Aleșii locali aflați în conflict de interese și avere nejustificată, sub lupa ANI. Cine sunt cei VIZAȚI

Aleșii locali aflați în conflict de interese și avere nejustificată, sub lupa ANI. Cine sunt cei VIZAȚI
Publicat: 26/03/2019, 14:38

Agenția Națională de Integritate a găsit 19 foști și actuali aleși locali, printre care se află consilieri locali și județeni, dar și primari, care au încălcat prevederile legii administrației publice locale, statutul aleșilor locali și legea care asigură transparența în exercitarea demnităților publice, transmite instituția, într-un comunicat remis marți Mediafax.

19 foști și actuali aleși locali din Alba, Arad, Argeș, Bacău, Botoșani, Bistrița Năsăud, Cluj, Constanța, Caraș-Severin, Iași, Giurgiu, Harghita, Neamț, Prahova, Satu-Mare și Sibiu sunt acuzați de ANI de conflict de interese, de emiterea de acte administrative care au produs beneficii aleșilor locali care le-au emis sau rudelor acestora și de deținerea unor funcții aflate în incompatibilitate cu condiția de ales local.

Cei vizați sunt următorii:

Dionisie Dumitrașcu, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Neamț, aflat în incompatibilitate. În perioada deținerii mandatelor de consilier județean (2012 – 2016 și 2016 – 2020), au fost încheiate contracte și note de comandă de prestări de servicii între Consiliul Județean Neamț și o societate comercială în cadrul căreia Consiliul este acționar majoritar, iar acesta deține funcție de conducere.

Simona Drăghincescu, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Brăila, aflată, de asemenea, în incompatibilitate. Începând cu data de 10 iunie 2017, aceasta exercită simultan funcția de consilier județean și pe cea de director general adjunct la Regia Autonomă „Administrația Zonei Libere Brăila”, aflată sub autoritatea Consiliului Local al Municipiului Brăila.

Maria Cotenescu, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Argeș și fost consilier local în cadrul Consiliului Local al municipiului Câmpulung, aflată în incompatibilitate. În perioada exercitării mandatului de consilier județean (2016 – 2020), o societate comercială la care persoana evaluată deține calitatea de asociat și funcția de administrator a încheiat două contracte de furnizare în valoare totală de 105.070 lei cu Spitalul de Psihiatrie Sf. Maria Vedea aflat sub autoritatea Consiliului Județean Argeș.

Vasile Sălătioan, consilier județean în cadrul Consiliului Județean Cluj, aflat în incompatibilitate. În perioada exercitării mandatelor de consilier județean (2012 – 2016 și 2016 -2020), o societate comercială la care consilierul deține funcția de șef birou/serviciu financiar – contabil a încheiat 6 contracte comerciale de prestări servicii/executare lucrări/furnizare produse cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Cluj, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Cluj.

Marin Mototolea, primar al comunei Valea Dragului, din județul Giurgiu, aflat în incompatibilitate și pentru care inspectorii ANI au sesizat Parchetul. În perioada iulie 2014 – septembrie 2017, simultan cu exercitarea funcției de primar a desfășurat activități remunerate în cadrul unei societăți comerciale. Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Tribunalul Giurgiu, pentru cercetări cu privire la săvârșirea unor infracțiuni de evaziune fiscală.

Viorel Mitea Roșca, primar al comunei Brebu, din județul Caraș-Severin, aflat în conflict de interese administrativ. În calitate de primar (mandatul 2012 – 2016 și 2016 – 2020) a semnat 2 dispoziții, în urma cărora soția acestuia a obținut un avantaj patrimonial.

Ioan Florin Burlacu, primar al comunei Pir, din județul Satu Mare, aflat în incompatibilitate. Începând cu data de 19 iunie 2012, Burlacu este și primar și comerciant, încălcând, astfel prevederile legii.

Gheorghe Cenușăm, fost primar al comunei Dumbrăveni, din județul Constanța, aflat în incompatibilitate. În perioada 21 iunie 2012 – 22 iunie 2016 a fost și primar și a desfășurat și activități ca persoană fizică autorizată, încălcând astfel prevederile legii.

