Comisia de anchetă a alegerilor îi cere lui Toader să o sancționeze pe Kovesi. Ce scrie în scrisoarea de cinci pagini trimisă ministrului Justiției. DOCUMENT

Comisia de anchetă a alegerilor îi cere lui Toader să o sancționeze pe Kovesi. Ce scrie în scrisoarea de cinci pagini trimisă ministrului Justiției. DOCUMENT
Publicat: 20/11/2017, 18:47

În scrisoarea semnată de către președintele comisiei, deputatul Oana Florea (PSD), este prezentat istoricul invitațiilor adresate către procurorul-șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, de a se prezenta la audieri, precum și refuzul repetat al acesteia, prin intermediul mai multor scrisori trimise la comisie.

În condițiile în care disputa a fost soluționată printr-o decizie a CCR, iar Kovesi a refuzat din nou să se prezinte, Oana Florea o acuză pe Kovesi că încalcă în mod deliberat o decizie Curții Constituționale, fapt care este, pentru magistrați, o abatere disciplinară.

„Considerăm că, prin refuzul de a se prezenta în fața comisiei parlamentare de anchetă, comisie desemnată de către Parlamentul României în cadrul funcției sale de control, doamna Laura Codruța Kovesi, procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție, a încălcat jurământul prevăzut de Constituție și a încălcat dispozițiile Deciziei CCR 611/2017, săvârșind abatere disciplinară , potrivit dispozițiilor Legii 303/2004 privind Statutul judecătorilor și procurorilor (…) Pe cale de consecință, vă solicităm să dispuneți măsurile pe care le considerați necesare în această situație”, se arată în scrisoarea trimisă lui Tudorel Toader.

În sprijinul acestor acuzații, Comisia reia o parte din motivarea Curții Constituționale la Decizia 611/2017, despre care Florea consideră că „stabilește obligativitatea persoanei care ocupă o funcție de conducere într-o autoritate a statului român” de a se prezenta în fața unei comisii parlamentare.

Lui Tudorel Toader i se cere să ia măsuri în acest caz întrucât Statutul magistraților prevede că ministrul Justiției exercită controlul asupra procurorilor și tot ministrul propune un candidat pentru postul de procuror-șef al DNA. Este amintit și jurământul pe care îl depun procurorii la intrarea în magistratură, anume de a respecta Constituția și legile țării, precum și prevederea legală potrivit căreia nerespectarea deciziilor CCR de către un magistrat se consideră abatere disciplinară.

Laura Codruța Kovesi, procurorul șef al DNA, a răspuns, pe 14 noiembrie, invitației comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, spunând că nu deține date sau documente care să ajute la clarificarea situației și lăsând de înțeles că prezența sa la comisie nu are obiect.

„În legătură cu adresa dumneavoastră nr. 4c-30/139 din data de 13 noiembrie 2017, reiterez convingerea că obiectul de activitate al comisiei speciale de anchetă a Senatului și Camerei Deputaților pentru verificarea aspectelor ce țin de organizarea alegerilor din 2009 și de rezultatul scrutinului prezindențial constată în >. Sens în care vă aduc la cunoștință că nu dețin >” se arată în adresa transmisă comisiei de Laura Codruța Kovesi.

A doua zi după răspunul lui Kovesi, Comisia de anchetă a alegerilor prezidențiale din 2009 a decis, prin vot, la propunerea lui Liviu Pleșoianu (PSD), să trimită o scrisoare ministrului Justiției, privind refuzul lui Kovesi.

„Nu este vorba despre comisia noastră de anchetă, ci vorbim despre un principiu, despre autoritatea și suveranitatea Parlamentului și despre faptul că avem o decizie CCR fără echivoc. Legea spune că ministrul Justiției exercită controlul ierarhic asupra procurorilor. Totodată avem în legea 303 articolul 99 litera ș, care vorbește despre nerespectarea deciziilor CCR și a hotărârilor ICCJ, pe asta se va baza adresa noastră către ministrul Justiției. Așa cum spune și CCR noi nu putem nici să stabilim sancțiuni, ci doar să expunem o situație de fapt, decizia finală îi aparține ministrului Justiției”, a declarat președintele Comisiei pentru ancheta alegerilor prezidențiale din 2009, deputatul PSD Oana Florea.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Ce a putut să scrie o tânără din Gorj pe salata boeuf, de Paşte? Au...
Soția fotbalistului s-a urcat beată la volan și a făcut praf un Ferrari Portofino de...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Meniu de Paște al Nadiei Comăneci. Ce nu lipsește niciodată de pe masa de sărbătoare:...
Cine este poliţistul mort în accidentul de motocicletă din Galaţi. Deviza în viață a lui...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cum arată și cât costă casa lui Nea Florică, celebru pentru replica „Mi-a dat pachet”!...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Macron îl îndeamnă pe Netanyahu să ajungă la un acord de armistiţiu cu Hamas
Omul care A INVENTAT cea mai folosită armă din lume! „Era NEBUN, dar...
OBLIGATORIU pentru proprietarii de apartamente. Legea e pentru toată lumea
Cum și-a cucerit Shakira noul iubit. Ce a declarat actorul din Emily in Paris despre...
Aceste zodii vor avea parte de iubire adevărată în săptămâna 6-11 mai 2024. Ce surprize...
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
Carmen Tănase, la un pas de a rămâne paralizată. Ce diagnostic crunt i-au pus medicii
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Dieta prin care putem încetini evoluția cancerului de prostată