Cum să faci business fără să ai o firmă: ideea care l-a făcut milionar pe un antreprenor

Cum să faci business fără să ai o firmă: ideea care l-a făcut milionar pe un antreprenor
Publicat: 03/03/2017, 11:18

Un număr de industrii și domenii fac cunoștiință cu modelul de sharing economy popularizat de către companii precum Uber sau Airbnb. Conceptul consumului colaborativ a devenit din ce în ce mai popular în ultimii ani, iar unele companii au profitat de asta și acum sunt giganți evaluați la miliarde de dolari. Transportul de persoane sau de colete, domeniul ospitalier și chiar activități casnice precum spălatul hainelor (Electrolux are în desfășurare un astfel de proiect) se află sub influența conceputului de sharing economy.

Un domeniu care rămăsese neatins era procesul de pornire a unui business. Exact pe această nișă și-a așezat antreprenorul Slavko Ples firma sa, Winglio. Slavko Ples se află în peisajul tehnologic antreprenorial încă din 2012, când, alături de un partener de afaceri, a pornit o companie de dezvoltare de aplicații. Ples a mărturisit că era înconjurat de freelanceri și antreprenori cu care „discutam des probleme cu care ne confruntam în afacerile noastre. Majoritatea problemelor erau legate de costurile de pornire a unei afaceri și de birocrație. Așa că m-am gândit la o soluție”, spune el. Probleme care se manifestă la nivel global, nefiind ceva caracteristic unei piețe anume. În România, potrivit Cărții Albe a IMM-urilor, dificultățile cu care se confruntă frecvent firmele mici și mijlocii sunt birocrația (61,41%), fiscalitatea excesivă (54,74%), urmată de corupție (45,16%) și controalele excesive (44,98%).

Așa că antreprenorul propune împărțirea costurilor, înființarea unui cadru legal pe care alții l-ar putea folosi pentru afacerile lor. Asta s-a întâmplat în 2014, iar după un an de cercetare a trecut la punerea în practică a ideii. „Anumite costuri nu pot fi reduse sau eliminate complet, dar, cu siguranță, pot fi împărțite”, spune Ples. „Winglio se ocupă de hârtii, contabilitate, taxe, astfel încât clientul se poate concentra doar pe afacere”, adaugă el.

Sistemul funcționează în felul următor: doritorul își creează un cont pe site-ul companiei, își adaugă clienții și creează contractele; apoi poate emite facturi clienților săi. Înainte de a da drumul la afacere, reprezentanții Winglio verifică aplicațiile depuse, proces ce poate dura până la 24 de ore. Serviciul este disponibil în 150 de țări și este adresat dezvoltatorilor de software, designerilor grafici, traducătorilor, scriitorilor etc.

Odată produsul vândut, banii sunt trimiși prin intermediul Winglio, apoi utilizatorul poate scoate banii din contul bancar prin PayPal sau îi poate redirecționa către cardul de debit Winglio. Toate plățile primite în Winglio pot fi considerate venituri suplimentare sau dividende dacă devii acționar al companiei. În ambele cazuri, plățile primite prin Winglio sunt taxabile în țările de rezidență ale utilizatorilor. Din suma care îi este transferată utilizatorului, firma antreprenorului croat reține 6,60% comision plus 4,5 euro pentru fiecare tranzacție. Suma minimă care poate fi retrasă de către utilizator este de 100 de euro. După ce venitul cumulat al unui utilizator ajunge la 500 de euro, el va fi invitat de către companie să intre în programul acționarilor firmei întemeiate de Slavko Ples. Astfel, achiziționând o acțiune preferențială Winglio ești considerat acționar al companiei și poți păstra veniturile primite prin intermediul companiei sub formă de profit al Winglio care apoi este plătit prin dividende.

Citește în continuare pe bm.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O femeie și-a reclamat soțul pentru ce a forțat-o să facă în dormitor. Dar un...
Ce a pățit acest pensionar italian de 79 de ani, după ce s-a cuplat cu...
FOTO. Ce transformare pentru femeia care l-a înnebunit pe Gigi Becali! A făcut avere din...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Ucis pentru că a refuzat să fie evacuat din calea „orașului viitorului”. Sate întregi au...
Anunțul făcut de Nicolae Bacalbașa despre Florin Piersic. Ce se întâmplă acum cu actorul: 'O...
Experții au dat verdictul: care sunt momentele ideale pentru o partidă de AMOR. Așa veți...
Urmează 48 de ore critice pentru Florin Piersic. Medic: "Depinde şi de sistemul imunitar, depinde...
Cine e, de fapt, soția lui Florin Piersic
Ce a făcut Sorinel Copilul de Aur cu primii lui bani din cântări: „A cumpărat...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Cât costă Dacia Logan în 2024? Mai este o mașină LOW COST?
Raportul lui Blinken este aşteptat să critice Israelul şi nu ar încălca termenii referitori la...
A fost găsit LOCUL de VECI al unui MARE filosof! „Era chiar sub nasul tuturor”
Se verifică banii românilor. Este obligatoriu până pe 25 mai. Legea spune clar
Cum se simte Kate Middleton. Răspunsul prințului William
Ce a putut să găsească Mihai Morar într-o casă abandonată din Maramureș. A publicat imaginile...
Când vine vara în România! Anunțul ANM
Cum a aflat Monica Tatoiu recent că mai are frați de pe urma tatălui: „I-a...
Ce tematică deosebită au ales Oana Mosneagu și Vlad Gherman pentru nunta lor: "Suntem absolut...
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am învățat minte... de azi nu mai conduc cu viteză. Ștrulă:...
Câți dintre români recunosc că traversează strada neregulamentar?