Felician Mihai Gherăescu, viceprimar cu atribuții de primar al comunei Oțeleni, din județul Iași și consilier local, aflat în conflict de interese administrativ. În calitate de consilier local (mandatul 2016 – 2020), a votat adoptarea Hotărârii Consiliului Local din 23 iunie 2016 privind alegerea viceprimarului comunei Oțeleni, potrivit căreia persoana evaluată a fost aleasă în funcția de viceprimar, încălcând prevederile legii.

Traian Daniel Senaci, viceprimar al comunei Cărand, din județul Arad, aflat în conflict de interese administrativ. În calitate de consilier local a inițiat proiectul de hotărâre privind închirierea pajiștilor comunale în suprafață de 574,44 ha și a votat în mod favorabil pentru adoptarea Hotărârii Consiliului Local Cărand din 10 aprilie 2017, deși avea un interes personal în problema supusă dezbaterilor consiliului local. Astfel, persoana evaluată avea posibilitatea să anticipeze că adoptarea acestei hotărâri ar putea prezenta un beneficiu pentru socrul său, interes care s-a materializat întrucât, urmare a hotărârii respective, s-au încheiat două contracte în baza cărora socrul persoanei evaluate a primit în chirie de la Primăria Cărand pajiște în suprafață totală de 35,14 ha.

Ion Untărescu, viceprimar al orașului Găești, din județul Dâmbovița, aflat în incompatibilitate. În perioada 11 mai 2015 – 15 octombrie 2018 a deținut funcția de viceprimar simultan cu exercitarea următoarelor funcții și calități: adjunct al șefului de șantier de la o societate comercială, reprezentant al consiliului local Găești în Consiliul de administrație al Liceului Tehnologic „Dr. C. Angelescu” Găești, reprezentant al consiliului local Găești în Consiliul de administrație al Școlii „Radu cel Mare” Găești și calitatea de persoană fizică autorizată, având ca obiect principal de activitate activități de consultanță.

Gaspar Csutak, viceprimar al comunei Ciceu, din județul Harghita, aflat în incompatibilitate. Începând cu data de 23 iunie 2016 exercită funcția de viceprimar și pe cea de membru în Consiliul de Administrație al Școlii Gimnaziale „Kajoni Janos” Ciceu, participând la deliberări, conform procesului-verbal din data de 23 martie 2017.

Sorin Scutariu, fost viceprimar și fost consilier local al comunei Mitoc, din județul Botoșani, aflat în cinflict de interese administrativ. În calitate de consilier local a participat la dezbaterea și votul pentru aprobarea proiectului de hotărâre din data de 08 septembrie 2016 și la deliberarea și adoptarea Hotărârii Consiliului Local din data de 26 octombrie 2016 privind constatarea încetării de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului său de consilier local, ca urmare a rămânerii definitive a raportului de evaluare prin care ANI a constatat la data de 16 decembrie 2013 conflictul de interese de natură administrativă în cazul lui acestuia.

Valentin Dragomir, consilier local al comunei Ariceștii Rahtivani, Județul Prahova, pe care inspectorii ANI l-au găsit cu o avere nejustificată. Agenția Națională de Integritate a constatat existența unei diferențe nejustificate de 96.737,49 lei (aproximativ 21.786,59 euro), între averea dobândită și veniturile realizate în perioada 2012 – 2016 de către Dragomir cât a fost consilier local. În cazul său, ANI a sesizat Comisia de cercetare a averilor din cadrul Curții de Apel Ploiești, în vederea începerii acțiunii de control cu privire la modificările patrimoniale intervenite și veniturile realizate în perioada exercitării funcției de către persoana evaluată.

Florin Severius Frățilă, consilier local la Câmpina, județul Prahova. aflat în incompatibiltiate. În perioada exercitării mandatelor de consilier local (2012 – 2016 și 2016 – 2020), o societate comercială la care persoana evaluată deține calitatea de asociat unic și funcția de administrator a încheiat 41 de contracte de prestări servicii în valoare totală de 9.678,40 lei cu Spitalul de Psihiatrie Voila, instituție publică aflată în subordinea consiliului local.

