Sindicaliștii din penitenciare îi răspund lui Toader. Victimele trebuie despăbugite, nu deținuții. Ministrul Justiției: În alte țări au primit cinci euro pe zi

Sindicaliștii din penitenciare îi răspund lui Toader. Victimele trebuie despăbugite, nu deținuții. Ministrul Justiției: În alte țări au primit cinci euro pe zi
Publicat: 21/03/2018, 13:10

UPDATE 13:00 Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, miercuri, că unele state europene, precum Italia și Ungaria, au despăgubit deținuții care au stat în condiții necorespunzătoare, cu 5 euro pe zi. Precizarea, după ce ministrul a anunțat că este în lucru un proiect de lege în acest sens.

Știrea inițială. „Propunerea ministrului Toader de a premia infractorii este inoportună și imorală. Îi propunem domnului Tudorel Toader următoarele amendamente: „Plata acestei despăgubiri să se facă pentru toți deținuții care au stat în condiții improprii. Dacă scopul este acela de a repara o nedreptate. Cu siguranță că aceste condiții nu au fost improprii doar în perioada 2012-2017. Plata acestei despăgubiri să se facă în mod egal pentru fiecare zi de serviciu în condiții improprii pentru angajații sistemului penitenciar. Dacă situația este atât de gravă, considerăm că toți cei care au trăit și lucrat în aceste condiții trebuie să fie despăgubiți. Plata acestei despăgubiri să fie acordată și victimelor infracțiunilor în cuantum cel puțin egal cu cea a infractorului. Considerăm că dacă Statul Român își poate permite să premieze hoți, tâlhari, corupți, criminali trebuie să poată plăti o despăgubire și victimelor sau familiilor acestora pentru suferințele îndurate”, arată Federatiei Sindicatelor din Administratia Nationala a Penitenciarelor (FSANP), într-un comunicat de presă.

FSANP mai precizează că estimările indică faptul că „la o durată medie a pedepsei executate de 4 ani, foștii deținuți ar urmă să primească între 8.000 și 12.000 de Euro, conform cifrelor avansate de către ministrul Justiției”.

Sindicaliștii susțin că ministrul Tudorel Toader „denaturează adevărul” atunci când susține că CEDO ne obligă la această măsură, precum și în ceea ce privește faptul că CEDO ar putea da o amendă de 80 de milioane de euro.

„În realitate CEDO ne obligă la măsuri care să modernizeze sistemul penitenciar și nu ne impune nici grațieri mascate și nici premii pentru infractori”, precizează FSANP.

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a declarat, marți, că deținuții care au stat în condiții necorespunzătoare și nu au beneficiul celor șase zile, ieșind din penitenciar înainte de octombrie 2017, vor primi despăgubiri financiare, un proiect de lege fiind în lucru la MJ.

„Avem măsuri de natură legislativă pe care trebuie să le propunem în aplicarea Hotărârii Pilot (a CEDO – n.r.). (…) Ce trebuie să mai facem noi în aplicarea foii de parcurs ? Legea 169 a dat beneficiul celor șase zile considerate executate la 30 în condiții necorespunzătoare, dar unii deținuți au ieșit din penitenciar înainte de octombrie 2017. Au stat în condiții necorespunzătoare și nu au beneficiul celor șase zile, că, între timp au ieșit. CEDO ne spune să găsim și pentru ei un remediu prin care să le conferim despăgubiri, de data aceasta în bani. Prin urmare, la Ministerul Justiției se lucrează la un proiect de lege pentru conferirea de despăgubiri, compensații materiale pentru perioada cât el, deținutul, a stat în condiții necorespunzătoare, repet, dându-se o sumă pentru fiecare dintre zilele cât a stat în condiții necorespunzătoare”, a declarat la Parlament ministrul Justiției, Tudorel Toader.

Ministrul Justiției a adăugat că în cuprinsul proiectului se prevede că „ANP face o evidență privind circuitul de plasare a condamnatului”.

„Îi dai numai pentru zilele cât a stat în condiții necorespunzătoare. Va fi o lege, va fi o lege cu impact financiar, că până la urmă trebuiesc bani. Rezultă obligația din Hotărârea CEDO, Hotărârea Pilot, nu este o invenție românească au aplicat-o și alții, spre exemplu, Ungaria, Italia și alte țări. Vom urma același drum pentru că, până la urmă, Hotărârea CEDO este obligatorie”, a adăugat Toader.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine a ucis-o pe Karen în 1966? Misterul a fost elucidat abia acum, iar descoperirea...
De necrezut! Pe ce dată pică Paștele în 2025? Se întâmplă asta o dată la...
Scandalul care a distrus-o pe faimoasa jucătoare de tenis: tatăl ei, acuzat că a avut...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Unei femei i s-a cerut să se târască și să mugească la interviul pentru job....
Fiartă pe 700.000 de euro! Ce a putut să facă Bianca Drăgușanu, de mână cu...
Boala RARĂ care îl face să pară 'însărcinat' tot timpul. Nici măcar medicii nu se...
Mesaje de Paște 2024. Urări calde și felicitări pentru cei dragi
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Program Metrorex și STB de Paște 2024. Cum vor circula mijloacele de transport în Capitală,...
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
China a lansat o sondă pentru a colecta eşantioane de pe faţa ascunsă a Lunii
SURPRIZĂ de PAȘTE: o frumoasă PLOAIE de METEORI!
A venit anunțul TRIST despre Bruce Willis. Chiar fiica sa a dat vestea: A fost...
Daniel Pavel se pregătește de nuntă. Detalii legate de marele eveniment
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Gabriela Cristea, mesaj pentru cei care nu vor primi cozonacii săi de Paște. Care este...
Ce a declarat Florin Piersic de pe patul de spital: "Asta e cel mai important"
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Victoria, Regina cu cei mai mulți copii