Anchetă la Jandarmerie, după incidentele de la mitingul „unioniștilor”. Raport: noi am respectat procedura

Anchetă la Jandarmerie, după incidentele de la mitingul „unioniștilor. Raport: noi am respectat procedura
Publicat: 24/10/2016, 16:03
Actualizat: 05/06/2018, 20:37

Surse ministeriale au declarat pentru MEDIAFAX că au fost blocate și extrase persoanele care încercau să rupă cordonul de jandarmi, pentru că nu respectau traseul comunicat și autorizat de primărie, existând riscul blocării unei străzi. Mai exact, în drumul lor spre Guvern manifestanții au vrut să se întoarcă spre Piața Universității iar dacă li s-ar fi permis ar fi mers pe Calea Victoriei unde traficul rutier nu era restricționat. De asemenea, exista riscul ca aceștia să se întâlnească cu participanții la un festival de muzică, în lege fiind interzisă „desfășurarea simultană a două sau mai multe adunări publice distincte, în același loc sau pe aceleași trasee, indiferent de caracterul acestora”.

Potrivit acelorași surse, au fost extrase din mulțime persoanele care incitau, nefiind vorba despre o intervenție așa cum este definită în lege, adică în care să se folosească echipamentul din dotarea jandarmilor. Zece persoane au fost extrase, patru dintre acestea fiind conduse la secția de poliție și amendate.

Ministrul de Interne, Dragoș Tudorache a precizat, într-o conferință de presă, că dispozitivul jandarmeriei, „așa cum a fost el gândit, nu a fost unul ofensiv, ci pur defensiv, el viza doar blocarea accesului pe alte trasee decât cele aprobate. Pe tot parcursul, chiar și atunci când s-a încercat forțarea, nu s-au folosit mijloacele agresive, bastoane, gaze, catușe, așa cum s-a speculat la un moment dat”.

Șeful de la Interne a precizat că putem vorbi despre„erori individuale” în care a avut loc imobilizarea fizică a doi dintre cei patru organizatori, unde se poate discuta de o folosire a forței din partea unora dintre jandarmii implicați în reținerea lor și că acesta este motivul pentru care a cerut constituirea unei comisii de cercetare prealabilă la nivelul Jandarmeriei.

Dragoș Tudorache a mai precizat că nu vrea să vorbească despre instigare, dar, din punctul său de vedere, au existat elemente de premeditare lamitingul „unioniștilor”, întrucât și organizatorii au spus clar că vor să ajungă și să campeze în Piața Universității, aceștia încercând să devieze traseul și să forețeze cordonul de jandarmi pentru a intra pe Calea Victoriei. Minstrul de Interne a mai spus și că, din punct de vedere conceptual, modul în care a fost gândită acțiunea nu a fost în neregulă și că își dorește să pună la dispoziția publicului înregistrările cu incidentele respective, pentru care va cere și acordul Autorității Naționale pentru Protecția Datelor. Acesta a adăugat și că graba cu care unii oameni politici se grăbesc să discrediteze Jandarmeria este„cel puțin curioasă” și că aceștia se folosesc de o temă extrem de sensibilă care construiește multă emoție.

„Comisia va analiza înregistrarea, cei care au fost implicați vor fi și cei care se vor supune cercetării. (…) Nu vorbesc despre instigare, dar au existat anumite elemente de premeditare în modul în care a fost organizată manifestația, au adus acele corturi, e clar, cum spun și organizatorii, că scopul era să campeze în Piața Universității”, a explicat Tudorache.

Peste 2.000 de oameni au participat, sâmbătă, la Marșul pentru Basarabia organizat de Platforma Unionistă „Acțiunea 2012”, manifestanții cerându-le președintelui, premierului, dar și liderilor politici să-și asume unirea României cu Basarabia ca proiect de țară, manifestarea fiind organizată pentru al cincilea an consecutiv.

Câțiva protestatari au încercat să rupă cordonul de jandarmi, aceștia fiind ridicați și amendați. În urma incidentelor, ministrul de Interne, Dragoș Tudorache, a solicitat inspectorului general al Jandarmeriei Române un raport complet cu privire la evenimentele din Piața Victoriei. Raportul i-a fost înaintat ministrului luni dimineața.

Printre cei care au fost amendați de jandarmi pentru că ar fi încercat să forțeze cordonul este și liderul unioniștilor, George Simion.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Diana Șoșoacă a depășit pragul la europarlamentare 2024 și pleacă la Bruxelles, la Parlamentul European
Cât a mers darul la nunta lui Răzvan Simion? Suma e ameţitoare, meniu de fine...
FOTO. S-a văzut prea mult prin costumul de baie al Cristinei ICH, „nora” lui Pițurcă
Scene sfâșietoare la înmormântarea lui Bogdan, polițistul din Brăila care a murit carbonizat
O femeie din Indonezia a fost înghițită cu totul de un piton de 6 metri
Lidia Buble l-a bântuit pe Răzvan Simion și la nunta acestuia. Ce s-a întâmplat în...
Dieta pe care o respectă cu SFINȚENIE Dana Rogoz. Are un abdomen plat, deși a...
Strada care a luat-o la vale în Cluj-Napoca s-a surpat și mai tare din cauza...
Tatăl patronului stației GPL care a explodat la Crevedia, reales primar la Caracal. Procentul uluitor...
Ei sunt polițișții care nu au ținut cont de pericol atunci când a venit vorba...
Uite îngheţata, nu mai e îngheţata! Vedetele din România în imagini interzise cardiacilor
Un ARO se vinde pe OLX. Proprietarul are o mare SURPRIZĂ. Ce „BONUS” îi dă...
Primele rezultate oficiale de la BEC pentru Alegerile Europarlamentare: Alianţa PSD-PNL – 48,7%, AUR –...
ULUITOR! Ce se vede în prima fotografie din ISTORIA OMENIRII?
Ungurii cutremură Europa. Ungaria a făcut anunțul istoric. Nu s-a mai întâmplat niciodată asta
Bacalaureat 2024. Ultimele informații pentru candidați
Ce meniu special au avut la nuntă Răzvan Simion și Daliana Răducan si cum a...
VIDEO Rezultate parțiale alegeri locale 9 iunie 2024: Cine sunt noii primari din București, Cluj-Napoca,...
Ceartă între Alexandra, Roberta și Rebecca din Casa Iubirii. Ce și-au reproșat tinerele chiar în...
Tragedie în ziua alegerilor! Un bărbat din Vâlcea a murit după ce a primit buletinul...
Instructorul: - Bulă, știi la ce folosește claxonul?
Risc uriaș pentru democrația din Franța
×