România, potrivit experților, având în vedere că mai mult de jumătate dintre utilizatori accesează internetul de pe telefonul mobil.

Profesorii, instruiți în domeniul învățământului digital

Problema care poate apărea în această direcție este aceea că profesorii sunt obișnuiți cu metodele de predare clasice și, chiar dacă folosesc un laptop, o tabletă sau un telefon mobil, nu se pot descotorosi atât de ușor de stilul cu care s-au obișnuit. De aceea, cei din industria „digital learning” încearcă să dezvolte platforme online și pentru profesori, unde ei să își poată evalua capacitatea de adaptare la învățământul digital și, în funcție de rezultat, să primească sfaturi despre cum pot evolua în această direcție a noilor metode de predare.

„Profesorii răspund la niște întrebări și în funcție de răspunsuri li se face o evaluare, în urma căreia primesc niște sfaturi pentru a-și îmbunătăți acele părți în care există carențe”, explică Anna Lloyd.

În unele școli din străinătate se folosește deja, în clase, tabla inteligentă, care este conectată la tableta fiecărui elev.
„Era digitală poate fi o cale de a oferi elevilor și studenților șansa de a primi suportul educațional potrivit nevoilor fiecăruia”, susține Lloyd, care admite că domeniul educației este, încă, unul destul de conservator și că tehnologia a pătruns și pătrunde cu greu pe acest teritoriu.

Experții susțin că acest tip de predare șistudiu este preferat de elevi și studenți și ei sunt mult mai motivați să învețe, folosindu-se de dispozitivele tehnologice pe care le folosesc în fiecare zi.

Există deja platforme de formare a profesorilor și de perfecționare sau instruire a elevilor, studenților și a tuturor celor care doresc să își dezvolte anumite aptitudini, cum ar fi MOOC sau futurelearn.com. Aici cei interesați pot găsi atât cursuri gratuite, cât și contra cost.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Doi soți au renunțat la toată averea de 24 de milioane $ ca să se...
Grațiela Corduneanu, la un pas să înfunde închisoarea. Scandal uriaș produs de nevasta interlopului din...
FOTO. Grațiela e văduva lui Costel Corduneanu. Femeia e cu 20 de ani mai tânără...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a recrutat pușcăriași să lupte pe front, Rusia se confruntă cu un număr...
Câți bani au primit Bontea, Scărlătescu și Dumitrescu ca să revină la MasterChef. Suma este...
Fosta soție a lui Cabral arată fantastic la 57 de ani. Ce a pierdut prezentatorul...
Vremea 22 aprilie - 20 mai 2024. Prognoza meteorologilor de 1 Mai şi de Paşte;...
IREAL ce s-a întâmplat cu sicriul lui Corduneanu! Avem VIDEO
Mesajul cutremurător postat de Mihaela înainte de a se arunca de la etajul 15 al...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Poate fi anulat permisul auto dacă nu ai condus mașina mai mult de 2 ani?
CE a propus stabilirea în acest an a datei de eliminare a controalelor la frontierele...
Întrebare SIMPLĂ ca „bună ziua”: Ce sunt ROȘIILE? Fructe SAU legume?
Decizie pentru utilizatorii TikTok din ROMÂNIA. Să facă asta este INTERZIS prin lege
Ieșenii s-au înghesuit la catafalcul lui Costel Corduneanu. Cei mai cunoscuți maneliști au cântat la...
„Nu mai e de trăit” O româncă stabilită în Italia este stupefiată de un nou...
Imagini exclusive de la priveghiul lui Costel Corduneanu. Berbecuții se rumenesc la proțap, prietenii din...
Robi și Rebecca, discuție în camera roșie! S-ar vedea sau nu într-un cuplu cu Robi?...
Mutare de ultim moment a judecătoarei Ancuţa Popoviciu în cazul lui Vlad Pascu! Tatăl lui...
BANCUL ZILEI. O moldoveancă la McDonald’s: - O rație di șolduri di pui cu barabuli...
O teorie bizară spune că în Univers există un singur electron