AEP susține o OUG de modificare a legislației electorale pentru organizarea alegerilor din 26 mai/ Orban: Sesizăm Avocatul Poporului dacă se adoptă ordonanța

AEP susține o OUG de modificare a legislației electorale pentru organizarea alegerilor din 26 mai/ Orban: Sesizăm Avocatul Poporului dacă se adoptă ordonanța
Publicat: 02/05/2019, 17:28

„Așa cum ați văzut, pe site-ul AEP a fost publicat un proiect de ordonanță de urgență din care rezultă punerea în acord a organizării acestui referendum cu infrastructura pentru alegerea reprezentanților în Parlamentul European. Ca teme care au ridicat probleme, am clarificat la momentul respectiv în spațiul public”, a spus șeful AEP.

În consecința acestor neclarități, textul Ordonanței de Urgență (OUG) va aduce clarificări privind implicarea șefului statului în campania electorală și în cea pentru referendum, a explicat Mitulețu Buică.

„A fost o interpretare greșită că „autoritățile publice” se referă și la președintele României că nu ar putea să participe în procesul electoral în promovarea acestui referendum și în campania electorală. Drept urmare, am lămurit că se respectă doar la autoritățile administrației publice. În ordonanță va apărea în mod clar referire la autoritățile administrației publice care participă la organizarea referendumului pentru că în considerentele Comisiei de la Veneția fac referire în primă etapă la autoritățile publice și clarifică faptul că e vorba de autoritățile administrației publice”, a explicat șeful AEP.

Orban: Sesizăm Avocatul Poporului dacă se adoptă ordonanța de modificare a legislației electorale

Președintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, joi, la Brăila, că va sesiza Avocatul Poporului, dacă ordonanța care prevede modificarea legislației electorale va fi adoptată în forma lansată în dezbatere publică.

„Sesizăm Avocatul Poporului, pentru că, din păcate, la ora actuală singura entitate care poate să declanșeze controlul de constituționalitate este Avocatul Poporului, instituție condusă de Victor Ciorbea. Nu există alte pârghii. Desigur că vom apela la toate modalitățile, vom cere dezbaterea în procedură de urgență a OUG în Parlament, astfel încât să modificăm articolele. Adoptarea unui act normativ împotriva unei decizii a CCR cu un vădit scop de a obține beneficii pentru tine ca premier, pentru partid, poate să fie o acțiune care poate să îmbrace și forma unei infracțiuni”, a declarat Ludovic Orban, în cadrul unei conferințe de presă, susținută la Brăila.

Președintele PNL, Ludovic Orban, i-a cerut premierului Viorica Dăncilă să nu adopte ordonanța de urgență care aduce modificări legislației electorale și să se consulte cu partidele implicate în procesul electoral.

„Îi cer premierului să nu adopte aceste modificări prin ordonanță de urgență, să ceară o consultare cu toate partidele implicate în procesul electoral pentru a stabili forma finală a textului ordonanței de urgență”, a spus liderul PNL.

Președintele Partidului Național Liberal susține că prin aceste modificări PSD și-a propus să îl cenzureze pe președintele României, inițiatorul referendumului din 26 mai.

„Vă dați seama dacă au în cap o asemenea prostie, să-și imagineze că pot să cenzureze președintele României, care este inițiatorul acestui referendum, și care are dreptul constituțional de a fi implicat în acest referendum pe care l-a inițiat, cam cum gândesc acești indivizi despre libertatea de exprimare a fiecărui cetățean român. PSD nu dă nici două cepe degerate pe acest drept fundamental, pe libertatea de exprimare, și arată că, dacă încearcă să-l cenzureze pe președintele României, pe perioada campaniei pentru referendum, sunt gata și sunt în stare să cenzureze pe orice cetățean roman”, a mai spus Ludovic Orban.

Liderul PNL crede că este gravă și intenția de modificare a cvorumului la referendum.

„A doua prevedere care este de asemenea gravă este modificarea cvorumului la referendum, prin introducerea în acest cvorum a cetățenilor români cu domiciliul în străinătate. Și aici, vă spun clar că această prevedere este neconstituțională, pentru că există o decizie a Curții Constituționale din 2013, care spune foarte clar că este neconstituțională orice modificare care se adoptă cu mai puțin de un an înainte de un referendum”, a declarat Ludovic Orban.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Avertisment după ce o dansatoare a murit sufocată în timp ce avea relații intime cu...
Acest bărbat a fost dat dispărut în 1998, la vârsta de 19 ani. Ireal unde...
Prima reacție milionarului Dorin Mateiu, bărbatul de 57 de ani care s-ar iubi cu Simona...
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Un băiat de 14 ani a murit după ce a răspuns la o provocare și...
De ce a fost eliminată Ștefania Ștefan. Acuzații dure la adresa Pro TV după ultimul...
Are 77 de ani și arată SPECTACULOS! Solista are și iubit TINEREL: regulile pe care...
ANCHETĂ. Scoici cu substanţe cancerigene şi metale grele, la restaurante. Pescarii le adună din zone...
EL l-a ucis pe bărbatul din Crângași! Dezvăluiri de ultimă oră despre crima care a...
Mai mulți români au aflat că au credite de mii de lei pe numele lor....
Amante celebre din showbiz-ul românesc! Unele au ajuns în faţa altarului, altele au rămas doar...
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Noua axă a răului? Vladimir Putin şi Xi Jinping şi-au promis să coopereze împotriva SUA...
Experiment pentru MODIFICAREA climei, oprit ÎN ULTIMA CLIPĂ!
Încetarea focului în Ucraina. Vladimir Putin s-a hotărât deja: Sunt principii foarte juste
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Virginia, întrebare neașteptată pentru Patrick: „Patrick, îți pare rău că m-ai chemat la camera roșie?”
"Vă rog, ajutați-ne. Ajutor!". Iulia Vântur, mesaj disperat. Ce s-a întâmplat și cum dorește să...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
Cristian Șofron, unul dintre copiii-fenomen ai cinematografiei din România, invitat la Altceva cu Adrian Artene
×