Klaus Iohannis, primele declarații după un Summit NATO special: a discutat, pentru prima dată, cu Donald Trump și cu Emmanuel Macron

Klaus Iohannis, primele declarații după un Summit NATO special: a discutat, pentru prima dată, cu Donald Trump și cu Emmanuel Macron
Publicat: 26/05/2017, 02:00

„După discuțiile de astăzi, NATO rămâne aceeași organizație relevantă, puternică și mai ales unită. Am salutat la reuniune reiterarea fermă de către președintele Trump a angajamentului SUA pentru alianță, pentru apărarea colectivă și consolidarea flancului estic, inclusiv prin foarte recenta propunere de creștere a finanțării inițiativei de reasigurare europeană în 2018 de la 3,4 miliarde, cât a fost până acum, la 4,8 miliarde de dolari”, a declarat președintele Klaus Iohannis.

Șeful statului a prezentat, în fața aliaților NATO, planul României în ceea ce privește alocarea a doi la sută din PIB pentru apărare, subliniind faptul că modul în care vor fi cheltuiți banii va fi stabilit de guvern.

„Am subliniat importanța unei relații transatlantice solide, în sprijinul acesteia, o decizie importantă a statelor membre a privit împărțirea mai judicioasă a responsabilităților prin stimularea creșterii bugetului pentru apărare al fiecărui aliat. Faptul că România a alocat deja doi la sută din PIB la apărare este foarte apreciat de aliații noștri, însă este esențială cheltuirea acestor sume potrivit scopului lor, ceea ce depinde de guvern”, a mai spus Iohannis.

În cadrul reuniunii a fost adoptat un document prin care va fi monitorizat, pe baza unor raportări anuale, modul în care fiecare stat face pași în atingerea obiectivului de alocare a două procente din PIB pentru apărare. 20 la sută din bani ar urma să fie alocați pentru investiții și cercetare.

„În mod concret, astăzi s-a decis dezvoltarea unor planuri naționale pe trei componente pentru fiecare țară în parte, care vor permite, pe baza unor raportări anuale, o monitorizare riguroasă a pașilor fiecărui stat membru pentru atingerea acestui obiectiv. Angajamente de creștere a alocărilor pentru apărare, pentru atingerea țintei de doi la sută din PIB, din care cel puțin 20 la sută pentru investiții și cercetare-dezvoltare, angajamente de investiții în capabilități moderne pentru îndeplinirea țintelor asumate la nivelul NATO și angajamente privind contribuțiile naționale la operații, misiuni, precum și alte activități. Un document aliat a fost adoptat astăzi în plen pe acest subiect”, a precizat președintele.

Totodată, în cadrul discuțiilor, s-a convenit asupra faptului că NATO ar trebui să fie „mai activă” în combaterea terorismului. Președintele Klaus Iohannis a subliniat în fața aliaților faptul că militarii români joacă un rol important în Afganistan, unde „suntem al patrulea contributor aliat”.

„Aliații au convenit că NATO trebuie să fie mai activă în combaterea terorismului. Am subliniat contribuția României în Afganistan, unde suntem al patrulea contributor aliat. Am susținut ferm creșterea rolului NATO în combaterea terorismului”, a conchis președintele.

De asemenea, aliații au stabilit că este nevoie de o abordare clară și unitară în relația cu Rusia și că alianța continuă să se bazeze pe descurajare și apărare puternice, precum și pe disponibilitatea dialogului. Totodată, s-a discutat și despre organizarea Summitului NATO din 2018.

Reuniunea de joi a reprezentat și un prilej pentru președintele Klaus Iohannis să schimbe câteva cuvinte cu președintele SUA Donald Trump și cu președintele Franței Emmanuel Macron. Șeful statului i-a asigurat de susținere din partea României a parteneritelor strategice.

„Din punct de vedere politic, reuniunea de azi a fost prima întâlnire la nivel înalt al alianței la care au participat noul președinte al Statelor unite ale Americii și noul președinte al Franței. Le-am adresat un bun venit călduros la NATO și i-am asigurat de tot sprijinul meu și al României, care are parteneriate strategice solide cu ambele țări”, a mai spus președintele.

În marja reuniunii, Klaus Iohannis a avut o întâlnire bilaterală cu președintele Poloniei Andrzej Duda.

„Sunt convins că această Reuniune a contribuit la asigurarea unei apărări solide a României și la un rol vizibil al țării noastre în asigurarea securității regiunii noastre și a spațiului euro-atlantic.Din punctul nostru de vedere, a fost o reuniune reușită. (…) În concluzie, pot să spun că la această Reuniune, și la această Reuniune, România și-a atins obiectivele”, a conchis președintele.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără care a crezut că este mahmură a ajuns până la urmă la spital...
Imagini demențiale cu prezentatorul PRO TV: s-a cherchelit, a făcut show, iar finalul e fabulos!
FOTO. Antonia, ce apariție! Nimeni nu se gândea că o va vedea așa
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
După ce a câștigat 1 milion $ la loterie, o femeie s-a gândit să mai...
Tradiții și obiceiuri de Vinerea Mare. Ce nu trebuie să faci în data de 3...
A crezut că a BĂUT peste măsură și a ajuns la spital. Medicii, ȘOCAȚI de...
Vremea 6 mai - 3 iunie 2024. La începutul săptămânii viitoare, temperaturile vor depăși 26...
Biletul de adio al fetei de 13 ani care s-a aruncat de la etaj, pentru...
Bărbat de 33 de ani, răpit din parcarea unui bloc din Capitală! Acesta a fost...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Avertismentul sumbru şi profetic al lui Macron pentru Europa, o regiune în pericol de moarte...
Erupție GIGANTICĂ pe Soare! Radiațiile AU AJUNS deja pe Pământ
S-a stins marele artist al României. A fost cunoscut în întreaga lume
Netflix, serialul surpriză înainte de Paște. I-a captivat pe români
Ce a putut să găsească o tânără într-un burger de pui cumpărat de la un...
Se spală rufe azi, în Joia Mare? Ce spun preoții
Sebastian, provocat de băieți să o sărute pe Roberta. Cum au reacționat concurenții din casă....
Oana Roman, dezvăluiri dureroase despre cea mai neagră noapte din viața ei. A fost la...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
André-Marie Ampère, unul dintre fondatorii științei electromagnetismului clasic