Facultatea de Drept renunță la lucrarea de licență. Cum vor fi evaluați absolvenții

Facultatea de Drept renunță la lucrarea de licență. Cum vor fi evaluați absolvenții
Publicat: 20/01/2017, 14:48

„Examenul de licență/diploma constă din 1-2 probe, stabilite de către Senatul universitar, după cum urmează: proba de evaluare a cunoștințelor fundamentale și de specialitate; proba de prezentare și susținere a lucrării de licență/proiectului de diplomă. Metodologia proprie a fiecărei instituții de învățământ superior acreditate va preciza, în funcție de specificul fiecărui program, numărul probelor și modul de susținere a acestora (oral, scris, proba practică)”, prevede articolul 13 din Ordinul nr. 6125 /2016 privind aprobarea Metodologiei-cadru de organizare și desfășurare a examenelor de licență/diplomă și disertație, semnat de Mircea Dumitru, fost ministru al Educației, pe data de 22 decembrie 2016. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial pe 4 ianuarie.

Anterior, legea educației prevedea ca examenul de licență să fie format din două probe: evaluarea cunoștințelor fundamentale și de specialitate și prezentarea și susținerea lucrării de licență.

Potrivit modificării, facultăților le este permis să decidă dacă, pentru obținerea diplomei de licență, mențin ambele probe, testul grilă și susținerea unei lucrări, sau dacă elimină una dintre probe.

Senatul Facultății de Drept din Cadrul Universității București a decis ca studenții să obțină diploma doar în urma unui test grilă, fiind eliminată elaborarea și susținerea unei lucrări.

„Nu este o măsură nouă. În anul 2007, Facultatea de Drept a luat aceeași măsură, iar în 2011, după publicarea Legii Educației Naționale nr. 1/2011, s-a revenit la susținearea ambelor probe, examenul de evaluare a cunostintelor și prezentarea lucrării de licență. Am luat această decizie, pe de o parte din cauza fenomenului vânzărilor de licențe. La o simplă căutare pe internet puteți găsi lucrări de licență de cumpărat din orice domeniu. Aceste lucrări sunt redactate de altcineva decât studentul care urmează să o susțină și este foarte greu de verificat acest lucru. A doua chestiune este legată de problema plagiatelor. Cumpărarea unui soft antiplagiat nu este ieftin și trebuie unul care are o bază de date impresinantă pentru depistarea eventualelor pasaje plagiate. Toți studenții din Consiliul facultății au votat pentru eliminarea susținetii lucrării de licență”, a declarat pentru MEDIAFAX Flavius Baias, decanul Facultății de Drept a Universității din București.

Specialiștii în drept susțin că generațiile sunt tot mai slab pregătite.

„E foarte trist unde s-a ajuns. Lucrările de licență sunt cumpărate sau plagiate iar testele grilă pregătesc studentții doar petnru a memora codurile, nu și pentru a gândi dreptul. Aceasta se întâmplă din cauza numaărului prea mare de studenți acceptați de facultăți, care văd învățământul ca un fel de afacere. Generațiile sunt din ce în ce mai slabe. Eu cred că trebuie să avem o soluție mixtă: și examinarea cunoștințelor studentului, și muncă de cercetare. Normal e ca un licențiat să stie drept, dar să și raționeze corect și să scrie corect din punct de vedere gramatical”, a explicat pentru MEDIAFAX judecătorul Cristi Danileț.

Reprezentantul Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) susține că măsura poate duce la scăderea calității învățământului universitar.

„Nu cred că este cea mai potrivită soluție. În aceste condiții se poate deschide o cutie a Pandorei. Există riscul ca multe universități să renunțe la lucrarea de licență și examenul să fie dat doar printr-un test grilă care este foarte ușor. Este o decizie periculoasă care poate duce la scăderea calității învățământului universitar. Știm că există probleme reale legate de plagiat, dar nu cred că soluția este eliminarea unui examen atât de important. Am susținut publicarea lucrărilor de licență pe o platforma online”, a declarat pentru MEDIAFAX Vlad Cherecheș, președintele ANOSR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
Povestea emoționantă a lui Patrocle, câinele căutat de toată România. Este căutat cu disperare de...
FOTO. Cum arată blonda care l-a asaltat pe fiul celebrului milionar român
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Daniela Iliescu a făcut-o praf pe mama lui Culiţă, după ce a spus că e...
I-a turnat zilnic soțului înălbitor în cafea. Ce s-a întâmplat cu bărbatul la scurt timp:...
Cod portocaliu de ploi torențiale în vestul țării. Zonele vizate de avertizarea ANM
Descoperirea secolului! Breaking news!
Medicii vin cu noi vești despre starea de sănătate a lui Robert Fico: „Acest progres...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
Muzica populară a pierdut o mare stea. Gheorghe Turda: Dumnezeu să îl ierte!
Pro TV pregătește marea lovitură. Filmările au început
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Witold Pilecki, spionul polonez de la Auschwitz
×