Ordonanța plagiatelor, modificată: Când nu mai are diploma de doctor efecte juridice

Ordonanța plagiatelor, modificată: Când nu mai are diploma de doctor efecte juridice
Publicat: 11/04/2017, 14:22
Actualizat: 27/03/2019, 21:45

„Diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice, după pronunțarea unei hotărâri definitive a unei instanțe judecătorești”, potrivit Legii pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.4/2016 privind modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011, ca urmare a Deciziei Curții Constituționale nr.624 din 26 octombrie 2016.

Plenul a respins și amendamentele aduse de OUG de către parlamentari, pentru punerea de acord cu D.C.C. nr. 624/2016, revenindu-se astfel la forma inițială a OUG 4.

Modificările aduse la OUG nr. 4/2016, dată de ministrul Educației Adrian Curaj – care prevedea inițial că diploma de doctor încetează să mai producă efecte juridice, din momentul comunicării dispoziției de retragere a titlului – au fost aduse de deputații din Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport.

Deputații au adoptat, în aprile 2016, mai multe amendamente aduse OUG nr. 4/2016, eliminând din rândul sancțiunilor dispuse în caz de plagiat retragerea calității de conducător de doctorat, a titlului didactic universitar sau a gradului de cercetare, retrogradarea și desfacerea contractului de muncă.

La data de 6 iunie 2016, Președintele României a cerut Parlamentului, în conformitate cu prevederile art. 77 alin. (2) din Constituția României, republicată, reexaminarea Legii, considerând că aceasta nu clarifică situația tezelor de doctorat aflate, la momentul emiterii ordonanței, în analiză la CNATDCU și nici a candidaților care au susținut teza, însă nu li s-a acordat încă titlul prin ordin al ministrului educației.

În urma dezbaterii, Comisia pentru învățământ, știință, tineret și sport a propus Plenului Camerei Deputaților adoptarea în parte a solicitărilor din Cererea de reexaminare și adoptarea Legii pentru aprobarea OUG nr.4/2016.

Senatul a adoptat Legea în ședința din 10 octombrie 2016, iar aceasta a fost transmisă la promulgare în data de 13 octombrie 2016.

În data de 17 octombrie 2016, Guvernul României a transmis Curții Constituționale sesizarea de neconstituționalitate cu privire la Legea pentru aprobarea OUG 4.

Tot în data de 17 octombrie 2016, 26 de senatori PNL au formulat o sesizare de neconstituționalitate cu privire la Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.4/2016

Prin Decizia nr. 624 din 26 octombrie 2016, Curtea Constituțională a admis obiecțiunile de neconstituționalitate formulate de un număr de 26 senatori ai Grupului parlamentar al Partidului Național Liberal și de Guvernul României și a constat că Legea pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.4/2016 este neconstituțională în ansamblul său.

Potrivit prevederilor art. 147 alin. (2) din Constituția României, republicată, în cazurile de neconstituționalitate care privesc legile, înainte de promulgarea acestora, Parlamentul este obligat să reexamineze dispozițiile respective pentru punerea lor de acord cu decizia Curții Constituționale.

Reexaminarea Legii pentru aprobarea OUG nr.4/2016 privind modificarea și completarea Legii educației naționale nr.1/2011, ca urmare a Deciziei Curții Constituționale a fost adoptată cu 251 voturi „pentru” și 19 abțineri.

Camera Deputaților este prima Cameră sesizată.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Ce s-a putut observa de 1 mai în blestematul loc de la 2 Mai, unde...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pescobar, cu 12 gagicuțe la mare: Și-a lăsat iubita acasă și a făcut show de...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Oaza de linişte din inima Transilvaniei, unde te poţi răsfăţa la poalele munţilor înconjurat de...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Accident mortal în Suceava! Un tânăr de 26 de ani a fost spulberat de un...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Ursula von der Leyen întinde mâna extremei drepte pentru o colaborare după alegerile europarlamentare
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Nebuloasa Cap de Cal, observată în detalii fără precedent cu Telescopul Webb