Inițiativa UDMR privind AUTONOMIA Ținutului Secuiesc, respinsă de Camera Deputaților

Inițiativa UDMR privind AUTONOMIA Ținutului Secuiesc, respinsă de Camera Deputaților
Publicat: 27/03/2019, 14:13

Deputații au adoptat raportul de respingere asupra propunerii legislative pentru implementarea subpunctului 1 al punctului III din Rezoluțiunea Adunării Naționale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918, cu 239 de voturi „pentru” respingerea inițiativei și 23 de voturi „împotrivă”.

Comisia juridică și cea pentru administrație ale Camerei Deputaților au adoptat, pe 19 martie, un raport de respingere asupra proiectului UDMR.

Proiectul de lege inițiat de UDMR prevede asigurarea minorităților naționale istorice a reprezentării acestora în instituțiile administrative la nivel local, național și european. De asemenea, proiectul legislativ prevede că la nivelul ministerelor să se asigure angajarea de personal, inclusiv în funcții de conducere, proporțional cu numărul persoanelor care aparțin minorităților naționale istorice.

„Rezoluțiunea de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 face parte din tradițiile democratice ale poporului român, fapt dovedit de importanța acordată acestei date. Astfel, încă din anul 1190 data de 1 decembrie a fost proclamată prin lege ziua națională a României, ulterior Adunarea Constituantă decretând și ridicând astfel la rang de prevedere constituțională, la art 12 (2), printre simbolurile naționale, faptul că Ziua Națională a României este 1 decembrie. Documentul căruia i s-a dat atunci citire prevede principii generoase de ordin social, electoral, economic și de conviețuire interetnică. Acestea nu au fost preluate în anii scurși de-atunci. Credem că în anul centenar a sosit momentul că principiile care vizează conviețuirea interetnică să fie transpuse în lege, astfel cum au fost formulate în rezoluția adoptată la Adunarea Națională: -Deplină libertate națională pentru toate popoarele conlocuitoare. Fiecare popor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc-, drept pentru care am depus inițiativa legislativă”, potrivit expunerii de motive a inițiativei.

Proiectul a fost depus de 30 de parlamentari UDMR.

„ Prezenta lege reglementează transpunerea în legislație a prevederilor privind popoarele conlocuitoare din Rezoluția de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918. La intrarea în vigoare a prezentei legi, fiecare popor conlocuitor se va instrui, administra și judeca în limba sa proprie prin indivizi din sânul său și fiecare popor va primi drept de reprezentare în corpurile legiuitoare și la guvernarea țării în proporție cu numărul indivizilor ce-l alcătuiesc”, prevede proiectul legislativ.

De asemenea, în inițiativă următorii termeni sunt traduși astfel: „Popor conlocuitor-minoritățile naționale istorice, care în anul 1018 trăiau deja în teritoriile care după 1920 au devenit părți componente ale României. Minorități naționale istorice- comunitățile albaneze, armeană, bulgară, cehă, croată, elenă, evreiască, germană, italiană, macedoneană, maghiară, poloneză, rusă-lipoveană, romă, ruteană, sârbă, slovacă, tătară, turcă, ucraineană. Corpuri legiuitoare- Parlamentul European, Parlamentul României, consilii județene și consilii locale”.

Proiectul legislativ prevede, de asemenea, că „la nivelul ministerelor, precum și nivelul serviciilor publice deconcentrate ale acestora, se va asigura angajarea/numirea de personal, inclusiv de conducere, proporțional cu numărul persoanelor care aparțin minorităților naionale istorice atât la nivelul național cât și la nivel local”.

Propunerea legislativă inițiată de UDMR a fost respinsă în plenul de miercuri al Camerei Deputaților, prim for sesizat, decizional fiind Senatul.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Trupul unei tinere a fost turnat în beton în urmă cu peste 50 de ani....
Bucurie mare în showbiz ❤️ ❤️ Fosta asistentă de la Acces Direct este însărcinată pentru...
FOTO. Cât de bine arată cea mai frumoasă hocheistă din lume!
Simona Halep revine în Spania! Sportiva din România va evolua la Madrid Open
SUA au cumpărat 81 de avioane sovietice de la un aliat al lui Putin cu...
BOMBĂ la Survivor! Cum a TRIŞAT Iancu Sterp cu ajutorul fratelui său! Descalificat înainte de...
Cum a rămas, de fapt, Gina Pistol însărcinată. Nu mai avea nicio speranță: „Smiley mi-a...
Românul care a cumpărat un avion de pasageri şi-l transformă în restaurant. Momentul în care...
Tragedie în România! A MURIT
Irinuca Columbeanu se întoarce în România! Ce spune Irinel Columbeanu despre vizita fiicei sale: „Nu...
Wow sau Bau? Cât de mult le-au schimbat operaţiile estetice pe vedetele din România
Filtru de particule înfundat se REPARĂ sau se ARUNCĂ? Ce durată de viață are DPF?
S-a realizat al doilea transplant de rinichi de porc către un pacient uman
Cea mai BOGATĂ actriță de la Hollywood! „Puțină lume știe despre mine că...
Halep, aproape de MARELE VIS. Tatăl său a dat personal vestea fabuloasă
Retragerea lui Piedone. E atacat în propriul fief
Artist internațional, filmat într-o ipostază neașteptată, la Costinești. Este urmarit de zeci de milioane de...
Vlăduța Lupău, imagini ireale! Cum arăta cântăreața. Adevărul despre operațiile ei
Robi, hotărât să lupte pentru Roberta! Concurentul nu este impresionat de chimia dintre Roberta și...
"M-am săturat". David Pușcaș a ajuns la capătul puterilor. Ce piedici întâmpină fiul adoptiv al...
BANCUL ZILEI. Doctorul către Bulă: - Am o singură nelămurire… Dacă te-ai duce seara acasă,...
Astronomii au descoperit cum s-a format „inima” de pe Pluto