Avram Cornea, consilier local la Silivașu de Cîmpie, din județul Bistrița-Năsăud, aflat în conflict de interese administrativ. În calitate de consilier local (mandatele 2012 – 2016 și 2016 – 2020), a participat și votat adoptarea unei Hotărâri a Consiliului Local din data de 08 mai 2016 privind prelungirea prin act adițional a Contractelor de închiriere pășuni, încheiate cu deținătorii de animale de pe raza comunei, în baza căreia a beneficiat de prelungirea prin act adițional a contractului din data de 10 iunie 2015. De asemenea, a participat și votat adoptarea Hotărârii Consiliului Local din data de 28 februarie 2017 privind aprobarea închirierii pășunilor, a Regulamentului de pășunat, a caietului de sarcini referitor la închirierea suprafețelor de pășune care constituie domeniul public al comunei, în baza căreia s-a încheiat un contract de închiriere în data de 12 mai 2017, beneficiind de o suprafață de pășune de 7,40 ha.

Nicolae Hașegan, consilier local în localitatea Șelimbăr, județul Sibiu, pe care inspectorii ANI l-au găsit în incompatibilitate. În perioada exercitării mandatului de consilier local (2012 – 2016) a încheiat un contract de lucrări de reparații în data de 06 aprilie 2016 în valoare de 28.800 lei cu o întreprindere individuală, în cadrul căreia fiul persoanei evaluate deținea calitatea de titular.

Dumitru Alion, fost consilier local în localitatea Pianu, din județul Alba, aflat în incompatibilitate. În perioada 12 septembrie 2016 – 18 decembrie 2017 a deținut simultan funcția de consilier local și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în aparatul propriu al primăriei comunei Pianu, județul Alba.

Mihai Radu, fost consilier local în Cepari, Județul Argeș, aflat în incompatibilitate. În perioada 26 iunie 2012 – 23 iunie 2016 a exercitat simultan funcția de consilier local și calitatea de angajat cu contract individual de muncă în cadrul compartimentului Întreținere din aparatul de specialitate al primarului comunei Cepari.

Foto: Hepta

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O tânără din Marea Britanie a venit să petreacă pe litoral, la Constanța, și spune...
Stațiunea montană din România care este unică în toată Europa. Puțini turiști de la noi...
FOTO. Viciul lui sunt femeile! S-a logodit cu o actriță din filmele pentru adulți, iar...
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
Un fost ministru a fost filmat omorându-și în bătaie soția, într-un restaurant. Imaginile au stârnit...
Pensia uriașă pe care o are Iohannis! A răbufnit și a aruncat pe „masă” o...
Ai cumpărat mici de mangaliță din supermarketurile Lidl? Ce ingrediente conțin, de fapt
Un tânăr din Suceava a omorât un om cu maşina, apoi a fugit. Poliţia l-a...
Adevărul despre starea gravă a lui Florin Piersic! Breaking news!
Câți mici a cumpărat un român de 1 Mai! Oamenilor nu le-a venit să creadă:...
Poveştile de iubire care au rămas doar o amintire! Imagini tari cu Gina Pistol, Răzvan...
La câți KM se schimbă ambreiajul mașinii? Primele semne al ambreiajului uzat
Rusia a recucerit oraşul Robotyne, principala aşezare eliberată de Ucraina în 2023
RISC MAJOR în spațiul cosmic! Un cercetător avertizează că „suntem LA LIMITĂ”
E ilegal pentru cei cu CASA la CURTE. Nu poți face asta vecinului. Faci închisoare
Viața la bloc. Cum pot fi diminuate sumele plătite la întreținere
Cum arăta Gabriela Lucuțar, Regina Întunericului de la Chefi la cuțite, înainte de intervențiile estetice....
Ce plantă poate preveni cancerul? Are proprietăți miraculoase: elimină pietrele de la rinichi și tratează...
Florin Piersic, ajuns de urgență pe masa de operație! Care este starea de sănătate a...
"A făcut o mare greșeală că a renunțat la profesia de actor". Carmen Tănase, declarații...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Ce mai înseamnă Paștele pentru români și cum vor petrece cei mai mulți sărbătorile pascale?