Cât muncesc pe zi românii care au propria afacere

Cât muncesc pe zi românii care au propria afacere
Publicat: 12/05/2016, 18:49
Actualizat: 04/12/2019, 05:23

Cei mai mulți antreprenori dedică 10 ore afacerii lor în fiecare zi, ceea ce indică faptul că lucrează cu 21% mai mult decât angajații cu normă întreagă din România și la fel de mult ca antreprenorii români aflați la început de drum, 20% dintre aceștia depășind limita celor zece ore de muncă.

70% dintre respondenții participanți la studiu au indicat lipsa unui cadru fiscal și legislativ clar, corelat și stabil, dublat de birocrație și atitudinea neconstructivă a reprezentanților instituțiilor statului față de afacerile private, ca reprezentând cel mai mare obstacol în crearea și dezvoltarea unei afaceri în România.

Cu toate că mediul de reglementare și fiscal rămâne cel mai important obstacol pentru antreprenori și în acest an, se remarcă o tendință majoritar pozitivă în privința evoluției mediului de reglementare și fiscalizare.

Dacă în 2014 doar 12% dintre respondenți vedeau o tendință pozitivă referitoare la acest aspect, iar în 2015 doar 20%, în 2016, 51% dintre respondenți percep o îmbunătățire a mediului fiscal și de reglementare. Practic, tendința s-a inversat față de ediția din anul precedent, când 49% vedeau o deteriorare a acestui aspect.

Potrivit studiului, 52% dintre antreprenori consideră reducerea cotei TVA de la 24% la 20%, ca și reducerea cotei TVA pentru alimente, cea mai bună măsură fiscală introdusă în ultimul an. La distanță apreciabilă urmează scăderea impozitului pe dividende de la 16% la 5% (27% dintre respondenți) și reducerea CAS cu 5 puncte procentuale începând cu ultimul trimestru din 2014 (7% dintre răspunsuri).

La polul opus se situează percepția antreprenorilor legată de domeniul măsurilor care le fac viața mai ușoară din punctul de vedere al birocrației și al efortului de conformare cu legislatia în vigoare. 42% dintre antreprenori spun că nu a existat nicio măsură semnificativă în această zonă de mare interes pentru ei și doar 6% dintre ei au indicat o oarecare îmbunătățire a sistemului public administrativ și măsuri de debirocratizare.

Scăderea impozitării muncii pentru angajați și angajatori a fost indicată de antreprenori ca fiind măsura care i-ar ajuta cel mai mult în domeniul reglementării și impozitării (31%), urmată de asigurarea stabilității mediului de reglementare (26%), simplificarea legislației (20%) și reducerea fiscalizării veniturilor și profiturilor companiilor (15%).

În același timp, 62% dintre antreprenori consideră că accesul la finanțare s-a îmbunătățit în ultimul an. Această tendință indică o îmbunătățire treptată în ultimii ani a finanțării afacerilor.

În următoarele 12 luni, cei mai mulți antreprenori se vor orienta către creditele bancare pentru a-și finanța creșterea (40% dintre respondenți). La mare distanță urmează surse de finanțare precum creditul furnizor (21%) și fondurile europene (17%). Ajutoarele de stat și fondurile de tip private equity sunt vizate de 3% dintre ei, în timp ce bursa de valori și sistemele alternative de tranzacționare se situează la 1% dintre răspunsuri.

Studiul Barometrul antreprenoriatului românesc măsoară percepțiile antreprenorilor români în privința a cinci piloni fundamentali pentru dezvoltarea antreprenoriatului: accesul la finanțare, reglementarea și impozitarea, cultura antreprenorială, educația și sprijinul coordonat oferit de asociații specializate în susținerea antreprenoriatului.

Studiul „Barometrul antrerenoriatului românesc” a fost realizat în acest an de EY România în parteneriat cu Raiffeisen Bank.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
O rezervaţie de bujori unică în Europa se află în România. E situată pe cel...
Tragedie în România! A MURIT
Cu cât crește salariul minim pe economie de la 1 iulie 2024. Anunțul făcut de...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Rezervor URIAȘ de apă, găsit ADÂNC sub suprafața Pământului
Decizie pentru cei care au PERMIS CATEGORIA B. Klaus Iohannis a promulgat legea chiar acum
Femeile din aceste zodii vor fi marcate de succes în viața profesională. La ce vor...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Cum s-au răzbunat germanofilii pe membrii guvernul român care au hotărât intrarea în război împotriva...