Ce spune prorectorul UBB din Cluj despre ideea Guvernului de separa educația de cercetare în două ministere: „Un sfat prost”

Ce spune prorectorul UBB din Cluj despre ideea Guvernului de separa educația de cercetare în două ministere: Un sfat prost
Publicat: 05/01/2017, 11:13
Actualizat: 05/06/2018, 19:53

Potrivit unei postări de joi pe blogul personal, Daniel David a arătat că nu știe cine i-a sfătuit pe cei de la PSD să decidă separarea educației de cercetare, însă „sfatul a fost prost”, transmite corespondentul MEDIAFAX.

„PSD reușește să dezamăgească din nou. Pe când crezi sau speri că, iată, chiar poate intra ca mentalitate în social-democrația europeană modernă, te izbește cu niște decizii vetuste care te îngheață. Ultima decizie pe această temă este separarea educației de cercetare, prin organizarea a două ministere independente în noul guvern PSD. Nu știu cine i-a sfătuit, dar, sincer, a fost un sfat prost! Când în toată lumea se vorbește de integrarea educației (mai precis a învățământului superior) și cercetării într-o arie comună a educației și cercetării – pentru a uni eficient generarea, diseminarea și utilizarea cunoașterii -, noi avem din nou instituționale care ne vor îngropa. Nu ajunge că suntem pe ultimele locuri în Uniunea Europeană în ceea ce privește performanța învățământului preuniversitar (vezi rezultatele la testele P.I.S.A), învățământului universitar (vezi clasamentele universităților) și cercetării științifice (vezi clasamentele bazate pe inovație), – asta în condițiile în care potențialul nostru de inteligență și creativitate nu este mai prejos -, dar cu noua opțiune administrativă a PSD se pare că vrem să ne așezăm bine pe aceste locuri, cu impact nefast asupra competitivității țării și calității vieții oamenilor”, scrie David.

Acesta consideră că, probabil, conducerea PSD a fost „intoxicată” cu pseudoargumente de cei care au convins-o că această opțiune este cea bună.

Daniel David a prezentat și o listă a organizării educației în țările care contează ca și competitivitate, printre care Franța, Germania, Italia, Japonia, Marea Britanie, Olanda sau Norvegia, de unde rezultă că în acestea funcționează un minister comun al educației și cercetării.

„Se poate observa că în țările moderne și competitive cercetarea/știința este în aceeași structură administrativă cu educația (mai ales cea legată de învățământul superior). Numai astfel se pot uni eficient generarea, diseminarea și utilizarea cunoașterii, pentru a asigura competitivitate țării și bunăstare oamenilor. Modelul separării învățământului și cercetării a existat în comunism și am văzut ce a generat. Unii, mai puțin informați sau având interese de a le separa (interese care ne vor costa ca țară!), vor spune că și în cadrul Comisiei Europene cele două domenii sunt separate în Directorate-General for Education and Culture și Directorate-General for Research and Innovation. Așa este, dar cine știe istoria acestei organizări știe și de ce sunt separate și nu poate fi prostit”, susține Daniel David.

Prorectorul UBB speră ca cei doi miniștri vor face tot posibilul să unească ministerele în politicile lor, „pentru a nu ne îngropa definitiv prin reglementări și practici diferite, depășite de vremuri”.

El precizează că nu a fost și nu este membru de partid, opțiunile sale fiind legate suportiv sau critic de angajamentele diverselor partide din România față de mediul academic, doar în funcție de corespondența între ceea ce se face în țară în domeniul educației/cercetării și ceea ce se face la nivel european/internațional.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un bărbat și-a adunat toate lozurile necâștigătoare cumpărate și a calculat câți bani a pierdut....
Meteorologii Accuweather anunță o lună mai istorică, în România. Vreme extremă în București
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
BREAKING | Florin Piersic a fost operat de urgență, după ce i s-a făcut rău...
Florin Piersic, OPERAT de urgență! Diagnosticul pus de medici, după ce i s-a făcut rău
Florin Piersic, operat de urgenţă. Marele actor s-a simţit rău în timpul unui spectacol la...
Florin Piersic, în stare gravă la spital! Detalii de ultimă oră
„Cât de eșuați suntem ca țară?” Oana Roman, reacție nervoasă în mediul online după ultima...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
Gorghiu: Ministerul Justiţiei depune eforturi ca prinţul Paul să-şi execute pedeapsa în România
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
UNGURII vor să schimbe regulile în toată Europa. Se PREGĂTEȘTE deja decizia: Trebuie să încetăm
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
Florin Piersic, dus de urgență la spital! Marelui actor i s-a făcut rău în timpul...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Transplanturile de organe pot schimba personalitatea și orientarea sexuală, arată un studiu uluitor