Fost trezorier al unei mari bănci: BNR a intervenit în manipularea dobânzilor și a cursului de schimb

Fost trezorier al unei mari bănci: BNR a intervenit în manipularea dobânzilor și a cursului de schimb
Publicat: 19/03/2019, 17:37
Actualizat: 12/04/2019, 15:25

„În piața din România, singurul jucător care are dimensiunea suficientă încât să manipuleze cursul de schimb sau dobânzile este Banca Națională. Dl guvernator a participat și a făcut niște înțelegeri cu băncile. Băncile comerciale nu au cum să se înțeleagă să manipuleze cursul și dobânzile, pentru că n-au dimensiunea potrivită”, a afirmat Lucian Isar.

El a mai spus, la audierea în cadrul anchetei parlamentare privind manipularea ROBOR că Nicolae Cinteză, directorul Direcției de Supraveghere a BNR, printr-un alt angajat al instituției, a pus presiune pe unele bănci pentru a gestiona dobânzile, în urma crizei financiare din perioada 2008-2009.

„Înaintea Consiliului Concurenței, a fost telefonul din partea dl Isărescu. După acest telefon Isărescu a acuzat un atac pe curs din partea a trei bănci străine, Barclay”s, Credit Suisse și Goldman Sachs. După ce acestea i-au transmis salutări, și-a dat seama că trebuie să schimbe strategia și să nu mai acuze bănci din străinătate și a trecut la presiunea pe băncile locale să nu mai lucreze cu băncile din străinătate. Ăsta este momentul în care dl Cinteză a cerut diferiților reprezentanți, șefi din băncile comerciale să vină la BNR, acuzându-i cu locul de muncă. În perioada de investigație – Consiliul Concurenței nu s-a uitat – au existat aceste discuții care dl Cinteză le-a avut cu băncile în care amenință un vicepreședinte femeie de la ABN-Amro cu locul de muncă dacă nu face ceea ce a spus guvernatorul prin vocea dl Șerban Matei. Ăsta este unul din modurile în care au gestionat dobânzile la momentul respectiv”, a explicat Isar.

Fostul trezorier Bancpost a precizat că a fost unul dintre cei chemați de BNR pentru a primi indicații referitor la cotația ROBOR.

„În perioda respectivă, șefii trozerierilor sau președinți de bănci au fost chemați în biroul dl Cinteză și amenințați să ascultăm de ceea ce ni se transmite și să nu mai lucrăm cu băncile din străinătate. După, Șerban Matei a vorbit cu cinci bănci din sistem cu aceleași cotații în pagina de ROBOR”, a completat el.

Lucian Isar a mai explicat cum a funționat mecanismul de manipulare a cotației ROBOR pentru împrumuturile bancare din piață folosind o analogie cu vânzare de roșii.

„Manipularea la acel moment a fost în jos, cunoscută ca și „a cădea la fentă”. În cazul ROBOR, manipularea a fost de plafonare în jos a dobânzilor pentru a ajuta aceste tranzacții în marjă. Nu cum a fost trimis Consiliul Concurenței să caute dobânzi ridicate care oricum erau deja forma de manifestare a pieței, că nu era lichiditate. Problema de manipulare a pieței era că în momentul în care nu erau roșii pe piață, cinci din zece bănci cotau 50 de bani roșia. Din mailurile din dosar, vedeți că nu tranzacționau la aceste prețuri. Acest email spune exact acest lucru. După ce voi cei cinci ați ascultat de Șerban Matei și Cinteză și cotați 50 de bani roșia, în momentul în care noi venim la voi să vă cerem să ne dați roșii la 50 de bani, spuneți că nu cotați sau ne arătați că roșia este de 10 lei”, a afirmat fostul trezorier șef al Bancpost.

Președintele Comisiei economice a Senatului Daniel Zamfir a afirmat că se va consulta cu colegii săi pentru a face o propunere Guvernului și Băncii Naționale privind decuplarea „în mod urgent” a ROBOR de ratele românilor.

Audierile în Comisia economică a Senatului vin în contextul unor documente prezentate de Daniel Zamfir, pe 20 ianuarie, cu date despre ROBOR și cu declarații contradictorii ale guvernatorului BNR, Mugur Isărescu. Senatorul ALDE a vorbit despre un raport al unei investigații a Consiliului Concurenței începute în 2008 și încheiate în 2011, însă care nu a fost finalizat cu nicio rezoluție. EL a cerut Băncii Naționale să oprescă acest mecanism artificial de calculare a ROBOR.

Pe 21 februarie, guvernatorul BNR Mugur Isărescu a fost audiat, alături de întregul Consiliu de Administrație al BNR, în Comisiile economică și buget ale Senatului. Acesta a afirmat, în ședința forurilor de specialitate, că a acuza că se fac manipulări pe piața interbancară însemnă a acuza și Trezoreria statului că participă la aceste manipulări. Isărescu a adăugat că nu a ținut artificial dobânda de politică monetară la 1,75%. De asemenea, el le-a transmis aleșilor că Parlamentul ar putea să intervină prin modificarea legislației.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O regină a frumuseții a fost găsită de mafioți după ce a dezvăluit pe Instagram...
Anunţ trist despre Florin Piersic, direct din spital, de Paşte! Din păcate, nu se pune...
Gigi Becali a donat 25.000.000 de euro. Dezvăluirea a venit chiar înainte de Înviere
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un român a vrut să fure bani dintr-un bancomat din Italia și a rămas fără...
Anunţul momentului! Este vorba despre Florin Piersic
ȘOCANT: ce conținea peștele macrou care i-a adus moartea fetiței de 4 ani din Călărași
Tradiții, obiceiuri şi superstiţii în prima zi de Paște. Ritualuri pentru sănătate și belșug în...
Ce conținea peștele mâncat de fetița de 4 ani și bunica ei, decedate după ziua...
Cutremur în Prima zi de Paște! Unde a avut loc și ce magnitudine a înregistrat
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
La cât timp se face verificarea uleiului? Un detaliu foarte important
Avertisment al serviciilor secrete europene: Rusia pregăteşte activ atentate cu bombă sub acoperire, atacuri incendiare...
Inventatorul REVOLVERULUI avea o PERSPECTIVĂ NEOBIȘNUITĂ asupra PĂCII!
ROMÂNII, VERIFICAȚI chiar în ziua de Paște. Ordinul care se aplică DEJA în toată România
Cu cine petrece Violeta Bănică de Paște: „Abia aștept”
Felicitări și mesaje de Paște Fericit 2024. Urări frumoase de trimis pe Whatsapp și SMS-uri
Georgiana Lobonț a izbucnit în plâns! "Bebelușii mei..."
Roberta și Julia își aruncă săgeți în Casa Iubirii! Patrick, pe post de arbitru: „Diferența...
De ce Lora nu a devenit mamă până la 41 de ani: "Eu mă simt...
BANCUL ZILEI. Profesorul:- Bulă, poți sa-mi spui ce înseamnă abstract?
Alessandro Volta, inventatorul bateriei electrice